Makrotalous

Ekonomisti: Suomen talouden riskit helpottaneet, mutta ovat yhä suuria

Teknologiateollisuuden tiedustelun mukaan toimialan kysyntä jatkaa heikentymistä, mutta maltillisesti. Suomen talouden riskit ovat yhä suuria.

teknologiateollisuus tilaukset suhdanteet teollisuus
Kuva: Teknologiateollisuus ry.

Teknologiateollisuuden tilauskertymä pitää toistaiseksi pintansa, vaikka kysyntä on jatkanut heikentymistä alkuvuoden aikana. Alkuvuoden näkymät ovat kuitenkin nihkeät: liikevaihdon kasvu hidastuu tai pysähtyy kokonaan, vaikka korkea hintataso tukee toistaiseksi liikevaihdon kehitystä.

Tiedot perustuvat työnantajajärjestön Teknologiateollisuus ry:n tuoreeseen tilauskanta- ja henkilöstötiedusteluun. Järjestöllä on noin 1 800 jäsenyritystä. Ne edustavat kattavasti elektroniikka- ja sähköteollisuutta, kone- ja metallituoteteollisuutta, metallien jalostusta, tietotekniikkaa sekä suunnittelu- ja konsultointialaa.

”Tunnelmat ovat piristyneet hieman loppuvuodesta, kun suurimmat pelot energiakriisistä ovat helpottaneet. Vakavaa taantumaa ei ole ainakaan alkuvuodesta odotettavissa, mutta edessä on aneemista nollakasvua tai pientä supistumista”, kertoo Teknologiateollisuus ry:n johtaja, pääekonomisti Petteri Rautaporras.

Rautaportaan mielestä huomionarvoista on, että teknologiateollisuuden teollisilla toimialoilla tuotantomäärät eivät kasvaneet enää viime vuoden jälkipuoliskolla.

Teknologiateollisuuden saamien uusien tilausten arvo oli loka−joulukuussa 12 prosenttia suurempi kuin edellisellä neljänneksellä, mutta 6 prosenttia pienempi kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla. Teknologiateollisuuden suurimmalla toimialalla eli kone- ja metallituoteteollisuudessa uusien tilausten arvo oli muuttumaton edelliseen neljännekseen verrattuna ja laski vuodentakaisesta 16 prosenttia huolimatta tuottajahintojen nopeasta noususta.

Tarjouspyyntöjen saldoluku oli tammikuussa -12, eli kysyntätilanne markkinoilla jatkoi heikentymistään. Kysynnän heikentyminen on kuitenkin edelleen maltillista. Suomen talouden riskit ovat yhä korkealla euroalueen suhdannetilanteen vuoksi.

”Talouden riskit ovat helpottaneet, mutta ovat edelleen suuria. Venettä ei ole varaa keinuttaa. Koko euroalueen teollisuustuotannon arvioidaan supistuvan edelleen alkuvuodesta”, muistuttaa Rautaporras.

Teknologiateollisuuden henkilöstömäärä kasvoi viime vuonna ja oli keskimäärin noin 13 000 henkilöä suurempi kuin edellisenä vuonna. Vuoden lopussa henkilöstöä oli Suomessa noin 338 000.

Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola painottaa, että osaajien saatavuus on samaten kohtalonkysymys talouden kasvulle ja hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämiselle. Tarvitaan erittäin merkittävää maahanmuuttoa, ja tarve on suoraan luettavissa ikääntymistä ja syntyvyyttä kuvaavista tilastoistamme.

”Enää ei ole juupas−eipäs-keskustelun aika. Kaikki tarmo tulee kääntää siihen, miten Suomesta saadaan houkutteleva ja miten ihmiset pystytään nopeasti kotouttamaan suomalaiseen yhteiskuntaan”, Hirvola painottaa.

Lue myös tämä: Rakentamisen suhdannetilanne painunut finanssikriisin tasolle

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös