Indikaattorit

SEB: Inflaatio hellittää vähitellen

Merkit inflaatiovauhdin hidastumisesta ovat lisänneet markkinoiden optimismia korkojen noususyklin päättymisestä.

Finanssikonserni SEB arvioi tuoreessa talousennusteessaan, että Suomen talous on toistaiseksi pärjännyt suhteellisen hyvin vahvan kotimaisen kysynnän ja elinvoimaisen viennin ansiosta. Kuitenkin kotitalouksien pessimismin lisäännyttyä ja vientitilauksien vähennyttyä, talous ajautuu lievään taantumaan.

SEB ennustaa Suomen bruttokansantuotteen supistuvan maltillisesti 0,3 prosenttia vuonna 2023. Kasvu elpyy ennusteen mukaan vuonna 2024, mutta jää vaatimattomaan 1,4 prosenttiin.

SEB:n mukaan työllisyysodotukset ovat yleisesti ottaen heikentyneet, mutta koska työmarkkinoista on tullut hyvin tiukat, irtisanomisia lykätään niin kauan kuin mahdollista. Korkea inflaatio epävarmojen talousnäkymien aikana tekee palkkaneuvotteluista Suomessa hankalia, ja palkkojen ja palkkioiden odotetaan kasvavat vuosina 2023-2024 jonkin verran nopeammin kuin aiempina vuosina.

SEB:n ekonomistit ennustavat työttömyyden nousevan tänä vuonna 7,1 prosenttiin, ja palkkojen ja palkkioiden kasvu nousee 4,0 prosenttiin.

Sijoittajia ja palkansaajia viime vuoden rassannut inflaatio on vähitellen hellittämässä, SEB uskoo.

Finanssikonsernin mukaan energiamarkkinoiden näkymät ovat parantuneet, ja akuutin energiakriisin riski Euroopassa on lähes hävinnyt. Maakaasun säännöstelyn riski tänä ja ensi talvena on pieni.

Fossiilisten polttoaineiden maailmanlaajuiset markkinat pysyvät kuitenkin kireinä, mikä viittaa maakaasun ja öljyn hintojen uuteen nousuun.

Jättipankki Goldman Sachs ennustaa, että brent-laadun öljyn hinta voi kivuta jälleen yli 100 dollarin tynnyrihintaan vuonna 2024. Paineita öljynhintaan tulee pankin mukaan sekä tarjonta- että kysyntätekijöistä. Tarjontapuolella Venäjän vastaiset pakotteet todennäköisesti vähentävät Venäjän öljynvientiä eli öljyn tarjontaa maailmanmarkkinoilla. Kysyntäpuolella puolestaan Kiinan öljyn kysynnän odotetaan elpyvän, kun maa lopettaa nollakoronapolitiikkansa.

SEB muistuttaa, että samaan aikaan rahtikuljetusten hinnat ovat romahtaneet ja maataloushyödykkeiden hinnat ovat laskeneet. Yhdysvalloissa puolestaan yksityisen sektorin palkkojen nousuvauhti näyttää hidastuneen, vaikka se on edelleen huolestuttavan korkea.

Euroopassa ja erityisesti Pohjoismaissa palkkojen nousupaineet tulevat suuremmalla viiveellä, mutta tuhoisa palkkahintakierre on silti epätodennäköinen.

”Merkit inflaatiovauhdin hidastumisesta ovat lisänneet markkinoiden optimismia siitä, että keskeisten keskuspankkien korkojen nostosykli tulee päätökseen kevään aikaan, ja että koronleikkaukset Yhdysvalloissa alkavat jo tämän vuoden lopulla”, toteaa SEB:n päästrategi Jussi Hiljanen.

Hiljasen mukaan optimismi on kääntänyt pitkät markkinakorot laskuun erityisesti Yhdysvalloissa ja tuonut positiivista virettä osakemarkkinoille.

Kommentoi
Ylös
>