Makrotalous

Kipakkaa vaaliväittelyä verotuksesta – ”Meillä on varaa kiristää hyvätuloisten verotusta”

Eturivin poliitikot ja varapuheenjohtajat vastasivat verotusta koskeviin kysymyksiin Duunitorin vaalitentissä.

Duunitori järjesti Suuren työhaastattelun, joka on vaalitentti. Siinä kuuden suurimman puolueen poliitikot osallistuvat yhteistyötä vaativaan ryhmähaastatteluun. Tenttiin osallistuivat Timo Harakka (sd.), Leena Meri (ps.), Jukka Kopra (kok.), Riikka Pakarinen (kesk.), Hanna Holopainen (vihr.) ja Veronika Honkasalo (vas.). Haastattelijan roolissa toimi Peter Nyman.

Duunitorin järjestämässä vaalitentissä kuuden suurimman puolueen eturivin poliitikot väittelivät ajankohtaisista yhteiskunnallista teemoista. Yksi väittelyn aihe oli verotus.

Tentti osallistuivat Timo Harakka (sd.), Leena Meri (ps.), Jukka Kopra (kok.), Riikka Pakarinen (kesk.), Hanna Holopainen (vihr.) ja Veronika Honkasalo (vas.). Haastattelijan roolissa toimi Peter Nyman.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra ja Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Leena Meri tukevat ajatusta verojen alentamisesta ainakin pieni- ja keskituloisilta. Loput vastustivat.

”Ansiotuloverojen alennuksen dynaamiset vaikutukset ovat sellaiset, että se tosiasiassa ei ole meno, koska se innostaa ihmisiä töihin”, Kopra vastasi.

Timo Harakka on eri mieltä. ”Tämä on kyllä aikamoista voodoota”, sivalsi Timo Harakka vastauksena Kopran kommenttiin.

Ehdokkaat olivat jyrkästi eri mieltä tulevaisuuden verotuksesta – ero vastausten välillä jopa kymmenen prosenttia.

Kestääkö valtion kassa veroalea?

Ehdokkaita pyydettiin kirjoittamaan lapulle, mikä pitäisi olla 5 000 euroa kuukaudessa tienaavan suomalaisen veroprosentti vuonna 2033. Tällä hetkellä veroprosentti näillä tuloilla on Veronmaksajat ry:n mukaan noin 35,5 prosenttia.

Korkein veroprosentti löytyi odotetusti vasemmistoliiton Veronika Honkasalon paperista. Hänen mukaansa kymmenen vuoden päästä hyvätuloisen suomalaisen veroprosentin tulisi olla nykyistä miltei viisi prosenttia suurempi: 40 prosenttia.

Kuva: Petri Virkkunen / Duunitori

”Meillä on varaa kiristää hyvätuloisten verotusta ja vastaavasti alentaa pienituloisten verotusta”, Honkasalo kertoi.

Matalin ehdotus löytyi puolestaan kokoomuksen Jukka Kopralta, mikä ei sekään ole yllätys. Kopran mielestä hyvätuloisen veroprosentin pitäisi tulevaisuudessa olla 30 prosenttia.

”Ihmiset tekevät työtä ja ovat ansainneet sen rahan. Heidän kuuluu saada se, mitä he ovat työllään ansainneet. Ei verottaminen ole mikään itseisarvo”, hän perusteli.

Esitys sai osakseen voimakasta kritiikkiä kaikilta muilta osallistujilta. Vasemmistoliiton Honkasalo ja keskustan Pakarinen muistuttivat, että tällainen alennus tuo valtavan vajeen valtion kassaan. SDP:n Harakka puolestaan ihmetteli, ”saadaanko rahaa seinästä?”

Harakka ei suostunut kirjoittamaan lukua lainkaan. Päätös sai osakseen kritiikkiä muiden puolueiden edustajilta.

”Ei sen tarvitse olla korkeampi. Sosiaalidemokraatit pääministeripuolueena asettaa kirkon keskelle kylää”, Harakka lopulta myönsi ja asetti lappunsa samaan linjaan perussuomalaisten, vihreiden ja keskustan kanssa, jotka pitivät prosentin nykyisellä tasolla.

Ehdokkaiden näkemykset 5 000 €/kk tienaavan suomalaisen veroprosentista vuonna 2033:

Jukka Kopra (kok.): 30 %

Hanna Holopainen (vihr.): 35,5 %

Riikka Pakarinen (kesk.): 35,5 %

Leena Meri (ps.): 35,5 %

Veronika Honkasalo (vas.) 40 %

Timo Harakka (sd.): Mahdollisimman lähellä reaalista pääomatuloveroprosenttia

Kommentoi
Ylös
>