Yritysuutiset

Outokummun liiketuloksesta suli yli puolet – se riitti silti sijoittajille

Teräsmarkkinoiden näkymät ovat heikentyneet ja jakelijat purkavat varastojaan.

Teräsyhtiöltä odotettiin selvää tuloksen laskua ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Markkinat ottivat Outokummun tulosraportin myönteisesti vastaan, vaikka tulos jäikin selvästi viime vuodesta. Osake on tiistaina 7,8 prosentin nousussa noin kello 10.35.

Syynä positiiviseen kurssireaktioon on luultavasti teräsyhtiön odotettua pienempi tuloslasku.

Teräsyhtiö Outokummun ensimmäisen vuosineljänneksen ruostumattoman teräksen toimitukset laskivat vertailukauden 605 000 tonnista 505 000 tonniin. Liikevaihto laski 2,0 miljardiin euroon, kun vuotta aiemmin liikevaihto oli lähes 2,6 miljardia euroa.

Oikaistu käyttökate laski 204 miljoonaan euroon 350 miljoonasta eurosta ja oikaistu liiketulos laski 289 miljoonasta eurosta 135 miljoonaan euroon. Osakekohtainen tulos laski viime vuoden 0,53 eurosta 0,22 euroon.

Analyytikoiden konsensusodotus oikaistulle käyttökatteelle oli 145 miljoonaa euroa, joten tuloslasku jäi odotettua maltillisemmaksi.

Yhtiön mukaan vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä ruostumattoman teräksen toimitukset laskivat 17 prosenttia vertailukaudesta markkinatilanteen heikentyessä ja jakelijoiden purkaessa varastojaan. Ruostumattoman teräksen toteutuneet hinnat laskivat molemmilla markkina-alueilla mutta erityisen raskaasti Euroopassa – samaan aikaan kun positiiviset raaka-aineisiin liittyvät vaikutukset tukivat kannattavuutta.

Kiinteät kustannukset olivat vertailukauden tasolla, mutta inflaatio nosti muuttuvia kustannuksia.

Ferrochrome-liiketoiminta-alueen kannattavuus heikkeni, kun tuotantoa optimoitiin sähkön poikkeuksellisen kalliin hinnan takia.

Toimitusjohtaja Heikki Malinen kertoo, että jakelijoiden varastojen purkaminen jatkui ensimmäisellä neljänneksellä sekä Amerikoissa että Euroopassa, mikä vaikutti kielteisesti toimitusmääriin.

”Joissakin Euroopan maissa jakelijat ovat jo alkaneet täyttää varastojaan, ja varastojen purkaminen tuntuu lähestyvän loppuaan myös Yhdysvalloissa”, Malinen toteaa.

Outokumpu on Malisen mukaan onnistunut pitämään kustannukset kurissa, ja nyt sekä energian hintojen vaihtelu että inflaatio tuntuvat tasoittuvan.

”Markkinatilanteen heikentyessä tiimimme ovat tehneet hyvää työtä raaka-aineiden hallinnan osalta, ja olemme pystyneet hyödyntämään raaka-ainemarkkinoiden myönteisen tilanteen.”

Ferrochrome-liiketoiminta-alueella teräsyhtiön oikaistu käyttökate oli 16 miljoonaa euroa ja parani hieman edellisestä neljänneksestä.

”Ferrokromituotannon optimointi jatkui koko ensimmäisen neljänneksen ajan, ja kapasiteetin käyttöaste oli hieman yli puolet. Energian hinnat ovat viime aikoina laskeneet poikkeuksellisen korkeilta tasoilta, ja sen myötä olemme nyt nostaneet ferrokromituotannon normaalimmalle tasolle”, toimitusjohtaja toteaa.

Outokumpu ei odota markkinatilanteen elpymistä lähikuukausina. Teräsyhtiö odottaa ruostumattoman teräksen toimitusten toisella neljänneksellä pysyvän samalla tasolla kuin ensimmäisellä neljänneksellä.

Ferrokromin tuotanto kasvaa ja palaa toisen neljänneksen aikana normaalille tasolle. Liiketoiminta-alue valmistautuu kuitenkin kunnossapitoseisokkiin kolmannella neljänneksellä.

Nykyisillä raaka-ainehinnoilla toisella neljänneksellä ei odoteta toteutuvan merkittäviä raaka-aineisiin liittyviä varasto- ja metallijohdannaisvaikutuksia.

Vuoden 2023 toisen neljänneksen oikaistun käyttökatteen Outokumpu arvioi olevan samalla tasolla tai nousevan ensimmäiseen neljännekseen verrattuna.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös