Sijoitusuutiset

Yle: Professori Timo Rothovius arvostelee kovin sanoin valtion roolia pörssiyhtiöiden hallituksissa

Rahoituksen professori ihmettelee, mitä lisäarvoa valtion edustaja tuo pörssiyhtiöiden hallituksiin.

Vaasan yliopiston rahoituksen professori Timo Rothovius Vaasan yliopistoseuran ja LähiTapiola Pohjanmaan sijoitusillassa Vaasan yliopistolla helmikuussa 2023.

Valtion rooli omistajaohjaajana nousi julkisuuteen kyseenalaisella tavalla, kun kävi ilmi, että Fortumin hallituksessa istunut valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston osastopäällikkö Kimmo Viertola oli ollut hyväksymässä toimitusjohtajalle maksettavat kohtuuttomat palkkiot.

Viertola sai Fortumista viime vuodelta hallituspalkkioita 86 000 euroa ja hän oli energiayhtiön palkitsemisvaliokunnassa hyväksymässä valtion tahdon vastaista bonuspalkitsemista Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramolle.

Fortumin hallitus tulkitsi valtionyhtiö Solidiumin kanssa tehdyn rahoitussopimuksen ehtoa johdon palkitsemattajättämisestä siten, että pitkän aikavälin kannustimissa Fortumin vaikeat vuodet 2022 sekä vuosi 2023 jätetään huomiotta. Tämän ansiosta toimitusjohtajan palkkioita hilattiin ylös.

Vasta yhtiökokouksessa valtio ilmoitti, ettei se hyväksy hallituksen kaavailemia lähes 700 000 euron palkkioita.

Ylen mukaan valtiota on viime vuosina edustanut pörssiyhtiöissä pieni sisäpiiri, jonka tehtäviä on kierrätetty ristiin yhtiöstä toiseen. Näiden henkilöiden roolit ovat myös vaihdelleet omistajaohjauksen ja yritysten hallitusjäsenyyden välillä.

Finanssineuvos Maija Strandberg vastasi Fortumin omistajaohjauksesta samalla, kun hänen esihenkilönsä Kimmo Viertola edusti Fortumin hallituksessa. Fortumin omistajaohjauksesta vastaavan, valtiota edustavan henkilön esihenkilö istuu siis yhtiön hallituksessa.

Valtion omistusyhtiöitä koskeva valvonta on pielessä, arvioi Vaasan yliopiston rahoituksen professori Timo Rothovius.

”On ihan selvä, etteivät alaiset pysty kritisoimaan tai ainakaan ohjaamaan oman esimiehensä toimintaa”, Rothovius toteaa Ylelle.

Lisäksi Rothovius ihmettelee, mitä lisäarvoa virkamies työ pörssiyhtiön hallitukseen. Hänen mielestään pörssiyhtiön hallitukseen pitäisi valita henkilöitä, jotka sitoutuvat yhtiöön pitkäaikaisesti ja tuovat hallitukseen sen päätöksentekoa parantavaa erityisosaamista.

”Jos virkamies istuu yhden firman hallituksessa vuoden ja siirtyy sitten toiseen firmaan vuodeksi, niin mitä lisäarvoa se tuo hallitustyöskentelyyn? Jos henkilö ei tuo lisäarvoa hallitukseen eikä valvo siellä valtion etua eikä voi puhua yhtiön asioista omistajaohjaukselle, niin mitä hän siellä tekee?”

Omistajaohjauksen työntekijöiden ei pitäisi istua yritysten hallituksissa, vaan keskittyä niiden ohjaamiseen, Rothovius toteaa.

1 kommentti
  • Anne Kukkonen sanoo:

    Juuri näin.Virkamiehet eivät tuo mitään lisäarvoa ja ne kaikki paukut nyt siihen omistaja ohjaukseen ja ennen kaikkea valvontaan.

  • Ylös
    >