Makrotalous

EKP:n odotetaan aloittavan talletuskoron laskut keväällä

Markkinoiden hinnoittelu kasvattaa inflaatioriskiä.

Kuvio 1 Euroopan keskuspankin talletuskorko on neljä prosenttia.

Inflaatio on hidastunut huomattavasti euroalueella. Se oli lokakuussa enää 2,9 prosenttia vuodessa ja 0,1 prosenttia kuukaudessa. Pohjainflaatio oli 4,2 prosenttia vuodessa ja 0,2 prosenttia kuukaudessa. 

Inflaation hidastumisen myötä odotukset Euroopan keskuspankin talletuskoron leikkauksista ovat kasvaneet. Talletuskorko on neljä prosenttia. Euroopan keskuspankki (EKP) piti talletuskoron ennallaan lokakuun korkokokouksessa, vaikka inflaatio oli korkeampi kuin keskipitkän aikavälin kahden prosentin vuosi-inflaatiotavoite. EKP huomioi päätöksessä sekä heikentyneen euroalueen taloustilanteen että merkittävästi viime kuukausina hidastuneen inflaation. Sitä ennen talletuskorkoa nostettiin kymmenessä korkokokouksessa peräkkäin.  

Markkinoilla hinnoitellaan ensimmäistä Euroopan keskuspankin koronlaskua ensi huhtikuulle. Se on ongelma Belgian pankin pääjohtaja Pierre Wunschin mukaan. Koronlaskuodotusten kasvun vaikutus on samansuuntainen kuin rahapolitiikan keventämisen. Käytännössä markkinakorot laskevat, kun koronlaskuodotukset nousevat. Se kasvattaa inflaatioriskiä ja todennäköisyyttä tuleville koronnostoille. 

Wunsch arvioi, että markkinan hinnoittelu on suhteellisen optimistinen. Se ei huomioi todennäköisyyttä sille, että keskuspankki voi joutua tekemään lisätoimia inflaation hidastamiseksi tai pitämään sen vuoksi talletuskoron kauemmin neljässä prosentissa. 

Talousuutistoimisto Bloombergin tekemän kyselyn mukaan ekonomistien konsensus arvioi, että inflaatio kiihtyy joulukuuhun mennessä 3,2 prosenttiin, jonka jälkeen se hidastuu Euroopan keskuspankin kahden prosentin inflaatiotavoitteeseen vuoden 2025 helmikuuhun mennessä.

Euroopan keskuspankin syyskuun ennuste on kohtuullisen hyvin linjassa ekonomistien konsensuksen kanssa, joskin EKP arvioi inflaation kiihtyvän lähikuukausina hieman ekonomistien konsensusta enemmän ja hidastuvan inflaatiotavoitteeseen myöhemmin, 2025 toisen vuosipuoliskon aikana. EKP ennustaa, että inflaatio nousee helmikuuhun mennessä 3,4 prosenttiin, jonka jälkeen se hidastuu toukokuusta alkaen ja inflaatiotavoitteeseen päästään syyskuussa 2025.

Wunsch kertoi, että EKP kommunikoi tilanteen mikäli inflaatio ei hidastu ennusteiden mukaisesti. Jos markkina ei siitäkään huolimatta hinnoittele inflaation pysymistä korkeampana pidempään, niin keskuspankin on käytettävä työkaluja eli käytännössä nostettava talletuskorkoa. Keskuspankkiiri ei kuitenkaan odota koronnostoa seuraavan kahden korkokokouksen aikana. Syy siihen on viimeaikaiset tilastot inflaation odotettua nopeammasta hidastumisesta. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös