Kasvuosakkeet

Nightingale Health on sijoittajalle painajaismaisen hankala sijoituskohde

Nightingale Health on rankasti tappiollinen yritys, joka on kuitenkin julkistanut syksyn aikana joukon positiivisia uutisia.

Nightingale Health on suomalainen terveysteknologiayritys, jonka tavoitteena on edistää ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa. Yhtiön kehittämä verianalyysiteknologia mittaa laajan joukon veren merkkiaineita yhdestä verinäytteestä ja tunnistaa yksilöllisiä sairastumisriskejä hyödyntäen terveystietovarantoja.

Nightingalen terveystietoalusta pystyy tunnistamaan kuluttajan yksilölliset sairauksien ennaltaehkäisyn tarpeet noin tuhannen yleisen sairauden osalta yhdestä verinäytteestä ja yhdistämään kyseisen kuluttajan hänelle sopiviin terveysratkaisuihin sairauksien ennaltaehkäisemiseksi.

Yhtiön pitkän aikavälin strategia on tuoda kehittämäänsä verianalyysiteknologiaan perustuvia ennaltaehkäisevän terveyden palveluja kansainvälisesti kuluttajien saataville.

Nightingalen bisnes on vasta varhaisessa vaiheessa. Kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa yhtiön liikevaihto kasvoi roimasti viime vuodesta, mutta luvut ovat silti pörssiyhtiölle hyvin vaatimattomia. Tammi-kesäkuun liikevaihto nousi vertailukauden 1,0 miljoonasta eurosta 1,9 miljoonaan euroon.

Liiketappio oli syvä. Se jyrkkeni lähes -9,9 miljoonaan euroon viime vuoden -7,7 miljoonasta eurosta.

Tappiosta huolimatta yhtiöllä riittää kassavaroja, sillä rahavarat olivat kesäkuun lopussa lähes 81 miljoonaa euroa. Vuoden aikana tosin rahavarat ovat huvenneet lähes 15 miljoonaa euroa. Lisäksi Nightingale on erittäin vakavarainen – omavaraisuusaste on erittäin korkea, 92 prosenttia.

Yhteistyö Terveystalon kanssa

Sijoittajien vaakakupissa ei kuitenkaan paina vain tämän hetken tuloksentekokyky, vaan yhtiön kasvupotentiaali.

Vaikka yhtiön osake on listautumisen jälkeen laskenut lähes yhtä soittoa syvien tappioiden vuoksi, on osake nyt noussut kuukaudessa yli 12 prosenttia. Elokuussa osake kävi 0,8 eurossa, mutta sen jälkeen osake on noussut 1,18 euroon.

Osaketta kannattelevat luultavasti viime aikoina tulleet positiiviset uutiset.

Kotimaassa yhtiö saavutti syyskuussa tärkeän sopimuksen, kun terveyspalveluyritys Terveystalo ottaa käyttöön Nightingale Healthin verianalyysiteknologian työterveydessä säännöllisesti tehtävissä terveystarkastuksissa.

Nightingalen ja Terveystalon sopimuksen myötä yhtiöiden välinen yhteistyö laajenee kattamaan Terveystalon työterveyspalvelut. Nightingale julkaisi yhteistyön laajennusta koskevan aiesopimuksen kesäkuun lopussa, ja nyt tehty sopimus tuo yhtiön verianalyysiteknologian osaksi Terveystalon työterveydessä säännöllisesti tehtäviä terveystarkastuksia.

Nightingalen terveysriskiennusteet ja veriarvot tulevat osaksi terveystarkastusten laboratoriokokeita ja ne tullaan integroimaan osaksi Terveystalon työterveyslääkäreiden, -hoitajien sekä laboratorioiden päivittäistä työtä.

Positiivisia tuloksia veritestistä

Marraskuun alussa Nightingale Health kertoi, että sen tieteellisten asiantuntijoiden laatima tutkimustiivistelmä on voittanut Yhdysvaltain Sydänyhdistyksen palkinnon, joka myönnetään parhaalle kustakin maasta Yhdysvaltain Sydänyhdistyksen Scientific Sessions 2023 -tapahtumaan toimitetulle tiivistelmälle.

Tutkimuksen Metabolic Biomarker Profiling Improves Cardiovascular Risk Assessment for Patients on Statins: Evidence from 35,000 Individuals from the United Kingdom merkittävin havainto oli, että Nightingale Healthin veritesti paransi sydänsairauksien riskiarviointia olemassa oleviin riskitekijöihin verrattuna henkilöillä, jotka käyttävät kolesterolia alentavaa lääkettä eli statiineja.

Yhtiön mukaan tämä tutkimustulos voi parantaa sydänsairauksien riskinarviointia siinä suuressa väestöjoukossa, joka jo käyttää statiineja, ja siten ohjata lääkäreitä kohdentamaan lisähoitoa niille, jotka sitä eniten tarvitsevat.

”Nämä löydökset yhdessä muiden ympäri maailmaa Nightingale Healthin teknologialla tehtyjen löydösten kanssa edistävät ennaltaehkäisevien työkalujen viemistä tutkimuskäytöstä kliiniseen käyttöön, josta osoituksena on jo Nightingale Healthin verikokeen käyttöönotto Suomessa osana työterveyshuoltoa kansallisesti merkittävässä mittakaavassa”, kertoi Peter Würtz, Nightingale Healthin kanssaperustaja, tieteellinen johtaja ja yksi tiivistelmän kirjoittajista.

Ensimmäinen kansainvälinen asiakas

Kolmas Nightingalen uutinen, kenties merkittävin, julkaistiin marraskuun 15. päivänä. Nightingale ja Singaporen johtava diagnostiikkapalvelujen tarjoaja, Innoquest Diagnostics ovat solmineet yhteistyösopimuksen, joka tuo Nightingale Healthin teknologian saataville Kaakkois-Aasian alueelle.

Innoquest on osa Pathology Asiaa, joka on yksi Kaakkois-Aasian suurimmista diagnostiikkakonserneista. Pathology Asia tarjoaa kliinisiä diagnostiikkapalveluja alueella, jossa on yli 500 miljoonaa asukasta, ja sillä on laboratorioita Singaporessa, Malesiassa, Vietnamissa, Filippiineillä, Thaimaassa, Indonesiassa ja Australiassa.

Sopimuksen myötä Nightingale Healthin verianalyysiteknologia tuodaan paikallisesti saataville ja Innoquest lanseeraa teknologiaan pohjautuvan laaja-alaisen ja korkealaatuisen verianalyysipalvelun kalenterivuoden 2024 ensimmäisen puoliskon aikana.

Innoquest tulee tarjoamaan analyysia terveydenhuollon toimijoille Singaporessa, minkä lisäksi Pathology Asia -konsernin yhtiöt tulevat tarjoamaan sitä muissa Kaakkois-Aasian maissa.

Nightingalen mukaan julkaistu sopimus täyttää yhden Nightingale Healthin liiketoiminnan tavoitteista tilikaudella 2023–2024. Sopimus tuo yhtiön verianalyysiteknologian saataville kumppanin kautta, jolla on merkittävä markkina-asema laajalla maantieteellisellä alueella.

Analyytikko: ”selvä merkkipaalu”

Innoquestin kanssa tehty sopimus on Nightingalen ensimmäinen merkittävä kansainvälinen asiakkuus, jossa sen teknologia tuodaan tarjolle laajamittaisesti nykyisille terveydenhuollon toimijoille.

”Nightingalen sijoitustarinan etenemisestä on näkynyt syksyllä lupaavia merkkejä solmittujen sopimusten (Terveystalon työterveys ja Pathology Asia) muodossa ja yhtiö etenee edelleen vahvaa kasvua odottavien ennusteidemme viitoittamalla polulla”, arvioi Inderesin analyytikko Antti Luiro.

Vaikka Innoquest-yhteistyö ei siten ole luonteeltaan yllättävä, on useassa maassa toimivan konsernin voittaminen asiakkaaksi Nightingalelle selvä merkkipaalu ja positiivinen uutinen, Luiro toteaa.

Epävarmuus yhtiön kasvutarinan ympärillä kuitenkin säilyy, vaikkakin saavutettu kansainvälinen sopimus epävarmuutta hälventääkin joiltain osin.

”Keskeisenä epävarmuutena säilyy analysoitujen näytemäärien ja siten liikevaihdon kasvun onnistuminen, eli käytännössä onnistuuko Nightingale luomaan julkaistujen yhteistöiden ympärille asiakkaalle sekä itselleen kaupallisesti toimivan operaation. Merkit selvästä kasvusta antaisivat indikaatiota yhtiön teknologian kaupallisen läpimurron onnistumisesta ja vähentäisivät selvemmin ennusteriskejä”, Luiro summaa.

Sijoittajalla Nightingale aiheuttaa harmaita hiuksia. Yhtiön kasvutarina on kiistatta mielenkiintoinen, mutta raakojen lukujen valossa minkäänlaisia näyttöjä tuloksenteosta ei vielä ole.

Kommentoi
Ylös
>