Yritysuutiset

Ponssen tilauskirjat hupenevat, mutta toiminta tehostuu

Ponssen markkinatilanne on haasteellinen. Yhtiö pyrkii säilyttämään nykyisen tuloskuntonsa tehostamistoimilla.

Metsäkonevalmistaja Ponsse julisti tiistaina loka-joulukuun tulosraporttinsa sekä vuoden 2023 tilinpäätöksen. Yhtiön liikevaihto nousi viimeisellä vuosineljänneksellä 243 miljoonaan euroon edellisvuoden 225 miljoonasta eurosta.

Yhtiön tilauskirjat ohentuivat viime vuonna selvästi. Tilauskanta oli tilikauden päättyessä 230 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 354 miljoonaa euroa.

Liikevoitto nousi viime vuoden 11,7 miljoonasta eurosta 13,8 miljoonaan euroon. Analyysitalo Inderes odotti 13,3 miljoonan euron liikevoittoa, joten tulosparannus oli jokseenkin odotusten mukainen.

Ponssen toimitusjohtaja Juho Nummela kertoo, että vuosi 2023 alkoi Ponssella kohtuullisen vahvan tilauskannan siivittämänä. Alkuvuodesta yhtiön markkinatilanne oli vielä suhteellisen hyvä, mutta metsäteollisuuden heikentyneet näkymät alkoivat pian vaikuttaa asiakkaiden investointipäätöksiin.

”Kuluneen vuoden toisen vuosipuoliskon tilausvirta oli vertailukautta heikompi, mutta viimeisen neljänneksen aikana tilausvirta piristyi hieman ollen 194,2 miljoonaa euroa”, Nummela toteaa.

Nummelan mukaan Ponsse on kyennyt tehostamaan käyttöpääoman hallintaa ja yhtiö sai vapautettua varsinkin aine- ja tarvikevarastoihin sitoutunutta pääomaa. Yhtiön vaihtokonevaraston kasvu rauhoittui katsauskauden loppua kohden, mutta koko vuotta tarkasteltaessa vaihtokonevaraston kasvu oli merkittävä.

Toimitusjohtajan mukaan Ponsse suunnittelee toimintamallinsa uudistamista globaalisti vahvistamaan pitkän aikavälin kilpailukykyä, kannattavuutta ja entistä parempaa asiakaspalvelua.

”Ponsse tavoittelee globaalimpaa ja skaalautuvampaa organisaatiota ja toimintamallia. Haluamme vahvistaa erityisesti asiakasvastuullisia rooleja myynti- ja huoltoverkostossamme ja suunnittelemme alueorganisaatioiden muodostamista paikallisen ja alueellisen tuen varmistamiseksi”, Nummela kertoo.

Alustavien ennusteiden mukaan suunnitellut toimenpiteet voisivat johtaa noin 10 miljoonan euron vuotuisiin säästöihin täysimääräisesti vuodesta 2026 alkaen. Suunnitellun toimintamallin toteutuessa muutokset astuvat voimaan ensi kesäkuun alussa. Suunnitellut toimenpiteet voisivat alustavien arvioiden mukaan johtaa maailmanlaajuisesti noin 120-140 työpaikan vähentymiseen.

Ponsse odottaa liikevoiton olevan vuonna 2024 samalla tasolla kuin viime vuonna, jolloin se oli 47 miljoonaa euroa.

Kommentoi
Ylös
>