Oma talous

Näin paljon lapsilisä nousee – kaksi ryhmää hyötyvät eniten

Lapsilisiin tuli korotuksia vuoden alusta ja vielä toinen korotus huhtikuun alusta.

Eduskunta hyväksyi viime vuonna muutokset, joita hallitus oli esittänyt lapsilisälakiin. Muutosten myötä lapsilisiin tuli korotuksia vuoden alusta ja vielä uusia korotuksia on tulossa huhtikuun alusta alkaen.

Korotuksista hyötyvät eniten yksinhuoltajat ja perheet, joilla on paljon pieniä lapsia.

Jokaisesta Suomessa vakituisesti asuvasta lapsesta valtio maksaa lapsilisää sen kuukauden loppuun, jolloin lapsi täyttää 17 vuotta. Oikeus lapsilisään perustuu maassa asumiseen. Jos lapsi ja hänen huoltajansa muuttavat ulkomaille pysyvästi, oikeus lapsilisään loppuu.

Vuonna 2022 Kela maksoi lapsilisää 563 000 äidille tai isälle, yhteensä yli miljoonasta lapsesta. Vanhemmista 125 000 sai lapsilisään yksinhuoltajakorotusta.

Lapsilisän määrä kasvaa lapsiluvun mukaan. Määrään vaikuttavat ne alle 17-vuotiaat lapset, joista on oikeus saada lapsilisää. Toisesta ja jokaisesta seuraavasta lapsesta maksettavat korotukset voidaan laskea vain silloin, kun kaikki lapsilisät myönnetään samalle henkilölle.

Yksihuoltajille ja suurperheille lisää tukea

Monilapsisten perheiden lapsilisiin tuli korotus vuoden 2024 alusta alkaen. Perheen neljännestä lapsesta maksettavan lapsilisän määrä suurenee 10 eurolla eli 173,24 euroon kuukaudessa. Viidennestä ja jokaisesta seuraavasta lapsesta maksettava lapsilisä suurenee niin ikään 10 eurolla eli on korotuksen jälkeen 192,69 euroa kuukaudessa.

Eduskunta päätti korottaa myös yksinhuoltajakorotuksen määrää 10 eurolla eli 73,30 euroon kuukaudessa. Käytännössä korotus vuoden alusta alkaen on kuitenkin vain viisi euroa, koska yksinhuoltajakorotusta on maksettu vuoden 2023 ajan viidellä eurolla korotettuna.

Yksinhuoltajakorotusta maksetaan jokaisesta lapsesta, josta vanhempi saa lapsilisää. Korotuksen saa, vaikka lasten vanhemmilla olisi yhteishuoltajuus. Yksinhuoltajakorotusta ei kuitenkaan makseta, jos lapsilisän saaja on avio- tai avoliitossa.

Lapsilisän määrät lapsiluvun mukaan 1.1.2024 alkaen ovat seuraavat:

 • Yhdestä lapsesta 94,88 e/kk
 • Toisesta lapsesta 104,84 e/kk
 • Kolmannesta lapsesta 133,79 e/kk
 • Neljännestä lapsesta 173,24 e/kk
 • Viidennestä ja jokaisesta seuraavasta lapsesta 192,69 e/kk
 • Yksinhuoltajakorotus lapsilisään 73,30 e/kk

Korotus huhtikuun alusta alkaen

Lapsilisiin tulee uusi korotus huhtikuun alusta alkaen, kun alle 3-vuotiaasta lapsesta maksettavaa lapsilisää korotetaan 26 eurolla kuukaudessa. Korotettua lapsilisää maksetaan sen kuukauden loppuun, jonka kuluessa lapsi täyttää 3 vuotta.

Jos perhe saa lapsilisää useammasta kuin yhdestä alle 3-vuotiaasta lapsesta, lapsilisän määrä on toisesta lapsesta 130,84 euroa, kolmannesta 159,79 euroa, neljännestä lapsesta 199,24 euroa ja jokaisesta seuraavasta lapsesta 218,69 euroa kuukaudessa.

Kela tekee ensi vuoden korotukset lapsilisiin automaattisesti, eli perheiden ei tarvitse tehdä mitään.

Lähde: Kela.

26 kommenttia
 • Ninni sanoo:

  Asumistukea leikataab ja poistetaan kokonaan omistusasunnoidta, joten korotukset eivät paljon hyödytä niitä perheitä.

  • 666 sanoo:

   Miksi muiden pitäisi maksaa kenenkään omistusasunnon kuluihin?

   • Jope sanoo:

    Jos omistusasunto kustantaa vähemmän kuin vuokra-asunto. Se että omistusasunnon on joskus hankkinut ja ottanut riskin on jo jotain yrittämistä elämässä selvitymiseen omillaan. Jos vanhuksen kansaneläke kuluu kaikki esim lääkkeisiin ja makaroniin ja vastike asunnossa 200e/kk, pitääkö hänen myydä asunto jota kukaan ei ehkä huoli, ettö voi muuttaa tuella asumaan 500e/kk maksavaan asuntoon

  • Pate sanoo:

   Asumistuet joutaa poistaa omistusasunnoista, myös vuokra asuntojen sumistukia on leikattava puoleen nykyisestä!
   Asumistuet valuvat vain vuokranantajien taskuun !

 • Make sanoo:

  Näin taas hallituksen toimesta, maahanmuutto tuetaan n. 5k€/per henkilö suomeen ja suomalaisten lasten tekoa rangaistaan 400€/kk per lapsi. Eihän lapsiperheitä tai niiden perustamista kannata tukea varsinkaan suomessa. Yksi lapsi riittää pariskunnalle, vai miten se matikka meni??

  • Jare sanoo:

   Niin, aika harva Suomalainen tekee 8-10 lasta. Kyllä lapsilisien korotus on suunnattu muille, rahojen väärinkäyttöä

 • Lyyli sanoo:

  Mielestäni lapsilisää olisi hyvä kasvattaa vuosittain kunnes lapsi tulee täysi ikäiseksi. Vauvana saisi vaippa rahaa, tarhaikäisenä,/hoitoikäisenä nousisi hiukan koska vaatetarve kasvaa ja tähän voisi vaikuttaa onko hoito ilmainen vai maksullinen, kouluun mennessä taas korottuisi koska isompia tarpeita pyörä, puhelinta ja harrastusmaksut alkaa. Ja ylä asteesta täysi ikäisyyteen suurin korotus jolloin tarve rahalle suurin..vaatteet, harrastukset ym. muut menot nousee eniten. Miksi lapsilisä yleensäkin loppuu ennen kun nuori on 18 vuotta ja täysiikäinen.

 • Hanna sanoo:

  Lapsilisät tulosidonnaisiksi. Maksettava samoilla perusteilla kuin Kelan muutkin tuet. Nykyinen järjestelmä vanhan aikainen. Raha rikkaat eivät tarvitse avustusta lasten harrastukseen.

  • Pia sanoo:

   Meinaat, että kelpaavat vain maksumiehiksi? Niinkuin kaikkiin tukiin, jotka ammatti tuettajat käyttävät jo toisessa sukupolvessa.

 • Sari sanoo:

  Mielestäni lapsilisä pitäisi maksaa siihen saakka kunnes lapsi/nuori 18v. Silloinhan menoja on kun esim ajatellaan mahdollista omaa asuntoa ym ym..

 • T sanoo:

  Työmarkkinatuen lapsikorotus ja suojaosa poistetaan ja asumistukea vähennetään, eipä jää tuosta pienipalkkaiselle mitään.

  • Pate sanoo:

   Lapsilisiä ja yksinhuoltaja korotuksia korotettu jo kahdesti tämän hallituksen alkutaipaleella, 1.1 ja 1.4.2024 !

 • Eriarvoistetaan lapsetkin sanoo:

  Miten tällainen korotus voidaan tehdä alle 3-vuotiaasta? Lapset laitetaan siis eriarvoisiksi!!! Rikkailta ei voida ottaa lapsilisiä pois,kun se eriarvoistaa, mutta edellä mainittu voidaan tehdä. ????????????

  • Lapset on jo vauvasta eriarvoisia sanoo:

   Niin rikkaat laittaa lapsilisän korkeakorkoselle tilille tai sijoittaa muuten.Vähävarasilla se menee oikeasti elämiseen.Eukö tämä sitten eriarvoista lapsia,minusta kyllä.

   • Pedro 64 sanoo:

    Nyt kannattaa muistaa ketkä vastusti lapsilisän poistoa varakkaita? Sdp eihän paperityöläisten etuihin saa kajota.

 • Liian vanha työnhakija sanoo:

  Kylmää kyytiä meille, jotka emme kirveelläkään saa kokoaikatyötä, mutta parhaamme teemme, että olisi edes jotain. 25h/vko matalapalkkatyöllä ei paljoa riemuita. Lapsilisät menevät ruokaan ja asumiseen. (Ei viinaan, ei tupakkaan). Maksamme asuntolainaa. Emme saa siihen tukea. Kuukausierä on noin kolme kertaa vähemmän kuin mitä maksaisi vuokra-asunto kaupungissa mihin kai työn perässä pitäisi muuttaa. Vai saako isommastakaan kaupungista yhtään enempää työtunteja?

 • Vilma sanoo:

  Miten yksi lapsi voi tulla halvemmaksi kuin 10 per nenä? Sille yhdelle on ostettava kaikki. Toiselle lapselle voi jo hyödyntää olemassa olevia tavaroita. Kyllä huomaa mikä uskontoryhmä siellä on ollut säätämässä tätä etua.

 • Asennekysymys sanoo:

  Yksinhuoltajilla ei ole taloudellisesti mitään hätää. Korotettu lapsilisä, elatustuki, asumistuki nostavat työssäkäyvän tulot kuukaudessa todella hyviksi. Lapseni harrastivat, käytiin matkoilla, oli auto. Nämä siivoojan pienellä palkalla. Toki tästä on aikaa yli 20 vuotta. Toki ollaan keskusteltu tämän päivän yksinhuoltajan kanssa asiasta ja hänkin on samaa mieltä kanssani, yksinhuoltajalla ei ole tänäkään päivänä huolta taloudesta. Nyt 56 vuotiaana yksin elävänä taloudellinen tilanteeni on paljon huonompi kuin lasten asuessa kotona. En käy reissuissa, en harrasta maksullisia lajeja mutta olen paremmassa kunnossa kuin moni itseäni nuorempi. Itsestään voi pitää huolta ilman salikorttejakin. Pointtini on, ettei yksinhuoltajilla ole hätäpäivää kun vaan osaavat organisoida asiansa.

 • Arto ikonen sanoo:

  Sanotaanko että kaikki merkit näyttävät negatiivisesti lasten hankintaan ja se jatkuu vain koko ajan. Hallitus ei enää pysty korjaamaan sitä tosiasiaa että kaikki muutokset nopeasti ja muutoksen muuttaminen sekä ymmärtämättömät heikennykset johtavat luottamuksen ja turvallisuuden epätasapainoon. En tiedä miksi mutta aina löytyy luulosairaita kapea näkökyvyn omaavia päättäjiä eli kansalaiset äänestää ihmisiä jotka antavat väärän kuvan päästaakseen kusipäisyyttään näyttämään. Osa liitää vain ohitse kaupankassalta nähden vain oman napansa.

 • Piraija sanoo:

  Oulun seudun 10 lapsiset lestadiolaiset lapsiperheet kiittävät.
  Heillä menee jo muutenkin hyvin, kun vanhemmat ovat monesti suurituloisia (lääkäreitä,insinöörejä,opettajia).Piraija

  • Pia sanoo:

   Piraja; Tämä on niin totta. Ensin kouluttaudutaan esim.hammaslääkäriksi ja tehdään vuorotta työtä, jotta saadaan hyvä vuosiansio, sen jälkeen penikoidaan vuosi per pentu.

   • Konna sanoo:

    Olet kyllä melkoinen hirviö. Miten kukaan nykymaailmassa enää ajattelee mistään erilaisesta ryhmästä noin? Entä jos ne ”penikat” ovat niitä, jotka sinua mahdollisesti vanhustenkodissa sitten hoivaa? Tai ylipäätään niitä, jotka sitten maksavat sinulle eläkettä? Tämä ryhmä on ainoa mikä pitää Suomea enää pystyssä ja Suomena. En katsoisi yhtään vinoon, vaan hymyilisin ystävällisesti ja hyväksyvästi.

 • Sanna M sanoo:

  Mielestäni näitä ns. ”yksinhuoltajia” jotka todellisuudessa käyttävät järjestelmää hyväksi on suurin osa.

  Hyvätuloiset eivät tarvitse lapsilisää, ja yleensäkin jos on varaa tehdä lapsia niin kyllä ne täytyy pystyä elättämään ilman että yhteiskunta maksaa laskun.

  Koko lapsilisäjärjestelmä olisi ison remontin tarpeessa.

  Täällä kannustetaan siihen että kukaan ei tee töitä ja pariskunnat asuvat kirjoilla erillään vaikka todellisuudessa asuvat saman katon alla.

  Ja ennen kuin alat kritisoimaan tätä faktaa niin vilkaise peiliin, tai kysy siltä naapurin neljän lapsen ”yksinhuoltajalta”.

  Tiedän että on myös niitä jotka ovat oikeasti yksinhuoltajia, ja yrittävät jotenkin pärjätä yhden lapsensa kanssa.

  Leimatkaa miksi haluatte, ei kiinnosta.

  • Pia sanoo:

   Sanna; Tämä on todellakin monen kohdalla näin. Asutaan erikseen, muka erossa ja nostellaan kaikki tuet.

 • Olli sanoo:

  On nämä niin naurettavia korotuksia ettei ymmärrys riitä. Toisesta päästä kurjistetaan työelämää niin että tuntuu ja sitten pitäisi juhlia jostakin kympin lapsilisäkorotuksesta.

 • Ylös
  >