Indikaattorit

Teollisuuden tilaukset kääntyivät jälleen laskuun – ”Ei paras alku vuodelle 2024”

Suomen teollisuustuotanto on jäänyt kauas jälkeen muusta euroalueesta. Tammikuun tilaukset eivät lupaile nopeaa käännettä.

Kuva: Tilastokeskus.

Teollisuuden suhdannetilanteesta saatiin jälleen mollivoittoista tilastotietoa. Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2024 tammikuussa 6,4 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Tilaukset vähenivät kaikilla tarkastelluilla teollisuuden päätoimialoilla.

Viimeisen 12 kuukauden aikana tilaukset ovat laskeneet kaikkina kuukausina joulukuuta lukuun ottamatta. Eniten tilaukset syöksyivät elokuussa, yli 20 prosenttia.

Onko tilauskirjojen ohenemisen pohjat jo nähty?

Tilaukset vähenivät tammikuussa eniten kemianteollisuudessa, jossa uusien tilausten arvo oli 9,2 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Kemianteollisuudessa tilaukset ovat vähentyneet yhtäjaksoisesti 12 kuukautta. Metalliteollisuudessa tilaukset vähenivät tammikuussa 6,8 prosenttia ja paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla 4,0 prosenttia vuodentakaisesta.

Toisaalta tilastoa tulkittaessa on muistettava, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Handelsbanken Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen ottaa tilauslukuihin kantaa viestipalvelu X:ssä.

”Ei paras alku vuodelle 2024. Teollisuuden uusien tilausten arvo väheni Suomessa tammikuussa 6,4 prosenttia vuoden takaa”, hän toteaa.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) ekonomisti Jouko Kangasniemi arvioi X:ssä, että vaikka suhdannekyselyissä yritysten tilauskanta-arvioit ovat matalalla tasolla, eivät ne ole viime kuukausina enää heikentyneet.

Pitkään jatkuneesta tilauskirjojen ohenemisesta huolimatta kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi tammikuussa 2,5 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto tosin laski 2,3 prosenttia verrattuna vuoden 2023 tammikuuhun.

Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala havainnollistaa X:ssä, kuinka selvästi Suomen teollisuustuotanto on jäänyt jälkeen euroalueen ja Saksan teollisuustuotannosta.

Orastavaa optimismia

Elinkeinoelämän keskusliiton suhdanneindikaattorin mukaan teollisuudessa luottamusta mittaava saldolukema oli helmikuussa -11. Luottamus nousi pisteen verran edelliskuun tarkistetulta tasolta. Luottamusindikaattori on yhä selvästi alle pitkän aikavälin keskiarvon, joka on +1.

Tuotannon ennakoidaan yhä lisääntyvän hieman lähikuukausien aikana. Helmikuussa tilauskannat olivat kuitenkin yhä ohuet. Valmistuotevarastot kasvoivat edelliskuukaudesta ja ovat nyt hieman yli normaalitason. Kapasiteetti on täyskäytössä 55 prosentilla yrityksistä, joka on aavistuksen suurempi osuus kuin viime kuussa.

Suomessa teollisuuden luottamus oli tammikuussa yhä toiseksi heikointa EU-maista.

Lue myös tämä: Kuluttajat yhä synkkinä, mutta ekonomisti uskoo jo suhdannekäänteeseen

Kommentoi
Ylös
>