Kasvuosakkeet

Vaisalalla on vahva tilauskanta, mutta alkuvuonna vielä muutama rasite

Vaisala kertoi ennakkotietoja tammi-maaliskuun liikevaihdosta ja näkymistä.

Mittauslaitevalmistaja Vaisala kertoi tilinpäätöksen yhteydessä, että teollisten instrumenttien markkina ja terveysteknologiamarkkina hidastuivat merkittävästi vuoden 2023 toisella neljänneksellä ja pysyivät alemmalla tasolla vuoden loppuun.

Yhtiö kertoi odottavansa markkinoiden pysyvän samalla tasolla vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla ja alkavan parantua vuoden 2024 toisella puoliskolla.

Sähkövoima ja energia -markkinan ja nestemittausmarkkinan sekä uusiutuvan energian markkinoiden yhtiö odottaa kasvavan. Vakiintuneempien sääjärjestelmien markkinoiden, kuten meteorologia, lento- ja tieliikenne, odotetaan olevan vakaat.

Tilauskirjat näyttävät kuitenkin vahvoilta.

Yhtiön vuosi 2023 päättyi neljännen neljänneksen vahvaan tilausvirtaan ja sen myötä ennätykselliseen 173 miljoonan euron tilauskantaan. Neljännen neljänneksen saadut tilaukset kasvoivat 14 prosenttia vertailukaudesta.

Tilauskannan kasvu ei kuitenkaan ole realisoitunut myynnin kasvuksi kuluvan vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Yhtiö julkaisi torstaina vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen alustavan liikevaihdon ja toistaa vuotta 2024 koskevan taloudellisen ohjeistuksensa.

Liikevaihto laski viime vuodesta. Yhtiön alustava tammi–maaliskuun 2024 liikevaihto oli 112 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 132 miljoonaa euroa. Lisäksi liikevaihto jäi 15 prosenttia alhaisemmaksi, kuin edellisellä vuosineljänneksellä loka-joulukuussa.

Yhtiötä seuraava Evli odotti 128 miljoonan euron liikevaihtoa, joten toteuma jäi myös ennusteen alapuolelle.

Kuten Vaisala on aiemminkin todennut, markkina-aktiviteetti jatkui ensimmäisellä neljänneksellä viime vuoden toisen puoliskon tasolla. Suomessa toteutuneet työtaistelutoimenpiteet ja uuden ERP-järjestelmän käyttöönotto yhdessä vaikuttivat Vaisalan liikevaihtoon alentavasti ensimmäisellä neljänneksellä.

Liikevaihdon laskun seurauksena yhtiö ennakoi ensimmäisen neljänneksen liiketuloksen jäävän merkittävästi vertailukaudesta.

Ensimmäisen neljänneksen heikkoudesta huolimatta Vaisala toistaa 14. helmikuuta antamansa vuotta 2024 koskevan taloudellisen ohjeistuksensa. Vaisala arvioi vuoden 2024 liikevaihdon olevan 530–570 miljoonaa euroa ja liiketuloksen 63–78 miljoonaa euroa. Viime vuonna liikevaihto oli 540 miljoonaa euroa ja liiketulos 67 miljoonaa euroa.

”Oletimme neljännen kvartaalin yhtiöpäivityksen yhteydessä vuoden 2024 ensimmäisen kvartaalin olevan pehmeä yhtiön uuden ERP-järjestelmän käyttöönoton sekä Suomessa käynnissä olleiden työtaistelutoimien vuoksi. Lisäksi ennustimme Teollisten mittausten liiketoiminta-alueen liikevaihdon laskun jatkuvan heikon kysynnän ajamana. Lakkojen sekä uuden ERP-järjestelmän käyttöönoton yhteisvaikutus heikensi liikevaihtoa silti odotuksiamme huomattavasti enemmän”, toteaa Evli aamukatsauksessaan.

Evlin mukaan Vaisalan tiedotteen positiivinen puoli oli, että yhtiö arvioi yhä vuoden 2024 ohjeistuksen pitävän.

”Ennustimme aiemmin yhtiön petraavan tekemistään vuoden edetessä, nyt parannuksen täytyy vain olla jyrkempi, jotta ohjeistuksessa pysytään”, Evli toteaa.

Aiemmin Inderesin analyytikko Pauli Lohi arvioi, että yhtiö kykenee parantamaan tulostaan alkavana vuonna muun muassa tehostamistoimien, jatkuvaluonteisten sääpalveluiden kasvun ja ERP-projektin päättymisen myötä.

”Vielä Q1:llä tulosnäkymä on laskeva, mutta tämän jälkeen tuloskehitys kääntyy positiiviseksi sisäisten ajurien tukemana. Teollisuuden kysynnän piristyessä ennusteissa voisi olla nostovaraakin”, Lohi totesi helmikuussa.

Evli antaa Vaisalan osakkeelle toistaiseksi ostosuosituksen tavoitehinnalla 41 euroa. Vaisalan osake laski torstaina 3,7 prosenttia 36,3 euroon.

Vaisala julkaisee vuoden 2024 tammi–maaliskuun osavuosikatsauksen perjantaina 3. toukokuuta.

Kommentoi
Ylös
>