UPM on jätti-investoinneillaan nostanut reippaasti tuotantokapasiteettiaan ja parantanut kustannuskilpailukykyään
Metsäyhtiö paransi tuloskuntoaan selvästi toisella vuosineljänneksellä, vaikkakaan ei niin paljon kuin odotettiin.
Yhtiö ylsi toisella vuosineljänneksellä 2,55 miljardin euron liikevaihtoon, mikä vastasi suurin piirtein vertailukauden tasoa. Vertailukelpoinen liikevoitto nousi peräti 60 prosenttia vertailukaudesta 182 miljoonaan euroon.
Kuitenkin UPM:n liikevaihto jäi hieman alle 2,65 miljardin euron analyytikoiden konsensusodotuksen. Myös oikaistu liikevoitto jäi hieman odotettua 216 miljoonaa euroa alhaisemmaksi.
Koko konsernin tasolla alempien muuttuvien kustannusten positiivinen tulosvaikutus oli suurempi kuin alempien myyntihintojen negatiivinen vaikutus. Lisäksi toimitusmäärät kasvoivat vertailukaudesta.
Toimitusjohtaja Massimo Reynaudon mukaan tulosparannusta tuki tuotemarkkinoiden maltillinen elpyminen ja UPM Paso de los Torosin sellutehtaan aiempaa suurempi vaikutus tulokseen. Myös poikkeuksellisen laajat kunnossapitotoimet sellutehtailla ja ydinvoimalaitosyksiköissä rasittivat huhti-kesäkuun tulosta.
Uruguayn sellutehdas on tärkeä kasvuajuri
UPM:n kaikkien aikojen suurin investointi Uruguayssä alkaa valmistua.
Toimitusjohtajan mukaan UPM Paso de los Torosin sellutehdas saavutti tärkeän virstanpylvään, kun tuotanto ylsi nimelliskapasiteettiin jo kuukausi ennen ensimmäistä kunnossapitoseisokkia kesäkuussa.
Uruguayn sellutehdas on siirtynyt käynnistysvaiheesta säännölliseen tuotantoon.
”Kun kilpailukykyinen liiketoiminta-alusta Uruguayssa toimii täydessä mitassa, odotamme kasvavien sellutoimitusten parantavan toisen vuosipuoliskon tulosta. Kasvavilla markkinoilla toimivien kilpailukykyisten liiketoimintojen avulla UPM kykenee hyvään tulokseen samaan aikaan, kun yhtiö valmistautuu seuraavaan kasvuvaiheeseen”, Reynaudo kertoo.
Lisäksi metsäyhtiö pian astumassa houkutteleville biokemian markkinoille. Toimitusjohtajan mukaan UPM Biochemicalsin jalostamo Leunassa Saksassa etenee vakaasti kohti tuotannon käynnistämistä vuoden loppuun mennessä.
”Jalostamon käyttöönotto jatkui toisella vuosineljänneksellä, ja kaupallinen kiinnostus jalostamon puupohjaisia tuotteita kohtaan jatkui vahvana”, Reynaudo kertoo.
UPM odottaa koko vuoden 2024 vertailukelpoisen liikevoiton nousevan vuodesta 2023, mitä tukevat korkeammat toimitusmäärät, UPM Paso de los Torosin sellutehtaan ylösajo ja optimointi sekä alemmat kiinteät kustannukset.
Metsäkonserni odottaa monien yhtiön tuotteiden kysynnän vähitellen paranevan, kun vuonna 2023 nähty varastojen purku on ohi. Uusiutuvien polttoaineiden markkinaolosuhteiden UPM odottaa kuitenkin olevan heikommat kuin viime vuonna.
Yhtiö odottaa vuoden 2024 toisella vuosipuoliskolla vertailukelpoisen liikevoiton nousevan vuoden 2024 ensimmäisestä vuosipuoliskosta. Parannus tulee erityisesti UPM Fibres -liiketoiminnasta, kun koko sellukapasiteetti on käytettävissä ja sellun hintataso on periodin alussa korkeammalla tasolla kuin alkuvuonna.
Yhtiöllä ei ole suunnitelmissa merkittäviä kunnossapitoseisokkeja vuoden 2024 toisella vuosipuoliskolla, kun taas vuoden 2024 ensimmäiseen vuosipuoliskoon vaikuttivat epätavallisen suuret kunnossapitotoimet ja poliittiset lakot Suomessa.
Analyytikot uskovat tuloskasvuun
Handelsbankenin analyytikot Christian Kopler ja Hanna Grimorg uskovat UPM:n siirtyvän suurten investointien jälkeen ja monien tuotteiden kasvavan kysynnän ansiosta vahvan tuloskasvun aikaan.
”Yhtiö keskittyy strategisesti vahvemmin tietyille liiketoimintaaloille, mikä johtaa divisioonissa parempaan marginaaleihin. Tämä tapahtuu volyymien kasvun ja yhtiön suurimman liiketoiminnan (UPM fibres) paremman asemoitumisen kautta”, Kopler ja Grimorg toteavat pankin aamukatsauksessa.
UPM Fibres on UPM:n liiketoimintayksikkö, joka keskittyy sellun, sahatavaran ja bioenergiatuotteiden tuotantoon ja myyntiin.
Pankki ennustaa UPM:lle 14 prosentin vuosittaista tuloskasvua vuosien 2023-28 välille, jolloin samaan aikaan myös marginaali lähes kaksinkertaistuu yli 17 prosenttiin.
Sijoittajien kannalta tuloskasvun lisäksi positiivista on se, että UPM ei joudu jatkossa sitomaan pääomia raskaisiin investointeihin.
Handelsbankenin analyytikoiden mukaan investointimenot putoavat alle puoleen tähän vuoteen verrattuna, mikä parantaa yhtiön kassavirtaa.
Koplerin ja Grimorgin mielestä UPM:n osakkeessa on nousuvaraa.
”Osake on nyt arvostettu sykli huomioiden alle historiallisen tasonsa ja mielestämme houkuttelevalle tasolle, mikä tarjoaa huomattavaa nousuvaraa. Olemme lyhyen aikavälin kurssikehityksen suhteen varovaisia, mutta näemme pidemmän päälle vahvaa potentiaalia.”
Analyytikoiden kuluvan vuoden konsensusennusteella metsäyhtiön P/E-kerroin on hieman alle 16x ja ensi vuodelle se laskee alle 12x-tason.
Handelsbanken antaa UPM:n osakkeelle kolmen vuoden aikavälillä 50 euron tavoitehinnan, mikä ylittää selvästi tämän hetken 30 euron kurssinoteerauksen.
Korjaus: Artikkelissa todettiin virheellisesti, että UPM:n vertailukelpoinen liikevaihto olisi noussut 60 prosenttia. Kyseessä on vertailukelpoisen liikevoiton nousu. Virhe korjattu 21.8.2024 klo 17.55.