Tulikivi panostaa uuteen liiketoimintaan. Siinä saattaa olla piiloarvoa.
Suursijoittaja Mikko Laakkonen on viime kuukausina lisännyt selvästi omistustaan tulisijavalmistaja Tulikivessä.
Kuluvan vuoden tammikuun lopussa Laakkonen omisti 1,5 miljoonaa Tulikiven osaketta ja noin 2,5 prosentin osuuden yhtiön osakkeista. Sen jälkeen suursijoittaja on ostanut lisää yli 3,5 miljoonaa osaketta, joten omistus on noussut yli viiteen miljoonaan osakkeeseen ja 8,4 prosentin omistusosuuteen.
Laakkosen kova mielenkiinto Tulikiveä kohtaan herättää kysymyksiä. Näkeekö hän yhtiössä arvoa, jota markkinat eivät näe?
Yhtiö on sijoittajalle kiinnostava, jos sijoittaja näkee yhtiön todellisen arvon suurempana kuin mitä sen markkina-arvo on. Jotta sijoittaja olisi valmis panostamaan yhtiöön suuria summia – kuten Laakkonen nyt tekee – täytyy sijoittajan nähdä todellisen arvon ja markkina-arvon välillä suuri ero.
Analyysitalo Inderesin kuluvan vuoden ennusteilla yhtiön tasepohjainen arvostuskerroin eli hinta suhteessa taseen nettovarallisuuteen on 1,3x. Lukema on alhainen, kun huomioidaan yhtiön yli 12 prosentin oman pääoman tuoton ennuste tälle vuodelle.
Tulikiven arvostustaso ei ole korkea, mutta se ei ole niin matala, että sen perusteella voitaisiin väittää yhtiötä selvästi aliarvostetuksi.
Jotta Tulikivi näyttäytyisi roimasti aliarvostetulta yhtiöltä, tulisi sillä olla jotain sellaisia kasvunäkymiä, joita markkinat eli sijoittajat eivät vielä näe.
Tulikiven panostus talkin tuotantoon
Tällaista piiloarvoa taseen Tulikiveen saattaa löytyä yhtiön täysin omistamasta tytäryhtiöstä Nordic Talc Oy:stä.
Nordic Talc on yhtiö, joka valmistelee modernia talkkirikastetehdasta hyödyntämään Euroopan suurinta ja kompakteinta talkkiesiintymää. Näin kerrotaan talkkiyhtiön kotisivuilla.
Tulikivi ja Nordic Talc pyrkivät muuttamaan Suomussalmen vuolukivitehtaan talkintuotantolaitokseksi ja varmistamaan talkkivarantojen teollisen hyödyntämisen, joko yhtiön itsensä tai kolmannen osapuolen toimesta.
Talkkia esiintyy vuolukiven toisena päämineraalina. Yleensä vuolukivessä voi olla jopa 35–50 prosenttia talkkia. Nordic Talcin Suomussalmen esiintymän keskimääräinen talkkipitoisuus on hieman yli 44 prosenttia.
Teollisuudessa talkkia käytetään muiden teollisuusmineraalien tavoin täyteaineena esimerkiksi maaleissa, muoveissa ja paperissa. Lisäksi paperiteollisuus käyttää talkkia paperin pinnoitteena ja pihkatalkkina, poistamaan prosessista epäpuhtauksia.
Muita talkin käyttötarkoituksia ovat keraamiset sovellukset, suodatinkäyttö sekä muun muassa lannoitteiden paakkuuntumisenestoaineet. Lisäksi talkkia käytetään kosmetiikkateollisuudessa.
Vuonna 2024 talkkimarkkinoiden koon arvioidaan olevan noin 7,7 miljoonaa tonnia, ja sen odotetaan kasvavan 10,1 miljoonaan tonniin vuoteen 2029 mennessä, mikä tarkoittaa 4,5 prosentin vuotuista kasvuvauhtia.
Nykyisin Tulikivi louhii ja jalostaa alueella vuolukiveä Kivikankaan esiintymästä tulisijojen verhouskiviksi ja tulisijoiksi. Vuolukivituotannon on suunniteltu jatkuvan enimmillään vuoteen 2032. Alueen teollisen toiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi selvitetään kaivospiirin talkkivarantojen soveltuvuutta talkin tuotantoon.
Yhtiö on investoinut viime vuosina yhteensä noin 2,6 miljoonaa euroa talkkihankkeen kehittämiseen.
Suomussalmen esiintymän todennäköiset mineraalivarannot ovat hieman yli 22 miljoonaa tonnia talkkia. Mineraalivarantoarvion perusteella esiintymä on merkittävä Euroopan mittakaavassa.
Esiintymä on laajuutensa ja muotonsa vuoksi tehokkaasti hyödynnettävissä avolouhoksena. Tehtyjen rikastuskokeiden ja tuotetestausten perusteella esiintymän talkki soveltuu kaupallisiin tuotteisiin ja se on laadullisesti kilpailukykyinen markkinoilla olevien vastaavien tuotteiden kanssa.
Mineraalivarantoarvioon perustuva avolouhosoptimointi ja alustavasti tehdyt kassavirtamallit osoittavat, että esiintymä on hyödynnettävissä kannattavasti.
Kilpailukykyinen talkkiesiintymä ja suotuisa talkin hintakehitys
Tulikiven toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen kertoi, kuluvan vuoden toisen vuosineljänneksen tulosraportin yhteydessä, että talkkihankkeen valmistuneet suunnitelmat ja selvitykset vahvistivat käsitystä hankkeen taloudellisesta kilpailukyvystä.
”Päivitetyn louhintasuunnitelman ja aikataulutuksen perusteella sivukiven määrä jää selvästi pienemmäksi kuin malmin määrä ja niiden suhde pystytään pitämään tasaisena kaivoksen elinkaaren ajan. Kilpailukykyä tukee suunniteltu, moderni rikastamo, joka voisi sijaita louhoksen välittömässä läheisyydessä”, Vauhkonen toteaa.
Vauhkosen mukaan hankkeen toteuttamisedellytyksiin vaikuttaa myös positiivisesti Euroopan talkkimarkkinoiden hintataso ja sen kehitys.
Talkin hinta on todellakin noussut selvästi.
Kun vuonna 2015 hinta oli Yhdysvaltojen markkinoilla keskimäärin 186 dollaria tonnilta, oli hinta viime vuonna keskimäärin 300 dollaria tonnilta. Hinta on siis noussut yhdeksässä vuodessa 61 prosenttia.
Talkkihankkeen hyvästä etenemisestä huolimatta toistaiseksi on kuitenkin ennenaikaista arvioida hankkeen lopullista toteutumista tai taloudellisia vaikutuksia, Tulikivi muistuttaa tulosraportissaan.
Jotain Tulikiven talkkiprojektin mahdollisuuksista saattaa kuitenkin kertoa se, että aiemmin suomalaisomisteinen talkkiyhtiö Mondo Minerals myytiin 553 miljoonalla dollarilla vuonna 2018 Elementis plc:lle.
säälistä ostanut ja malliksi että tuolla nyhjäkealueella olisi jotakin toivoa edes. tai jopa uskoakin mutta heikkoa on.
no onhan tässä jo monta vuotta kerätty valtion taskuun korkeaa polttoaineveroa että saa nähdä miten ja mille alueelle uskonto mukaan lukien se sitten palautetaan.
Sammoo kysellynnä sijoittelijoilta ja analyytikoilta? Ilimmeisesti Tulikivi on niin aliarvostettu, ettei edes Laakkosen ostelut kettää kiinnosta? Noh, ite jonkun verran tankanna sitä. Katottaan mitä aika tuopi.
Miä vejin talkkii ihan urakalla mutta ei se siitä noussu