Aalto-yliopisto takoo erinomaista tuottoa osinkosijoituksilla

Yliopiston osakesijoitukset ovat tuottaneet keskimäärin erinomaista vuosituottoa.
Aalto-yliopiston lukukauden avajaisia vietettiin tiistaina 3.9. Taustalla kampuksen upouusi kohtauspaikka Marsio. Aalto-yliopiston lukukauden avajaisia vietettiin tiistaina 3.9. Taustalla kampuksen upouusi kohtauspaikka Marsio.
Aalto-yliopiston lukukauden avajaisia vietettiin tiistaina 3.9. Taustalla kampuksen upouusi kohtauspaikka Marsio. Kuva: Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto.
Aalto-yliopiston lukukauden avajaisia vietettiin tiistaina 3.9. Taustalla kampuksen upouusi kohtauspaikka Marsio.
Aalto-yliopiston lukukauden avajaisia vietettiin tiistaina 3.9. Taustalla kampuksen upouusi kohtauspaikka Marsio. Kuva: Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto.

Aalto-yliopiston rahastoista käytetään vuoden 2024 aikana 41 miljoonaa euroa yliopiston toiminnan rahoittamiseen, joka kattaa noin yhdeksän prosenttia yliopiston vuosibudjetista. Tämä rahoitus jatkaa opetus- ja tutkimustoiminnan turvaamista ja kompensoi yliopiston julkisessa rahoituspohjassa vuosia tapahtunutta murenemista.

Rahastojen käyttöä ohjaa erillinen käyttöpolitiikka ja vuosittaisen käytön taso perustuu rahastojen sijoitussalkun pitkän aikavälin tuotto-odotukseen.

Aalto-yliopiston rahastojen pitkäaikainen pääoma sijoitetaan rahoitusmarkkinoille. Sijoitustoiminnan tehtävänä on tarjota rahoitusta yliopiston akateemiseen toimintaan. Yliopiston rahastojen sijoitusomaisuus muodostui 2008–2012 varainhankinnan ja valtion pääomituksen kautta. Näin kertyi yhteensä 700 miljoonaa euroa.


 
Saat jopa 20 ilmaista osaketta!
 
Avaa ja rahoita tilisi Freedom24-välittäjällä ja saat jopa 20 ilmaista osaketta, joiden arvo on jopa 800 dollaria kukin. Lue lisää artikkelistamme
 
Jokaiseen sijoitukseen liittyy riskejä.
 

Rahastojen sijoitusvarallisuus ei sisällä omistuksia yliopistolähtöisissä startup-yhtiöissä, kiinteistöissä eikä muita yliopistotoiminnan käytössä olevia omaisuuseriä.  

Yliopiston sijoitusstrategian kulmakivi on sijoitustoiminnan tarkoitus – yliopistotoiminnan rahoittaminen ja samalla rahastojen reaaliarvon kasvattaminen. Näiden tavoitteiden saavuttaminen edellyttää riittävän korkeaa, hallittua ja vakaata riskinottoa.

Aalto-yliopisto sijoittaa myös epälikvideihin ja vaihtoehtoisiin sijoitusstrategioihin silloin, kun ne tarjoavat houkuttelevan tuotto-odotuksen.

Sijoitustoimintaa yliopisto toteuttaa pääsääntöisesti sijoittamalla rahastojen ja pörssilistattujen indeksirahastojen kautta. Yliopiston sijoitustiimi keskittyy pitkän aikavälin sijoitusstrategiaan, omaisuuslajijakauman hallintaan sekä rahastovalintaan. 

Yliopisto toimii myös yhteistyössä varainhoitajien ja rahastoyhtiöiden kanssa. Yksittäisten sijoituskohteiden valinnan Aalto-yliopisto on siis ulkoistanut näiden sijoitusrahastojen salkunhoitajille.  

Vuoden ensimmäisen puoliskon aikana yliopiston rahastojen sijoitustoiminnan tuotto oli 7,9 prosenttia. Kesäkuun 2024 lopussa keskimääräinen vuosituotto sijoitustoiminnan alusta lukien oli 5,9 prosenttia ja rahastojen markkina-arvo 1 475 miljoonaa euroa. Tästä 1 456 miljoonaa euroa on rahastojen sijoitussalkussa ja 19 miljoonaa euroa rahastojen kassavaroja.

Yliopiston rahastoista yrityslainat ja kehittyvien markkinoiden lainat ovat tuottaneet kohtuullisesti, 4,4 prosenttia. Myös pitemmällä ajanjaksolla, toiminnan aloituksesta lähtien hieman yli 14 vuoden aikana keskimääräinen vuosituotto on ollut 4,4 prosenttia.

Sen sijaan osakesijoitusten tuottoa voi pitää vähintäänkin hyvänä, sillä Aalto-yliopiston osakesijoitukset ovat tuottaneet tänä vuonna 10,6 prosenttia. Pitemmän ajan tuotto on erinomainen sen ollessa keskimäärin 9,1 prosenttia toiminnan aloituksesta lähtien.

OmaisuuslajiAllokaatio 30.6.2024Tuotto 1-6/2024Keskim.
vuosituotto
toiminnan
alusta (05/2010)
Rahamarkkinat1,4 %1,7 %1,1 %
Valtionlainat4,7 %-0,1 %0,9 %
Yrityslainat ja kehittyvien markkinoiden lainat16,5 %4,4 %4,4 %
Osakesijoitukset59,1 %10,6 %9,1 %
Hajauttavat strategiat18,2 %5,5 %2,7 %
Aalto-yliopiston rahastojen sijoitussalkku100,0 %7,9 %5,9 %

Aalto-yliopiston mukaan osakemarkkinoilla nähtiin alkuvuoden aikana positiivista tuottokehitystä hellittävien inflaatiohuolten ja positiivisten kasvuodotusten tukemana. Korkomarkkinoilla epävarmuus jatkui ja keskuspankkien koronlaskuodotukset heiluivat voimakkaasti.

Pääomasijoitusten tuottovaikutus oli myös positiivinen mutta jäi listattuja sijoituksia alhaisemmaksi jälkimmäisten jatkaessa palautumista vuoden 2022 kurssilaskusta.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
osakemarkkinat osakkeet sijoittaminen

Pörssikonkari First North -listan yhtiöistä: ”Ei se helppoa ole”

Seuraava artikkeli
Metso suodattimet huoltopalvelu

Metso maksaa kalliin hinnan lopetetusta liiketoiminnastaan