Yhdysvaltojen tuore työllisyysraportti kertoo maan työllisyyskehityksestä jotain aivan muuta kuin mitä ekonomistit odottivat.
Jenkkiosakkeet saivat uutta tuulta purjeisiinsa perjantaina, kun Yhdysvaltojen tilastokeskus julkaisi syyskuun työllisyystilastot. Kaikki maan pörssi-indeksit olivat nousussa. Eniten nousi teknologiapainotteinen Nasdaq, 1,2 prosenttia.
Samalla kuitenkin toiveet reippaasta koronlaskusta ovat valuneet pois kuin vesi hanhen selästä.
Yhdysvaltojen talous porskuttaa edelleen vahvasti. Työmarkkinoille syntyi syyskuussa 254 000 työntekijää, mikä on selvästi enemmän kuin ekonomistien odottama 150 000.
Sekä heinä- että elokuun raporttien tarkistukset osoittivat, että Yhdysvaltain talous lisäsi 72 000 työpaikkaa enemmän näiden kahden kuukauden aikana kuin aiemmin ilmoitettiin.
Samalla työttömyysaste laski 4,1 prosenttiin elokuun 4,2 prosentista.
Massiivisesti odotukset ylittänyt työllisyysraportti käänsi hetkessä myös odotuksia koronlaskuista.
Markkinoiden odotukset ovat kääntymässä siihen odotukseen, että USA:n keskuspankki Fed laskee ensi kuussa ohjauskorkoja vain maltillisesti. Osa asiantuntijoista jopa epäilee, ettei Fedille jää tilaa korkojen laskulle lainkaan ensi kuussa.
”Kun tarkastellaan syyskuun työllisyysraportissa ilmenevää työmarkkinoiden vahvuutta, Fedin todellisen keskustelun pitäisi koskea sitä, löysätäänkö rahapolitiikkaa lainkaan”, Capital Economicsin Pohjois-Amerikan pääekonomisti Paul Ashworth kirjoitti perjantaina asiakkaille suunnatussa muistiossa.
Ashworthin mukaan kaikki toiveet 50 peruspisteen leikkauksesta ovat menneet jo kauan sitten.
CME FedWatch -työkalun mukaan perjantaiaamuna työpaikkaraportin julkaisun jälkeen markkinat hinnoittelevat vain noin alle kolmen prosentin mahdollisuutta, että Fed leikkaa korkoja puoli prosenttiyksikköä marraskuussa, kun viikko sitten mahdollisuus oli 53 prosenttia.
Vahvat Yhdysvaltojen työllisyys- ja kulutusluvut sen jälkeen, kun Fed aloitti korkojen keventämissyklinsä poikkeuksellisen suurella 50 peruspisteen koronalennuksella viime kuussa, on saanut jotkut ekonomistit miettimään, ovatko päättäjät joutuneet paniikkiin.
”Jos Fed olisi tiennyt heinä- ja elokuun tulosteiden tarkistukset etukäteen, on hyvin todennäköistä, että he olisivat sen sijaan siirtyneet 25 peruspisteen koronlaskuun”, sanoo Ballinger Groupin valuuttamarkkinoiden analyytikko Kyle Chapman uutistoimisto Reutersille.