
Investoinnilla parannetaan BlackGrain from Yellow Fields -rapsijauheen raaka-aineen valmistusprosessia.
Loppuvuoden 2025 aikana tehtävä investointi tukee vahvasti BlackGrainin kaupallistamista.
Investointi Kantvikin kasviöljypuristamolle moninkertaistaa BlackGrainin raaka-aineen valmistuskapasiteetin ja parantaa merkittävästi prosessin laatua ja tehokkuutta. Lisäksi siihen sisältyy korvausinvestointeja puristamon nykyisiin prosesseihin.
”Raaka-aineen saatavuus on ollut yksi pullonkaula varsinaisen tuotannon kasvattamiselle. Nyt tehtävä investointi on merkittävä askel BlackGrainin kaupallistamispolulla”, Apetitin Öljykasvituotteet-liiketoiminnon johtaja Timo Huttunen kertoo.
Huttusen mukaan rypsistä ja rapsista tehdään jatkossa kolmea eri tuotetta: kasviöljyä, puristetta eläinruokintaan ja raaka-ainetta BlackGrainin tuotantoon.
”Varsinainen BlackGrain -rapsijauhe valmistetaan edelleen alihankintana Kantvikin ulkopuolella. Nyt tehtävällä investoinnilla varmistetaan raaka-aineen saatavuus pitkälle tulevaisuuteen ja luodaan pohja mahdollisille jatkoinvestoinneille”, Huttunen sanoo.

Apetit tekee samaan aikaan selvitystä vaihtoehdoista rapsijauhe BlackGrainin tuottamiseksi. Apetit arvioi mahdollisia yhteistyökumppanuuksia sekä tuotannon aloittamista investoimalla Kantvikin kasviöljypuristamolle tai ostopalveluilla.
Apetitin BlackGrain on innovatiivinen, rypsistä ja rapsista valmistettu kasvipohjainen elintarvikeainesosa, jonka kehityksessä hyödynnetään kasviöljynpuristuksen sivuvirtaa.
BlackGrain on tumma, miedon makuinen jauhe, joka sisältää runsaasti proteiinia, kuitua ja hyviä rasvoja, kuten omega-3- ja omega-6-rasvahappoja. Se on vegaaninen, gluteeniton, palkokasvi- ja GMO-vapaa sekä soijaton, ja soveltuu moniin erityisruokavalioihin.
BlackGrainin tarkoituksena on parantaa elintarvikkeiden ravitsemuksellisia ja rakenteellisia ominaisuuksia. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi kasviproteiinituotteissa, lihapullissa, välipala- ja napostelutuotteissa, muroissa, leivonnassa sekä gluteenittomissa tuotteissa.
BlackGrain sopii hyvin myös teksturoitujen kasviproteiinien valmistukseen, sillä se sitoo tehokkaasti vettä ja toimii rakenteen parantajana.
Tuotteen kehitystyö pohjautuu kiertotalouteen: BlackGrain valmistetaan rypsinpuristeesta, joka aiemmin hyödynnettiin lähinnä eläinrehuna. Nyt siitä jalostetaan korkealaatuinen, ihmisravinnoksi soveltuva ainesosa.
BlackGrain sai EU:n uuselintarvikeluvan vuonna 2021, ja kaupallisia sovelluksia on alettu kehittää erityisesti kasvipohjaisten ruokien kasvavan kysynnän myötä. Ensimmäinen BlackGrainia sisältävä tuote oli Apetitin Mini-Veggieballs, joka lanseerattiin ammattikeittiöihin alkuvuodesta 2022.
BlackGrainin tuotanto on toistaiseksi ollut pienimuotoista ja perustunut alihankintaan, mutta Apetit selvittää parhaillaan vaihtoehtoja tuotannon laajentamiseksi ja tehostamiseksi. Myyntivolyymit ovat vielä pieniä ja liittyvät pääosin asiakastestauksiin, mutta yhtiö näkee BlackGrainissa merkittävän kasvupotentiaalin tulevaisuudessa, erityisesti vastuullisten ja kasvipohjaisten elintarvikkeiden markkinan kasvaessa