ETF-analyysit

Palladium, vaihtoehto raaka-ainesalkkuun

Huolet setelirahoituksen aiheuttamasta inflaatiosta ovat kasvattaneet sijoittajien mielenkiintoa raaka-aineita kohtaan.

Huolet setelirahoituksen aiheuttamasta inflaatiosta ovat kasvattaneet sijoittajien mielenkiintoa raaka-aineita kohtaan. Kulta on perinteinen epävarmojen aikojen sijoituskohde mutta raaka-aineista löytyy muitakin mielenkiintoisia sijoituskohteita. Yksi tällainen on autojen katalysaattoreissa hyödynnettävä palladium.

Euroalueen ja Yhdysvaltojen velkaongelmien syveneminen on lisännyt sijoittajien epäilyjä, että ainoa taho joka pystyy velkaongelmissa painivien maiden ongelmiin puuttumaan ovat keskuspankit. Kun velkaongelmissa painivat Etelä-Euroopan maat eivät saa markkinoilta enää kohtuuhintaista rahoitusta, on EKP:n käytännössä ostettava velkamaiden velkakirjoja. Tämä tarkoittaa käytännössä setelirahoitusta. Myös Yhdysvaltojen keskuspankki FED on käyttänyt niin sanottua kvantitatiivista elvytystä, eli ostanut liittovaltion velkakirjoja ja näin lisännyt liikkeellä olevan rahan määrää taloudessa. Näiden toimien seurauksena saattaa olla kiihtyvä inflaatio.

Inflaatio ei tee hyvää osakesijoituksille. Miten siis suojautua mahdollista setelirahoituksesta johtuvaa inflaatiota vastaan? Yleisin keino on raaka-aineisiin sijoittaminen. Rahan vastavoimana on perinteisesti pidetty kultaa. Kun rahan arvo laskee, tai sen odotetaan laskevan, hakevat sijoittajat suojaa kullasta. Kulta on tavallaan viimeinen arvon säilyttäjä, ja siksi suosittu epävarmoina aikoina.

Palladium on yksi vaihtoehto raaka-ainesijoittajalle. Se on platinaa muistuttava metallinen alkuaine; pehmeä, hopeanvärinen ja myrkytöntä metalli. Sillä on useita käyttösovelluksia joista yksi tärkeimmistä on autojen katalysaattorit. Yli puolet palladiumin tuotannosta menee katalysaattoreiden raaka-aineeksi. Katalysaattoreiden valmistus riippuu tietenkin autontuotannosta, joka puolestaan on hyvin herkkää maailman talouskehityksen muutoksille. Siksi palladiumin hintamuutokset ovat olleet rajuja.

Palladiumin maailmanmarkkinahinta on laskenut viime vuosina. Vuoden 2010 alussa hinta oli noin 800 dollaria/unssi, nyt hinta on noin 600 dollaria. Palladiumin kysynnän uskotaan kuitenkin jatkuvasti kasvavan koska autojen katalysaattoreiden käyttö laajenee jatkuvasti. Palladiumin saatavuus on kuitenkin niukkaa. Venäjä ja Etelä-Afrikka ovat maailman suurimmat palladiumin tuottajat, ja yhdessä näiden maiden tuotanto vastaa yli 60 prosenttia kokonaistarjonnasta. Etelä-Amerikassa on kuitenkin ollut jatkuvia tuotantoseisokkeja turvallisuus- ja sähkönjakeluongelmien vuoksi. Venäjällä puolestaan Venäjän valtio on tarjonnut palladiumia markkinoille omista varastoistaan mutta asiantuntijat epäilevät että Venäjän valtio tulee jatkossa rajoittamaan palladiumin myyntiä.

Palladiumin sekä kysyntään että tarjontaan liittyy siis kosolti epävarmuutta ja siksi hintavaihtelut ovat olleet suuria. Pitkällä aikavälillä palladiumissa saattaa kuitenkin olla potentiaalia mielenkiintoisena sijoituskohteena siihen kohdistuvan kasvavan kysynnän vuoksi ja myös siksi että se muiden raaka-aineiden tapaan tarjoaa sijoittajalle suojaa inflaatiota vastaan.

Helpoin tapa sijoittaa palladiumiin on raaka-aine-ETF. Markkinoilta löytyy yksi palladiumiin sijoittava ETF, nimeltään ETFS Physical Palladium Shares.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös