Sijoitusideat

Sijoittaminen nyt!

Euroopan ja Yhdysvaltojen velkaongelmat, Kiinan ”hard landing”, pankkikriisit, Kreikan umpikuja…kun maailma näyttää kaatuvan sijoittajan päälle, on helppo lykätä sijoitusriskinottoa tai kurinalaisen, pitkäjännitteisen sijoitusstrategian toteuttamista.

Sijoitussentimentti näyttää tällä hetkellä kieltämättä ankealta. Kiinan PMI-ostopäälliköiden indeksi on laskenut alle 50 pisteen, mikä indikoi maailman toiseksi suurimman talouden ajautumista taantumaan. Mutta toisaalta: sekä nimellis- että reaalikorot ovat alhaalla niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin, ja osakkeiden arvostustasot ovat laskeneet tuntuvasti. Tosiasia kuitenkin on – Seppo Saarion sanoin – että kun veri virtaa kadulla, on syytä aloittaa sijoittaminen.

Sanotaan että putoavaan puukkoon ei pidä tarttua. Näin voi olla, mutta helmien kalastelu pohjalta on lähes mahdotonta – sen myöntävät sijoitusammattilaisetkin. Siksi monet kokeneet sijoittajat aloittavat ostot jo laskevan markkinan aikana.

Oleellista ei ehkä olekaan milloin ostot aloitetaan, vaan miten ne aloitetaan. Suurimmat tappiot eivät tule vääristä sijoituskohteista vaan vääristä ostojen tai myyntien ajoituksista. Siksi on sijoituskohteiden välistä hajautusta tärkeämpää hajauttaa transaktiot ajallisesti. Sijoittamalla suuren osan varoistaan kerralla esimerkiksi osakkeisiin, sijoittaja antautuu huikeaan riskinottoon.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös