Indikaattorit

Sijoittajien pelkokerroin VIX-indeksi alhaalla: onko suunta vain ylöspäin?

Sijoittajien hermostuneisuus on selvästi laskenut syyskuun 2011 kauhuajoista. Pörssin odotettua kurssiheiluntaa eli volatiliteettia kuvaava VIX-indeksi on laskenut vuoden aikana lähes 64 prosenttia.

Sijoittajien pelkokertoimeksikin kutsuttu VIX-indeksi lasketaan Chicagon johdannaispörssin optioiden hintatason perusteella, ja se mittaa osakemarkkinoiden käsitystä siitä, miten paljon osakkeiden hinnat vaihtelevat. VIX indeksin lasku merkitsee, että sijoittajat odottavat pörssin volatiliteetin laskevan ja nousu merkitsee odotuksien volatiliteetista kasvavan. Yleensä osakkeet nousevat silloin, kun VIX indeksi laskee.

Ennätyskorkealla VIX kävi vuoden 2008 loppupuolella jolloin maailmantalouden ongelmat alkoivat selvitä sijoittajille. Valtioiden aloittamat elvytysohjelmat rauhoittivat tilanteen vähitellen, kunnes jälleen viime vuoden syksyllä indeksi arvo pomppasi korkeuksiin Euroopan ja Yhdysvaltojen velkaongelman kärjistyttyä.

Indeksin liikkeet ovat nopeita ja arvaamattomia. Erityisesti pelkokertoimen nousut viimeisen viiden vuoden aikana ovat tapahtuneet hyvin lyhyessä ajassa – ja nousu on ollut yleensä raju.

VIX-indeksin lasku tänä vuonna saattaa vaikuttaa myönteiseltä uutiselta. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole.

Indeksi on nyt niin alhaalla, että ei tarvita kuin yksi uusi ikävä uutinen maailmantaloudessa ja pelot palaavat markkinoille. Esimerkiksi jos jonkin Etelä-Euroopan kriisimaan bondimyynti epäonnistuu, nousevat kyseisen maan lainakorot ja samalla syntyy sijoittajien keskuudessa jälleen pelko siitä, että euroalue ei saa kriisimaiden ongelmia kuriin.

 

VIX data by YCharts

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


< !—ReadPeak peruskoodi -->
< !—Improve Media -->

Copyright © 2019 Salkkumedia Oy

Ylös