Makrotalous

Yhdysvallat jyrkänteen reunalla: fiscal cliff -leikkausohjelma lähestyy

Yhdysvaltojen julkisen talouden leikkausohjelma, eli valtiontalouden jyrkänne (fiscal cliff) on automaattisesti vuoden vaihteessa 2012 voimaan astuva liittovaltion menojen leikkausohjelma.

Presidentinvaalien alla amerikkalaispoliitikoilla on loppuvuosi aikaa päästä yhteisymmärrykseen julkisen talouden tervehdyttämistoimista. Republikaanit ja demokraatit ovat olleet tavanomaistakin erimielisempiä keinoista joilla liittovaltion massiivista velkaa alennetaan. Rebublikaanien puolella erityisesti vaikutuvaltainen teekutsuliike on vaatinut ennen kaikkea menoleikkauksia. Demokraatit haluaisivat mielummin verokorotuksia.

Elleivät puolueet pääse lopulliseen yhteisymmärrykseen, viime vuonna sovitut liittovaltion menoja leikkaavat sekä veroja korottavat toimet astuvat vuoden vaihteessa automaattisesti voimaan.

Toinen vaihtoehto on, että osa veronkorotuksista tai menoleikkauksista perutaan, mikä tarkoittaisi liittovaltion alijäämän päätösperäistä kasvattamisesta entisestään.

Ratkaiseva merkitys on Yhdysvaltojen presidentinvaaleilla. Vaalien jälkeen on helpompi toteuttaa sovitun tervehdyttämisohjelman toimet.

Leikkaussohjelman vaikutukset

Mikäli leikkausohjelma toteutuu suunnitellusti, olisivat sen vaikutukset dramaattiset. Toteutuessaan säästät ja verokorotukset paikkaisivat liittovaltion alijäämää arviolta 560 miljardia dollaria. Puolueeton kongressin budjettitoimisto (CBO) arvioi että leikkausohjelman vaikutukset bruttokansantuotetta olisivat peräti 4 prosenttiyksikköä vuonna 2013, mikä ajaisi Yhdysvallat taantumaan. Samalla työttömyysaste nousisi prosenttiyksiköllä mikä tarkoittaisi väkirikkaassa Yhdysvalloissa peräti kahden miljoonan työpaikan menetyksiä.

Leikkausohjelmalla on todennäköisesti vaikutuksia Yhdysvaltojen makrotalouden kehitykseen jo ennen leikkausohjelman alkua. CBO arvioi että leikkausohjelman toteutuksen lopullisen päätöksen puuttuminen saa kotitaloudet ja yritykset vähentämään menojaan jo tämän vuoden puolella.

Tulevan leikkausohjelman vaikutukset alkavat todellakin jo näkyä. BusinessWeek kertoi 4.9. julkistamassaan artikkelissa uusimmista vaikutuksista, viitaten liittovaltion “Beige Book”-raporttiin, jossa ekonomisti Paul Dales osoitti muun muassa kotitalouksien kulutuksen alentumisesta.

Markkinat eivät kuitenkaan näytä olevan tilanteesta huolissaan. Esimerkiksi Dow Jones -indeksi on vuoden aikana noussut yli 25 prosenttia. Nousu on vain kiihtynyt syyskuun aikana.

 

5 kommenttia
Avatar
Valto 22.9.2012
| |
Taitaa olla niin että riippumatta siitä miten leikkaukset toteutetaan, edessä on ikäviä aikoja jenkeissä ja maailmantaloudessa. Tuskin valtionvelan leikkausten siirtäminen mitään ratkaisee. Velka säilyy ja maksun aika tulee joka tapauksessa.
Avatar
Wahtaaja 22.9.2012
| |
Inflaatio hoitaa! Tästä oli juttua tämän päivän Hesarissa. Jopa ekonomisti myöntää että inflaatiolle voisi antaa tilaa.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös