Indikaattorit

Osakemarkkinat erkaantuvat reaalitalouden odotuksista

Euroopan ja Yhdysvaltojen keskuspankkien vastikään ilmoittamat mittavat elvytystoimet ovat siivittäneet osakemarkkinat kovaan nousuun kaikilla päämarkkinoilla. Esimerkiksi Saksan osakemarkkinoita mittaava DAX-indeksi on noussut kesäkuun alusta lähes 18 prosenttia.

Reaalitalouden odotukset eivät ole olleet yhtä optimistisia.

Oheinen kuvaaja sisältää kaksi euroalueen osakeindeksiä, euroalueen 50 suurimman yrityksen eurostoxx 50 -osakeindeksi sekä saksan osakemarkkinoiden DAX- indeksi. Osakeindeksien lisäksi kuvioon on lisätty euroalueen talouden odotuksia kuvaava luottamusindeksi (Europe Economic Sentiment Index). Luottamusindikaattori on yhdistelmä euroalueen teollisuuden, palveluiden, rakentamisen, kaupan ja kuluttajien luottamusindikaattoreista.

Luottamusindikaattorin ja osakekurssien kehitys on aina kuluvan vuoden kesään asti ollut samansuuntaista. Laskeva luottamus on tarkoittanut myös osakekurssien laskua ja päinvastoin. Kesällä tämä korrelaatio kuitenkin katkesi. Osakemarkkinat lähtivät kesäkuusta lähtien nousuun samalla kun euroalueen luottamus jatkoi heikentymistään.

Miksi osakemarkkinoilla on positiivinen vire kun reaalitalouden ennakoiva suhdannemittari näyttää punaista?

Syitä voidaan hakea kahdesta vaihtoehtoisesta näkökulmasta. Osakemarkkinoiden härkämarkkina viime kuukausina ja viikkoina johtunee sijoittajien uskosta siihen, että keskuspankit lopulta vapauttavat länsimaat taantuman ikeestä. EKP:n päätökset euroalueen kriisimaiden valtionlainojen rajoittamattomista ostoista sekä FED:n viimeisin kvantitatiivinen elvytysohjelma ovat lisänneet sijoittajien luottamusta lähiajan näkymiin.

Tyypillisesti osakemarkkinat reagoivat talouden käänteisiin ennakoiden. On siis mahdollista, että se mitä sijoittajat näkevät ei vielä näy luottamusindeksissä.

Toinen mahdollinen selitys on, että osakemarkkinat ovat ylireagoineet myönteisiin uutisiin. Tämän näkökulman mukaan reaalitalouden ongelmat eivät ole hellittäneet ja sekä euroalue että Yhdysvallat ovat vääjäämättömästi ajautumassa taantumaan.

Mikäli sijoittaja uskoo teknisen analyysin mittareihin, saattaa viimeaikainen kurssinousu olla ylireagointia. Teknisen analyysin indikaattoreista RSI, eli suhteellinen voimaindeksi näyttäisi indikoivan että osakkeet ovat yliostettuja. DAX-indeksin RSI-luku on ylittänyt 70 pisteen tason, joka on RSI-indikaattorissa tulkittavissa yliostetuksi.

[break]

4 kommenttia

4 kommenttia

 1. Rexa

  23.9.2012 at 21:46

  Merkkejä katteettomasta kurssinoususta tippuu monelta taholta. Taisi olla Kauppalehdessä juttu että jenkkilässä analyytikot uskovat nousun hyytyvän.

  • Pia

   24.9.2012 at 10:44

   Ostopäällikköindeksit menee euroalueella alaspäin, Italian bkt:n kasvu sakkaa, jne.

   Näitä negatiivisia uutisia pukkaa nyt joka tuutista. En kyllä ymmärrä sijoittajien optimismia. Rahan painaminenko kaiken ratkaisee?

 2. Warren Fyffet

  24.9.2012 at 13:04

  Voisi esittä kysymyksen, että onko syynä markkina uutisista välittämätön tekninen analyysi. Moni suuri indeksi on hiljattain leikannut 200 päivän liukuvan keskiarvon alhaalta ylös, jota pidetään teknisenä merkkinä härkämarkkinasta. Mm. kirjoituksessa mainittu eurostoxx 50 juuri kolkuttelee tuota 50 leikausta 200 päivää alhaalta.

  Nykyisellään 70% koneellista kaupan käyntiä. Kun leikkauksia tulee koneet käy kauppaa tunteettomasti uutisista välittämättä.

  • Salkunrakentaja

   24.9.2012 at 16:28

   Kieltämättä tulee mieleen josko robottikauppa on viimeaikaisen nousun taustalla. Toki monet eurooppalaiset yhtiöt ovat fundamenteiltaankin hinnoiteltu matalalle.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös