Markkinakommentit

Yllätyskohde OP-Pohjolan sijoitussuosituksissa

OP-Pohjolan uusimmissa osakesuosituksissa loistavat tutut osakkeet. Joukkoon mahtuu kuitenkin yritys, jonka loistavuus on ollut viime vuosina hukassa.

Ohessa lista OP-Pohjolan Helsingin pörssin osakesuosituksista.

Fortum

Salkunrakentaja-sivustonkin mallisalkkuun sisällytetty Fortum on useiden analyytikoiden suosikki – peräti 11 analyytikkoa antaa yhtiölle osta-suosituksen. Yhtiö on hyvä osingonmaksaja toimialalla jossa riskit ovat kohtuullisen vähäiset. OP-Pohjolan perustelut Fortumin suositukselle ovat:

 • Nousupaineet sähkön hinnassa pitkällä aikavälillä
 • Tuotantokapasiteetin kaksinkertaistuminen Venäjällä
 • Vahva tulos ja kassavirta sekä taloudelliset resurssit kasvuun
YIT

Rakennusyrityksen omistajapolitiikka on ollut sijoittajayställistä. YIT:n maksama osinkopotti on ollut kasvussa kolmen vuoden ajan. Yhtiön arvostustaso ei ole kuitenkaan erityisen houkutteleva. P/E on yli 14 ja P/B on yli 2, ja verrokkeihin nähden arvostus on korkeahko – varsinkin kun huomioidaan, että sijoitetun pääoman tuotto, 8 prosenttia, on alhaisempi kuin useilla pohjoismaisilla verrokeilla. Silti OP-Pohjola uskoo YIT:hen. Perustelut ovat:

 • Kustannussäästöjen jatkuminen vuodelle 2013
 • Kasvu Venäjällä
 • Laajentuminen kotimaan inframarkkinoille
F-Secure

Tietoturvayhtiön liikevaihto kasvaa varmasti tasaisella kulmakertoimella. Samaa ei voi kuitenkaan sanoa tuloksesta. Kasvuyhtiö on tietenkin hinnoiteltu kasvuyhtiön tyyliin, eli arvostuskertoimet ovat korkeat. Kasvu on OP-Pohjolan mielestä syy lisätä F-Securea salkkuun:

 • Mobiilitietoturva sekä synkronointipalvelut kasvun ajureina
 • Vahva asema teleoperaattoreiden keskuudessa
Nokian Renkaat

Rengasyhtiöltä ei ole kiitossanoja puuttunut viime vuosina, eikä ihme kun oman pääoman tuotto on yli 30 prosenttia ja nettotuloksen viiden vuoden keskimääräinen kasvu on ollut lähes 24 prosenttia. Häikäisevä tuloskunto on tietenkin heijastunut kurssiinkin, sillä yhtiön markkina-arvo on noussut vuodessa 45 prosenttia. Yllättävää kyllä, yhtiön arvostustaso ei ole silti yltiöpäisen korkea, kun p/e on vajaat 13 prosenttia. Tosin markkina-arvo on noin 3,5 kertainen yhtiön nettovarallisuuteen nähden.

Kovasta kurssirallista huolimatta OP-Pohjola silti uskoo yhtiöön, perustellen osta-suositustaan seuraavasti:

 • Merkittävät markkinaosuudet ydinmarkkinoillaan Pohjoismaissa ja Venäjällä
 • Vahvan kysynnän lisäksi kova hinnoitteluvoima
 • Uusi tehdas Venäjällä vähentää tuotantokapasiteetin puutetta
Finnair

Valtion lentoyhtiö on OP-Pohjolan listan yllätyskohde. Yhtiön viime vuosien ongelmat ovat paljon suurempia kuin pääjohtajansa asuntomanööverit. Viidessä vuodessa yhtiö on menettänyt markkina-arvostaan yli 80 prosenttia! Vaikka yhtiö on pystynyt ylläpitämään tasaista liikevaihtoa, on sen kannattavuus romahtanut. Nettotulos on ollut pakkasella neljä viimeistä tilikautta. Halpalentoyhtiöt ovat syöneet kotimaan liikenteen katteita.

Mutta vaikka Finnairin tasepohjainen arvostustaso onkin painettu jo niin alas, että P/B on 0,4, on kilpailijan SAS:n arvostus vielä tätäkin reilusti alhaisempi, nimittäin vaivaiset 0,20.

OP-Pohjola antaa yhtiölle kuitenkin lisää-suosituksen, nähtävästi laskien, että ongelmat ovat jo hinnoiteltu kurssiin täysimääräisesti. Suositusten perusteet on kirjattu kuitenkin yhtiön rakenneuudistusten varaan seuraavasti:

 • Käynnissä oleva rakenteellinen uudistuminen ja kustannustensäästöohjelma
 • Käänne parempaan kannattavuuskehityksessä toisella kvartaalilla
 • Alhainen tasepohjainen arvostus

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös