Osakeanalyysit

Analyytikoiden suosikki Amer Sports yllätti positiivisesti

Kotimaisista yhtiöistä Amer Sports on ollut pitempään yksi analyytikoiden suurimmista suosikeista. Silti yhtiö onnistui yllättämään analyytikot kolmannen neljänneksen osavuosikatsauksessaan. Osavuosikatsausta tarkemmin tutkittaessa herää kuitenkin myös kysymyksiä?

Osakekohtainen tulos kolmannella kvartaalilla oli 0,47 euroa per osake kun Reutersin tietokannan mukaan analyytikot olivat odottaneet 0,41 euron osakekohtaista tulosta. Myös markkinoille tulos oli yllätys, sillä yhtiön osakekurssi pomppasi reilusti ylöspäin tulosilmoituksen jälkeen.

Reutersin tietokannan mukaan tällä hetkellä 12 suosituksesta kaksi on osta-suosituksia ja kuusi on lisää suosituksia. Myyntisuosituksia ei ole lainkaan. Osta tai lisää suositusten yhteissumma on kuitenkin laskenut kolmen kuukauden aikaisesta, jolloin 10 analyytikkoa antoi joko osta tai lisää suosituksen Amer Sportsille.

Kannattavuus ja näkymät

Liikevaihdon kasvu oli vaatimatonta vertailukelpoisin valuutoin. Kolmannen kvartaalin tulos kasvoi viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna vertailukelpoisin valuutoin vain 2 prosenttia. Suurin kasvu tuli Aasian markkinoilta.

Kumulatiivinen tammi-syyskuun tulos oli suurin piirtein sama kuin viime vuonna, eli liiketulos oli 90,0 milj. euroa (89,2).  Amer Sportin selkein tuloksen tekijä on Talvi ja ulkoilu -segmentti, joka teki tammi-syyskuussa 80 prosenttia yhtiön liikevaihdosta. Yhtiön mukaan tuloskehityksen komponentit jakaantuivat seuraavasti:

”Myynnin kasvun vaikutus liiketulokseen oli noin 23 milj. euroa ja bruttokatteiden kasvun vaikutus noin 8 milj. euroa. Liiketoiminnan kulut kasvoivat noin 39 milj. euroa. Liiketoiminnan kuluja kasvattivat jatkuvat investoinnit tulevaisuuden kasvuun, erityisinä painopistealueina asusteet ja jalkineet, myynnin kattavuus, kehittyvät markkinat ja oma vähittäismyynti.”

Arviota koko vuoden tuloksesta yhtiö ei lähtenyt muuttamaan edellisestä arviosta. Amer Sports arvioi edelleen siis  liiketuloksen ilman kertaluonteisia eriä olevan noin vuoden 2011 tasolla.

Yhtiö käynnistää tehostamisohjelman jolla se hakee 20 miljoonan euron kustannussäästöjä. Toteutuessaan tehostamisohjelman vaikutus liikevoittoon on noin 17 prosenttia.

Käyttöpääoma kasvaa

Positiivisen tulosyllätyksen arvoa himmentää sitoutuneen käyttöpääoman kasvu. Nettorahavirta investointien jälkeen (vapaa rahavirta) oli tammi-syyskuussa -24,9 milj. euroa (-70,4). Käyttöpääoma kasvoi 79,9 milj. euroa (132,1). Varastot kasvoivat 40,9 milj. euroa (86,2) ja saatavat 19,4 milj. euroa (51,9). Ostovelat laskivat 19,6 milj. euroa (kasvua 6,0).

Käyttöpääoman kasvu herättää kysymyksiä. Käyttöpääoma kasvoi kyllä vähemmän kuluvan vuoden tammi-syyskuussa kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana, mutta käyttöpääoman kasvu on jatkunut jo pitempään. Tilikauden 2011 käyttöpääoman kasvu oli 98 miljoonaa euroa. Myös vuonna 2011 käyttöpääoma kasvoi 19 miljoonaa euroa.

Yhtiö ei kolmannen neljännen vuosikatsauksessaan tarkemmin selvitä miksi käyttöpääomaan sitoutuu rahaa koko ajan lisää. Toimitusjohtaja Heikki Takala kyllä toteaa, että yhtiö keskittyy strategisissa ohjelmissaan erityisesti käyttöpääoman hallintaan ja varastojen laatuun ja tasoon.

Käyttöpääoman kasvu osaltaan on ollut vaikuttamassa siihen että yhtiön vapaa kassavirta on ollut jo pitempään negatiivinen.

Arvostustaso

Yhtiön arvostustaso P/E-luvulla mitattuna on alle 15 mikä on suurin piirtein pitemmän ajan keskimääräisellä tasolla. Hinta suhteessa tasesubstanssiin on 1,6 mikä on vähemmän kuin suurimmalla osalla verrokeista. Mikäli yhtiön tulos asettuu koko vuonna suurinpiirtein viime vuoden tasolle, on yhtiön koko vuoden oman pääoman tuotto noin 11 prosenttia. Suhteuttamalla P/B-arvostuskerroin oman pääoman tuottoon, ei yhtiön arvostustaso ole erityisen alhainen.

Arvostustasoa arvioitaessa on myös huomioitava vapaan kassavirran negatiivisuus, mikä luo epävarmuutta yhtiön kykyyn generoida positiivista kassavirtaa. Yhtiö on investoinut laajentumiseen Kiinassa ja Venäjällä ja näiden investointien pitäisi vähitellen kääntää yhtiön vapaa kassavirta positiiviseksi.

Panostukset kasvuun ovat yhtiön mukaan myös osaltaan syöneet kannattavuutta, joten Amer Sportilta on lupa edellyttää jatkossa kannattavaa kasvua ja positiivista kassavirtaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös