Markkinakommentit

EK: Suomen suhdanteet synkentyvät

Elinkeinoelämän tuoreimman suhdannebarometrin mukaan Suomen suhdannekuva on synkentynyt kesän ja syksyn aikana laajalla rintamalla.  Teollisuuden, palveluiden ja vähittäiskaupan luottamusindikaattorit ovat laskusuunnassa. Vain rakentamisen suhdannelasku näyttää pysähtyneen.

Lokakuussa laskussa (verrattuna syyskuuhun) ovat kaikki teollisuuden saldoluvut: kapasiteetin käyttöaste, tuotanto-odotus, tilauskanta ja valmistuotevarastot.  Suhteellisesti eniten on tippunut tilauskanta.

Näkymät toimialoittain

Toimialoittain näkymien kehitys on ollut seuraava:

  • Teollisuus: Luottamusindikaattori heikkeni lokakuussa -11 pisteeseen. Syyskuun saldoluku oli -8. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +3.
  • Rakentaminen:  Rakentamisen suhdanteet olivat jo syyskuussa alamaissa ja ainakin nyt lasku näyttää pysähtyneen. Luottamus on melko heikkoa, vaikka luottamusindikaattori kohenikin hieman syyskuuhun verrattuna. Lokakuun saldoluku on -20, kun syyskuussa indikaattori oli -24 pisteessä. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on -6.
  • Palvelut: Palveluiden negatiivinen trendi on jatkunut jo pitempään, ja luottamusindikaattori painui lokakuussa miinukselle. Myynnin kasvusta odotetaan hyvin hidasta, ja yleinen suhdannetilanne on synkentynyt viime kuukausina. Indikaattorin saldoluku on -2, kun edelliskuun tarkistettu lukema oli +3. Indikaattori on selvästi pitkäaikaisen keskiarvonsa (+16) alapuolella.
  • Vähittäiskauppa: Luottamus on heikentynyt melko nopeasti. Myynnin odotetaan jopa supistuvan lähikuukausina. Luottamusindikaattori laski -6 pisteeseen, kun syyskuun saldoluku oli -4.  Aikasarjan pitkäaikainen keskiarvoa on 0.

Kielteiset näkymät näyttävät nyt siis siirtyvän palvelusektorille. Palveluiden suhdannekehitys on tippunut vajaan kahden vuoden aikana rajusti. Vuonna 2010 palveluiden suhdanteiden luottamusindikaattori näytti noin 30 pisteen tasoa, nyt pisteluku on tippunut alle nollan. Myös vähittäiskaupan suhdannenäkymät ovat laskeneet – mutta vasta nyt muutamien kuukausien aikana.

Suomi kansainvälisessä vertailussa

Suomen teollisuuden suhdannetilanne on EK:n uusimman barometrin mukaan hieman EU:n keskiarvoa heikompi. Vahvin tilanne on Latviassa ja Iso-Britanniassa, jotka olivat ainoat EU-maat joissa syyskuun saldoluvu poikkesi keskiarvosta positiivisesti. Kaikissa muissa EU-maissa teollisuuden luottamus oli alle keskitason.

EK:n tilastot tukevat sitä yleistä trendiä mikä on nähtävissä myös muista ennakoivista suhdanneindikaattoreista – euroopan taloustilanne on edelleen heikentymässä.

Rakentamisen suhdanteet ovat Suomessa EU:n keskitasoa. Palveluiden ja vähittäiskaupan näkymät ovat hieman EU:n keskitasoa korkeammat.

 

1 kommentti

1 kommentti

  1. Wicsu

    30.10.2012 at 09:55

    Ei ihme että palvelut sakkaavat. Kotitalouksien velkataakka paisuu.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös