Indikaattorit

Kannattaako nyt sijoittaa Eurooppaan?

Monet sijoitusammattilaiset ovat viime aikoina markkinakatsauksissaan kääntäneet peukalon pystyyn euroalueelle sijoittamisen puolesta. Varsin yleinen tuntuu nyt olevan se käsitys että huolimatta euroalueen talousvaikeuksista, ovat osakkeet euroalueella edullisia.

Euroalueen alhaiset osakkeiden arvostustasot

Vaikka euroalueella ei olla saatu rakenteellisia ongelmia korjattua juuri nimeksikään, on osakemarkkinoilla ryminä ollut jo niin kovaa alaspäin että arvostustasot antavat tukea eurosijoituksille.

Esimerkiksi EuroStoxx 50 -indeksi on tippunut kolmen vuoden aikana yli 15 prosenttia.

Euroalueen valtioiden ongelmat ovat siis heijastuneet myös yksityiseen sektoriin – tai ainakin yksityisen sektorin odotuksiin. Mutta ovatko euroalueen yritykset kuitenkaan yhtä pahassa pinteessä kuin valtiot?

Esimerkiksi sijoituspalvelutalo FIM:n rahastonhoitaja Mika Heikkinen liputtaa varsin selkeästi euroalueelle tehtävien osakesijoitusten puolesta.

Heikkinen perustelee näkemystään seuraavasti:

  • Euroalueen yritysten taseet ja nettokassa paremmassa tilassa kuin vuosiin
  • arvostusmittareilla mitattuna eurooppalaiset osakkeet ovat muuhun maailmaan verrattuna ovat kolmanneksen halvempia kuin mitä ne ovat olleet historiallisesti
  • Eurooppalaisten yritysten tulosajurit ovat muualla kuin euroopassa. Vientiyrityksille maailmantalouden kehitys on tärkeämpää kuin euroalueen talouskehitys.
Euroalueen odotukset edelleen alhaalla

Alhaisista osakkeiden arvostustasoista huolimatta makrotalouden kokonaiskuva on edelleen synkkä. Euroalueen ostopäälliköiden indeksi (PMI) pysytteli syyskuussa edelleen alle kriittisen 50 pisteen. Kaiken lisäksi indeksi arvo laski hiukan elokuun arvosta, indeksin arvo tippui 46,1 pisteeseen, kun se oli elokuussa ollut 46,3 pistettä.

Tilastot euroalueella ovat myös ikävästi suuntaamassa kohti stagflaatiota, eli yhtäaikaista taloudellisen taantuman ja korkean inflaation tilannetta. Inflaatio on noussut samalla kuin uusien tilausten määrät ovat laskussa ja työttömyys nousussa.

Ainoa euroalueen maa jossa taloudellinen aktiviteetti osoitti elpymisen merkkejä oli Irlanti. Saksassa ei tapantunut merkittävää muutosta PMI-indeksissä eikä BKT:n kehityksessä, vaikkakin maan tuotanto laski viidettä perättäistä kuukautta.ƒ

Huolestuttavinta on kehitys Ranskassa ja Espanjassa, joissa kummassakin talouden mittarit ovat jyrkässä laskussa. Ranskan yhden kuukauden PMI-indeksin lasku on sen historian jyrkin!

 [break]

1 kommentti
  • Thamanth sanoo:

    Te4ytyy muistaa, ette4 Suomi ele4e4 hiuakn erilaisessa tilanteessa lainojen takaamisen kannalta kuin esim. Saksa ja muut suuret EU-maat.Siine4 misse4 Suomi on hoitanut asioitaan hyvin, suomalaiset pankit eive4t myf6ske4e4n ole juurikaan lainanneet rahaa Kreikkaan / Espanjaan / Italiaan. Te4me4 tarkoittaa site4, ette4 saksalaiset veronmaksajat saavat suoraan takaisin jokaisen takaamansa pennin heti kun lainat vanhenevat, koska he ovat ne4iden maiden suurimpia rahoittajia jo. Itseasiassa hyvin mahdollisesti enemme4n kuin mite4 ovat taanneet.Suomella ei ole ne4in. Ei ole odotettavissa, ette4 rahaa tulisi koskaan takaisin. ERVV:sse4 maksut jaetaan EKP-osuuksien mukaan, ei maakohtaisten saatavien. Siksi vakuudet.

  • Ylös
    >