ETF-analyysit

Kiinan osakemarkkinat jo viisi vuotta laskussa – joko näkyy valoa tunnelissa?

Shanghain pörssin markkina-arvo on vuodessa tippunut yli 11 prosenttia samalla kun Yhdysvaltojen S&P -indeksi on noussut lähes 21 prosenttia. Ero näiden kahden päämarkkinan välillä on siis huikea 32 prosenttia vuodessa. Viime kuukausina Kiinan osakemarkkinoiden suunta on erkaantunut myös Euroalueesta.

Kiinan osakemarkkinoiden laskun taustalla on pelko ns. hard landing-tilanteesta. Kiinasta onkin jatkuvasti tullut negatiivista taloustilastoa. Seuratuimpia talousindikaattoreita Kiinassa ovat ns. ostopäällikköindeksit, jotka kuvaavat yritysten yleisiä aktiviteetteja ja odotuksia. Kiinan ostopäällikköindeksi on ollut pitkään laskussa, mikä on tulkittu lisäävän todennäköisyyttä Kiinan talouden täyspysähdykselle.

Arvostustasot Shanghain pörssissä alkavat olla kuitenkin jo alhaalla. Esimerkkinä oheiseen taulukkoon on koottu P/E-luvultaan edullisimmin hinnoitellut Kiinan markkinoille sijoittavat ETF-rahastot. Kiinaan sijoittavista ETF:stä löytyy lähes tusinan verran rahastoa joiden sijoitusportfolion P/E-luku on alle 10.

Rahaston nimiTikkeriRahastoryhmäP/EP/B
Global X China Materials ETFCHIMGlobal X Funds5,980,58
Global X China Financials ETFCHIXGlobal X Funds6,790,87
iShares MSCI China Small Cap IndexECNSiShares6,840,6
EGShares China InfrastructureCHXXEmerging Global Advisors7,590,71
iShares FTSE China 25 Index FundFXIiShares8,051,24
IQ Hong Kong Small Cap ETFHKKIndexIQ8,070,75
Global X China Industrials ETFCHIIGlobal X Funds8,120,63
Guggenheim China Small CapHAOGuggenheim Investments8,290,75
iShares FTSE China (HK Listed) IndexFCHIiShares8,451,12
SPDR S&P ChinaGXCState Street Global Advisors9,021,14
Guggenheim China All-CapYAOGuggenheim Investments9,211,17
[break]
Kasvuennusteet ristiriitaisia

Alhaiset arvostustasot näyttävät heijastelevan sijoittajien pelkoja Kiinan talouskehityksen merkittävästä hidastumisesta. Maailman suurin joukkolainasijoittaja Pacific Investment Management (Pimco) ei kuitenkaan usko totaalilromahdukseen. Pimco ennakoi, että Kiinan bruttokansantuote jatkaa samaa noin seitsemän prosentin kasvuvauhtia myös vuoden 2013 jälkeen. Ensi vuoden syyskuuhun asti, eli seuraavat 12 kuukautta Pimco odottaa Kiinan talouden kasvavan 6,5–7 prosenttia.

Mikäli Pimco on ennusteissaan oikeassa, ovat Kiinan osakemarkkinoiden arvostustasot ennustettuihin kasvunäkymiin suhteutettuna erittäin houkuttelevat.

Kriitikot ovat korostaneet Kiinan talouskasvun rakenteellista ongelmaa:  talouskasvu perustuu yli-investoinneille, erityisesti rakennusteollisuudessa. Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) arvioi heinäkuussa Kiinan talouden nojaavan liiaksi investointeihin, ja IMF kehotti Kiinan johtoa kannustamaan yksityistä kulutusta ja kanavoimaan kansalaisten säästöjä pois asuntosijoituksista. Myös talousjulkaisu The Financial Times kiinnitti elokuussa huomiota Kiinan asuntotilanteeseen. Myymättömiä asuntoja on runsaasti, ja myytyjä, joissa kukaan ei asu, on miljoonia.

Financial Times varoitti myös Kiinan varastotilanteesta. Myymättömän tavaran määrä Kiinan varastoissa ja satamissa on kasvussa, ja hallit täyttyvät varastonimikkeistä, jotka eivät ole käyneet kaupaksi tai päässeet vientiin.

 

5 kommenttia

5 kommenttia

 1. Big brother

  4.10.2012 at 07:21

  Aasiasta tulvii nyt negatiivisia uutisia. Talouskasvu on Aasiassa selvästi laskussa. USA: työllisyysluvut oli positiivisia.

  Eli painopiste on muuttumassa. Mutta on tuo pörssien tuottoero kyllä valtava.

 2. Wicsu

  4.10.2012 at 09:24

  Mielenkiintoinen kuvaaja. Kuka vielä väittää että maantieteellinen hajautus ei kannata?!? Kiinan ja USA.n markkinoiden korrelaatiohan taitaa olla negatiivinen.

  • Big Brother

   4.10.2012 at 10:32

   Ei ole korrelaatiota, ei. Voisi kuvitella että kun tuottoero on noin iso, täytyy jokin tasokorjaus tapahtua…eli tuottoeron pitäisi kaventua

 3. Salkunrakentaja

  4.10.2012 at 17:10

  Kun mietitään Kiinan osakemarkkinoiden kehitystä, täytyy myös muistaa että taustalla on muitakin kuin Kiinan makrotalouden kehitykseen liittyvää epävarmuutta ja infrarakentamisen ylikuumenemista.

  Asiaa kannattaa tarkastella myös kiinalaisten yritysten tilanteen näkökulmasta. Länsimaiset sijoittajat ovat huolissaan kiinalaisten yritysten heikosta läpinäkyvyydestä.

  Esimerkiksi USA:n Nasdaq-pörssissa on kiinalaisia yrityksiä, joiden arvostustasot ovat suorastaan romahtaneet muutaman viime vuoden aikana. Taustalla on epäilyksiä kirjanpitorikoksista ja petoksista.

  • Tane

   15.3.2013 at 22:24

   Noihin kiinalaisfirmojen läpinäkyvyyden puutteeseen liittyen: tuossa taas yksi hyvä syy välttää osakesijoituksia ulkomaille. ETF: t jyrää!

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös