ETF-analyysit

Kiinan osakemarkkinat jo viisi vuotta laskussa – joko näkyy valoa tunnelissa?

Shanghain pörssin markkina-arvo on vuodessa tippunut yli 11 prosenttia samalla kun Yhdysvaltojen S&P -indeksi on noussut lähes 21 prosenttia. Ero näiden kahden päämarkkinan välillä on siis huikea 32 prosenttia vuodessa. Viime kuukausina Kiinan osakemarkkinoiden suunta on erkaantunut myös Euroalueesta.

Kiinan osakemarkkinoiden laskun taustalla on pelko ns. hard landing-tilanteesta. Kiinasta onkin jatkuvasti tullut negatiivista taloustilastoa. Seuratuimpia talousindikaattoreita Kiinassa ovat ns. ostopäällikköindeksit, jotka kuvaavat yritysten yleisiä aktiviteetteja ja odotuksia. Kiinan ostopäällikköindeksi on ollut pitkään laskussa, mikä on tulkittu lisäävän todennäköisyyttä Kiinan talouden täyspysähdykselle.

Arvostustasot Shanghain pörssissä alkavat olla kuitenkin jo alhaalla. Esimerkkinä oheiseen taulukkoon on koottu P/E-luvultaan edullisimmin hinnoitellut Kiinan markkinoille sijoittavat ETF-rahastot. Kiinaan sijoittavista ETF:stä löytyy lähes tusinan verran rahastoa joiden sijoitusportfolion P/E-luku on alle 10.

Rahaston nimi Tikkeri Rahastoryhmä P/E P/B
Global X China Materials ETF CHIM Global X Funds 5,98 0,58
Global X China Financials ETF CHIX Global X Funds 6,79 0,87
iShares MSCI China Small Cap Index ECNS iShares 6,84 0,6
EGShares China Infrastructure CHXX Emerging Global Advisors 7,59 0,71
iShares FTSE China 25 Index Fund FXI iShares 8,05 1,24
IQ Hong Kong Small Cap ETF HKK IndexIQ 8,07 0,75
Global X China Industrials ETF CHII Global X Funds 8,12 0,63
Guggenheim China Small Cap HAO Guggenheim Investments 8,29 0,75
iShares FTSE China (HK Listed) Index FCHI iShares 8,45 1,12
SPDR S&P China GXC State Street Global Advisors 9,02 1,14
Guggenheim China All-Cap YAO Guggenheim Investments 9,21 1,17
[break]
Kasvuennusteet ristiriitaisia

Alhaiset arvostustasot näyttävät heijastelevan sijoittajien pelkoja Kiinan talouskehityksen merkittävästä hidastumisesta. Maailman suurin joukkolainasijoittaja Pacific Investment Management (Pimco) ei kuitenkaan usko totaalilromahdukseen. Pimco ennakoi, että Kiinan bruttokansantuote jatkaa samaa noin seitsemän prosentin kasvuvauhtia myös vuoden 2013 jälkeen. Ensi vuoden syyskuuhun asti, eli seuraavat 12 kuukautta Pimco odottaa Kiinan talouden kasvavan 6,5–7 prosenttia.

Mikäli Pimco on ennusteissaan oikeassa, ovat Kiinan osakemarkkinoiden arvostustasot ennustettuihin kasvunäkymiin suhteutettuna erittäin houkuttelevat.

Kriitikot ovat korostaneet Kiinan talouskasvun rakenteellista ongelmaa:  talouskasvu perustuu yli-investoinneille, erityisesti rakennusteollisuudessa. Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) arvioi heinäkuussa Kiinan talouden nojaavan liiaksi investointeihin, ja IMF kehotti Kiinan johtoa kannustamaan yksityistä kulutusta ja kanavoimaan kansalaisten säästöjä pois asuntosijoituksista. Myös talousjulkaisu The Financial Times kiinnitti elokuussa huomiota Kiinan asuntotilanteeseen. Myymättömiä asuntoja on runsaasti, ja myytyjä, joissa kukaan ei asu, on miljoonia.

Financial Times varoitti myös Kiinan varastotilanteesta. Myymättömän tavaran määrä Kiinan varastoissa ja satamissa on kasvussa, ja hallit täyttyvät varastonimikkeistä, jotka eivät ole käyneet kaupaksi tai päässeet vientiin.

 

5 kommenttia
Avatar
Big brother 4.10.2012
| |
Aasiasta tulvii nyt negatiivisia uutisia. Talouskasvu on Aasiassa selvästi laskussa. USA: työllisyysluvut oli positiivisia. Eli painopiste on muuttumassa. Mutta on tuo pörssien tuottoero kyllä valtava.
Avatar
Wicsu 4.10.2012
| |
Mielenkiintoinen kuvaaja. Kuka vielä väittää että maantieteellinen hajautus ei kannata?!? Kiinan ja USA.n markkinoiden korrelaatiohan taitaa olla negatiivinen.
Avatar
Salkunrakentaja 4.10.2012
| |
Kun mietitään Kiinan osakemarkkinoiden kehitystä, täytyy myös muistaa että taustalla on muitakin kuin Kiinan makrotalouden kehitykseen liittyvää epävarmuutta ja infrarakentamisen ylikuumenemista. Asiaa kannattaa tarkastella myös kiinalaisten yritysten tilanteen näkökulmasta. Länsimaiset sijoittajat ovat huolissaan kiinalaisten yritysten heikosta läpinäkyvyydestä. Esimerkiksi USA:n Nasdaq-pörssissa on kiinalaisia yrityksiä, joiden arvostustasot ovat suorastaan romahtaneet muutaman viime vuoden aikana. Taustalla on epäilyksiä kirjanpitorikoksista ja petoksista.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös