Makrotalous

Eurostat: euroalue jälleen taantumassa

Euroalue on ajautunut uudelleen taantumaan toisen kerran neljän vuoden aikana. Euroalueen BKT:n lasku johtuu Etelä-Euroopan kriisimaiden ongelmista.

Taantuma on epävirallisen määritelmän mukaan tilanne jossa maan tai talousalueen bruttokansantuote laskee kahdella perättäisellä vuosineljänneksellä edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Uusimpien Eurostatin tilastojen mukaan euroalueen BKT laski 0,1 prosenttia kolmannella vuosineljänneksellä verrattuna edelliseen vuosineljännekseen.  Toisella vuosineljänneksellä lasku oli 0,2 prosenttia. Myös kausitasoitettu BKT:n muutos oli laskussa; verrattuna edellisen vuoden kolmanteen vuosineljännekseen, BKT laski 0,6 prosenttia.

Euroalueen taloudellisen kasvun pysähtymisen taustalla ovat Etelä-Euroopan maat. Kolmannen neljänneksen BKT:n lasku verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna oli jyrkintä Kreikassa (-7,2 prosenttia), Portugalissa (-3,4 prosenttia), Italiassa (-2,4 prosenttia) ja Espanjassa (-1,6 prosenttia). Myös Suomella on hienoisia ongelmia – BKT laski 0,8 prosenttia.

Sen sijaan euroalueen suurimmissa maissa BKT kasvoi hiukan. Saksan BKT:n kolmannen neljänneksen kasvu verrattuna viime vuoteen oli 0,9 prosenttia ja Ranskan 0,1 prosenttia. CNN Money -lehden arvioissa tuoreet tilastot ovat yllättävän positiivisia juuri Ranskan osalta.

Bloombergille antamassaan haastattelussa Bankhaus Lampen ekonomisti Alexander Krueger pitää yllättävänä, että euroalueen syvä kriisi ei ole johtanut tähän mennessä jyrkempää taloudellisen aktiviteetin romahdukseen. ING:n ekonomisti Martin van Vliet arvioi puolestaan CNN Money -lehdelle, että uudet euroalueen BKT-tilastot osoittavat selvästi euroalueen tarvitsevan makrotaloudellista elvytystä. Vlietin mukaan euroalueella tarvitaan lisää elvyttävää rahapolitiikkaa ja heikompaa valuuttakurssia jotta euroalue pääsisi takaisin kestävälle kasvu-uralle.

 

Kommentoi
Ylös
>