Markkinakommentit

J.P.Morgan: osakkeet edelleen ylipainossa

Uusimmassa marraskuun sijoituskatsauksessaan amerikkalaispankki J.P. Morgan arvioi osakkeiden vuoden 2013 tulosennusteiden olevan liian optimistisia. Siitä huolimatta pankki ylipainottaa osakkeita niiden historiallisesti alhaisen arvostustason vuoksi.

Maailmantaloudessa USA:n ja Kiinan markkinoilla on J.P.Morganin mukaan tapahtunut positiivinen käänne parempaan. Tosin Kiinan tilanne on pankin mukaan kaksijakoinen. Vaikka Kiinan vähittäismyynti ja vienti ovat nousseet viimeisimmän kuukauden aikana ja ostopäällikköindeksi nousi viimein yli 50 pisteen, on maan viennin kasvutrendi taantumassa.

Euroopan tilanne on edelleen haastava, sillä maanosan ennakoivat suhdanneindikaattorit osoittavat taantuman jatkuvan kuluvan vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä.

Tulosennusteet laskussa

Kuluvan vuoden osakemarkkinoiden tuloskasvuennusteita on laskettu useilla kansainvälisillä markkinoilla viimeisen kuukauden aikana, J.P. Morgan tähdentää. Yhdysvaltojen osakekohtaisten tulosten odotetaan nyt nousevan 6,0 prosenttia, kun kuukausi sitten kasvua odotettiin 6,3 prosenttia. Vielä huhtikuussa amerikkalaisosakkeiden tulosten odotettiin kasvavan peräti 9,4 prosenttia.

Myös Euroopan osakemarkkinoiden tulosennusteita on reivattu hiukan alaspäin, nyt arvio on -2,7 prosenttia (viime kuussa -2,2 prosenttia).

Suurin pudotus tulosennusteissa on tapahtunut kuitenkin kehittyvillä markkinoilla. Odotettu tuloskasvu on nyt vain 3,9 prosenttia. Kuukausi aiemmin ennusteet lupailivat vielä 5,5 prosentin keskimääräistä tuloskasvua.

Myös ensi vuoden osakekohtaisten tulosten kasvuodotuksia on laskettu aiemmasta. Kasvuodotukset ovat kuitenkin kaikilla päämarkkinoilla kuluvan vuoden kasvuodotuksia korkeammat.

J.P. Morgan näkee suurimman riskin USA:n tulosodotuksissa, joita ei ole vielä laskettu yhtä merkittävästi kuin muilla päämarkkinoilla.

Vaikka kasvuennusteisiin liittyy J.P.Morganin näkemyksen mukaan epävarmuutta, ovat osakkeet silti pankin näkemyksessä ylipainossa. Tämä johtuu osakkeiden alhaisesta arvostustasosta. Esimerkiksi amerikkalaisosakkeiden tämän hetken keskimääräinen hinta suhteessa kirja-arvoon (P/B) on 2,2, mikä on 24 prosenttia alle pitkän aikavälin keskiarvon. Euroopassa (pl. Iso-Britannia) vastaava arvostusluku on vain 1,4, mikä on peräti 33 prosenttia alle pitkän aikavälin keskiarvon.

Näkemys

Osakemarkkinoiden houkuttelevasta arvostustasosta johtuen J.P. Morgan pitää osakkeet ylipainossa. Positiivisimmat näkymät pankin mukaan löytyvät USA:n, Kanadan, Euroopan (pl. Iso-Britannia), Japanin, Hollannin ja Hong Kongin osakemarkkinoilta. Australia on neutraalissa painossa ja alipainossa ovat Iso-Britannia, Ranska, Ruotsi ja kehittyvät markkinat.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Osinkoilija

    6.12.2012 at 04:35

    Taisi jenkkimarkkinan juna mennä jo. Nyt katseet Koto-Suomen alennusmarkkinoille!

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös