Osakeanalyysit

Joko Helsingin pörssissä alkoi alennusmyynti?

Huolimatta Helsingin pörssin kurssikehityksen kesällä alkaneesta myötätuulesta, ovat arvostustasot yhtiöiden kohonneiden osakekohtaisten tulosten vuoksi poikkeuksellisen alhaisia. Ovatko suomalaisyhtiöt siis aliarvostettuja?

Hintakehitys

Helsingin pörssin OMXH-indeksi on viimeisen viiden vuoden aikana laskenut peräti 51 prosenttia. Vuoden aikana nousua on tullut 12 prosenttia. Helsingin pörssin kurssikehitys on kuitenkin selvästi erkaantunut esimerkiksi USA:n S&P-indeksin kasvusta (ks. kuvaaja alla). Näiden indeksien tuottokehitys on erkaantunut vuoden 2011 alusta toisistaan. Todennäköisesti Euroopan velkakriisi näkyy Helsingin pörssin kurssikehityksessä. Yhdysvalloissa on puolestaan saatu viime aikoina kosolti positiivisia taloustilastoja.

Arvostuskertoimet

Arvostustasot ovat painuneet Helsingin pörssissä myös alle pitkän aikavälin keskiarvon. Suurimpien yhtiöiden P/E-kerroin on tällä hetkellä noin 13, mikä on alle pitkän aikavälin keskiarvon. Tämä näyttäisi viittaavan mahdolliseen pörssin aliarvostukseen.

Johtopäätösten vetämisessä tulee kuitenkin olla varovainen. P/E-lukuun vaikuttaa yhtiöiden tulossykli. Suomalaisyhtiöiden tulokset ovat nousseet vuoden aikana reippaasti. Esimerkiksi suurimpien suomalaisten pörssiyhtiöiden keskimääräinen tuloskasvu vuoden aikana on ollut lähes 13 prosenttia. Mikäli nykyinen tulostaso on tavanomaista korkeampi, tulee P/E-luvulla mitattu arvostuskerroin nousemaan nykyisestä.

Toisaalta myös yhtiöiden taseeseen suhteutetut arvostuskertoimet ovat keskimääräistä alhaisemmat. Analyysitalo Inderes kertoi Kauppalehdelle, että Helsingin pörssissä 100 yhtiön P/B-kertoimien keskiarvo on tällä hetkellä vain 1,3. Vuosina 2007-2011 keskiarvo on ollut 1,6 ja tätä aiemmin vielä huomattavasti korkeampi. Suurimpien yhtiöiden P/B-luku on vain 1,25.

Taseperusteinen arvostustarkastelu viittaisi siis siihen että Helsingin pörssissä saattaisi olla karkeasti vajaan 20 prosentin aliarvostus ja nousuvara.

On kuitenkin muistettava Suomen ja euroalueen edelleen mollivoittoinen makrotalouden tilanne. Eurokriisiin ei olla löydetty kestävää ratkaisua ja ennakoivat suhdanneindikaattorit ovat euroalueella olleet yhä laskussa.

 

4 kommenttia

4 kommenttia

 1. Avatar

  Laiska Sijoittaja

  25.11.2012 at 16:56

  OMXH-indeksin alisuoriutumiseen vaikuttanee myös Nokian osuus. Tämä ei selitä eroa kokonaan, mutta tulee ottaa huomioon näitä tulkitessa…

  • Salkunrakentaja

   Salkunrakentaja

   25.11.2012 at 20:21

   Ilman muuta Nokian vaikutus näkyy. Mutta myös painorajoitetun OMXHCAP-indeksin 5 vuoden kurssikehitys on ollut -34 prosenttia. Vuoden kurssinousu on ollut 14 prosenttia. Eli tämänkin indeksin kehitys on ollut vaatimatonta USA:n kussikehitykseen verrattuna.

   Nokian tulos on ollut tappiolla,joten esim. indeksin p/e olisi ilman Nokiaa vieläkin alhaisempi.

   • Avatar

    Laiska Sijoittaja

    26.11.2012 at 11:37

    Joo, olen Nokiasta huolimatta samaa mieltä että Suomi-osakkeet ovat alisuoriutuneet viime vuosina. Jos edes osa tästä liittyy periferiapörssi-ilmiöön, niin jossain vaiheessa voimme saada “ylimääräisen” korjausliikkeen ylöspäin. Itselläni on iso positio Suomessa, joten vaihteeksi olisi ihan kiva nähdä elpymistä täälläkin 🙂

    • Avatar

     Pena

     27.11.2012 at 10:49

     Kyllä nyt alkaa olla oikea aika suomi-osakkeiden lisätankkaukseen. Jos ei nyt, niin milloin sitten. Tottakai uhkakuvia on monia, uusimpana Katalonian itsenäistyminen. Mutta näinhän se aina menee, vain epävarmuuden oloissa löytyy alennushintoja.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös