Talouden trendit

ING IM:n teettämä tutkimus: talouden lukutaito heikkoa Euroopassa

Hollantilaisen varainhoitajan ING Investment Managementin uusi tutkimus osoittaa eurooppalaisten talouden lukutaidon olevan heikkoa.

Tutkimustulosten mukaan vain 14 %:lla eurooppalaisista on hyvä tai erinomainen talouden lukutaito. Yhdellä viidestä taidot ovat heikot, ja kahdella kolmasosalla on perustaidot hallussaan. Lisäksi taidot ovat heikentymässä, sillä vuoden 2010 tutkimuksessa hyvät tai erinomaiset taidot oli 21 %:lla vastaajista.

Tutkimukseen osallistui 5 500 ihmistä 11:stä Euroopan maasta. Maista parhaiten pärjäsi Kreikka (hyvät tai erinomaiset taidot 24 %), perässään Iso-Britannia ja Hollanti (molemmilla 22 %). Heikoimmin menestyi Turkki, jossa vain 7 %:lla vastaajista oli hyvät tai erinomaiset taidot.

”Jos ihmisillä olisi nykyistä paremmat valmiudet hallita talouttaan, he voisivat alentaa asumiskulujaan ja kasvattaa sijoitustensa tuottoa. Tämä on yksi alamme haasteista: miten autamme ihmisiä ymmärtämään omaa talouttaan ja sijoituksiaan, jotta he voivat turvata tulevaisuutensa taloudellisesti”, sanoo Ivar Roeleven, yksityisasiakkaita hoitavan Euroopan-yksikön johtaja, ING Investment Management.

“On kiinnostavaa, että Kreikka on listauksen kärjessä. Tämä voi johtua siitä, että monien vakavat taloudelliset vaikeudet ovat saaneet heidät kiinnostumaan omasta taloudestaan.”

Tutkimuksessa esitettiin 13 kysymystä neljältä alueelta:

  • Taloudellinen tulevaisuus (kysymyksiä tulevaisuuteen taloudellisesti varautumisesta)
  • “Kotona” (kysymyksiä asuntolainoista, luottokorteista ja säästämisestä)
  • Säästöt (kysymyksiä säästötileistä)
  • Sijoitukset (kysymyksiä osakkeista)

Keskimäärin vastaajat vastasivat 6,2 kysymykseen oikein 13:sta, kun vuonna 2010 vastaava luku oli 6,8. Neljästä eri alueesta huonoimmat pisteet kertyivät säästöt-osiosta. Vain 41 % vastasi kysymyksiin oikein. Kotona-osiossa oikeita vastauksia tuli 45 %, sijoitukset-osiossa 50 % ja taloudellinen tulevaisuus -osiossa 52 %. Kaikissa osioissa oikeiden vastausten määrä oli pudonnut vuoteen 2010 verrattuna.

Taloudellisten päätösten teossa vain 7 % eurooppalaisista perustaa päätöksensä omiin näkemyksiinsä ja kolmansien osapuolien suosituksiin. 26 % luottaa täysin omiin näkemyksiinsä, ja 53 % kysyy perheenjäsenten mielipidettä.

“Ammattilaisten tarjoamalle taloudelliselle neuvonnalle on selvästi tarvetta, jotta ihmiset voisivat parantaa taloudellista lukutaitoaan ja tehdä oikeita päätöksiä varojensa hoidossa”, Roeleven toteaa.

”Vaikka tutkimuksestamme nousee esiin moni huolestuttavia asioita, myönteistä oli se, että nuoret tietävät taloudesta paljon, selvästi enemmän kuin vanhemmat sukupolvet. Tämä voi johtua siitä, että he ovat tottuneita tietokoneiden käyttäjiä ja halukkaita käyttämään internetiä taloutensa hoidossa.”

Esimerkkejä tehdyistä kysymyksistä ja vastausvaihtoehdoista:

  • Mitä pikemmin ryhdyt säästämään eläkeikää varten, sitä enemmän rahaa sinulla on, koska varoilla on enemmän aikaa kasvaa: oikein/väärin
  • Jos sinulla on 100 euroa säästötilillä ja korko on 2 % vuodessa, kuinka paljon sinulla on rahaa viiden vuoden kuluttua? A) noin 102 euroa, B) noin 105 euroa, C) noin 110 euroa
  • Yhden yhtiön osakkeista saa varmemmin tuottoa kuin osakerahastosta: oikein/väärin
  • Jos maksat vain 5 %:n korkoa 100 000 euron asuntolainasta, maksatko kuukaudessa alle vai yli 500 euroa? A) yli 500 euroa, B) alle 500 euroa

Tutkimuksessa mukana olleiden maiden tulokset

Maa ErinomainenHyväPerustaidotHeikko
Kreikka3 %21 %62 %14 %
Iso-Britannia3 %19 %58 %19 %
Hollanti3 %19 %63 %15 %
Unkari2 %13 %69 %16 %
Tšekki2 %12 %67 %19 %
Romania 1 %11 %67 %21 %
Bulgaria1 %11 %66 %22 %
Puola2 %9 %66 %23 %
Slovakia1 %8 %71 %20 %
Espanja1 %8 %65 %26 %
Turkki1 %6 %66 %27 %

 

Lähde: Cocomms Oy

Kommentoi
Ylös
>