Osakeanalyysit

Energiayhtiö Statoil on maltillisesti hinnoiteltu tuloskone

Energiayhtiö Statoilin markkina-arvo on viidessä vuodessa laskenut yli 25 prosenttia. Kuitenkin yhtiö osakekohtaisen tuloksen konsensusennuste on tällä hetkellä 265 prosenttia korkeampi kuin vuoden 2009 toteutunut tulos.

Tietoa yhtiöstä

Statoil on norjalainen öljy- ja kaasuyhtiö, ja koko Pohjoismaiden suurin yhtiö. Statoililla on 31 000 työntekijää 40 maassa.  Se on maailman kolmanneksi suurin raakaöljyn myyjä ja suurin maakaasun toimittaja Euroopassa.

Yhtiö toimii 39 öljykentällä. Statoil toimii laajalla alueella eri puolilla maailmaa, eikä se ole siten riippuvainen vain Norjan hupenevista energiavarannoista.

Yhtiö on maailman johtava syvänmeren öljyntuottaja. Statoililla on myös huoltamoketjuja Skandinaviassa, Irlannissa, Puolassa, Venäjällä ja Baltian maissa.

Näkymät

Tammikuussa 2012 Statoil ilmoitti tehneensä merkittävän öljylöydön Barentsinmerellä. Kyseinen Havis-öljykenttä on toinen vaikutukseltaan merkittävä löytö yhtiölle Barentsinmerellä lyhyen ajan sisällä.

Statoil ja Rosneft solmivat 5.5.2012 merkittävän yhteistyösopimuksen pohjoisten merialueiden laajojen öljy- ja kaasukenttien hyödyntämisestä. Yhteistyö merkitsee valtavia investointeja arktisille alueille. Kyse on yhteensä lähes 360 miljardin kruunun (n. 47,6 miljardia euroa) investoinneista. Sopimuksen alue käsittää noin 100 000 neliökilometriä, minkä turvin Statoil pääsee valtaville alueille Venäjän mannerjalustalla.

Statoililla on toki myös uhkia.  Toukokuussa 2012 venäläislehti Kommersant kertoi Gazprom-yhtiön lähteisiin viitaten, että Energiayhtiö Royal Dutch Shell saattaa syrjäyttää Statoilin Barentsinmerellä, jossa Venäjä jatkaa pitkäaikaisen Shtokmanin kaasukenttähankkeen valmistelua.

Tuloskehitys

Statoilin liikevaihto ja varsinkin kannattavuus ovat parantuneet reilusti vuodesta 2009. Vuonna 2009 osakekohtainen tulos oli alle 6 Norjan kruunua osakkeelta, mutta kahdessa vuodessa kannattavuus kasvoi 25 kruunuun dollarilta vuonna 2011.

Vuoden 2012 kolmen kvartaalin operatiivinen tulos kasvoi 4 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta. Kuluvan vuoden konsensusennuste osakekohtaiselle tulokselle on 21 kruunua per osake, ja ensi vuoden konsensusennuste on 17 kruunua.

Statoilin tuloskehitys riippuu kuitenkin oleellisesti öljyn ja maakaasun hinnasta sekä Norjan kruunun ja Yhdysvaltojen dollarin välisestä vaihtokurssista.

Arvostustaso ja tavoitehinta

Statoil on erittäin kannattava yritys, sillä sen käyttökate on yli 50 prosenttia ja oman pääoman tuotto on lähes 30 prosenttia. Myös tulorahoitus toimii, sillä yhtiön operatiivisen liiketoiminnan rahavirta on useana vuotena ylittänyt investointitarpeet reippaasti.

Vahvaan kannattavuuteen suhteutettuna Statoilin arvostustaso vaikuttaa maltilliselta. Yhtiön p/e-kerroin on niinkin alhainen kuin 5,3 (12 kk rullaavan tuloksen perusteella laskettuna). Viiden vuoden keskimääräinen p/e-luvun arvostustaso on 14,4. Hinta suhteessa kirja-arvoon, eli P/B on 1,4, mikä on sekin maltillinen arvostustaso kun se suhteutetaan korkeaan oman pääoman tuottoon. Viiden vuoden keskimääräinen P/B-luku on ollut 2,2.

Nykyinen maltillinen arvostustaso selittynee ennustetulla ensi vuoden tulosheikennyksellä. Kuitenkin ennustetullakin tuloksella laskettuna p/e-kerroin on vain 8,0, eli edelleen alle historiallisen keskiarvon.

Salkunrakentaja-sivusto laski Statoilille tavoitehinnan konsensusennusteiden perusteella. Varmuusmarginaali huomioiden yhtiön tavoitehinnaksi arvioitiin 160 Norjan kruunua osakkeelta. Arvioitu tavoitehinta on siten nykyistä kurssinoteerausta (136,9 NOK 6.12.2012) korkeampi, eli nousuvaraa olisi nykyiseen noteeraukseen verrattuna 15-20 prosenttia. Tavoitehinta asettuu analyytikkoennusteiden keskimääräiselle tasolle. Analyytikoiden tavoitehinnat vaihtelevat välillä 135-200 NOK/osake.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös