Indikaattorit

Kolme sijoittajien pelkokerrointa rajussa nousussa

Italian parlamenttivaalien lopputulos säikäytti sijoittajat pahanpäiväisesti . Kolme markkinoiden epävarmuutta ja pelkoja kuvaavaa pelkokerrointa pomppasi rajusti ylöspäin vaalituloksen ratkettua.

”Italian vaalitulos oli pahin mahdollinen, säikäyttäen niin markkinatoimijat kuin Euroopan poliitikot”, sanoi Daiwa Capital Markets –yhtiön eurooppalainen ekonomisti Tobias Blatter CNNMoney –lehdelle.

Italian poliittinen takalukko näkyy jo markkinoiden epävarmuutta ja riskejä kuvaavissa sentimenttimittareissa. Muutos pelkokertoimissa on ollut yllättävänkin raju.

CNNMoney-lehden pelko & ahneus –indeksi (Fear & Greed Index) on pitkää osoittanut markkinoiden olevan vahvassa “ahneuden” tilassa. Nyt mittari on viikon aikana laskenut neutraalille tasolle. Viikko sitten indeksin pisteluku oli 86, nyt se on 53. Mitä korkeampi pisteluku sitä ”ahneemmat” ovat tunnelmat, mitä pienempi pisteluku sitä enemmän markkinat ovat pelkotunnelmissa.

Myös pörssin odottettua kurssivolatiliteettia kuvaava VIX-indeksi nousi Italian vaalituloksen jälkeen rajusti. VIX-indeksi nousi yhden päivän aikana peräti 35 prosenttia! Viiden päivän aikana indeksi on noussut 54 prosenttia.

Kaiken kukkuraksi amerikkalaisen sijoitusyhdistyksen AAII:n sijoittajakysely osoittaa pessimismin kasvaneen kyselyyn vastanneiden keskuudessa hyvin nopeasti. Osakekurssien nousuun uskoo enää 28 prosenttia vastanneista. Vielä viikko sitten kurssinousuun uskoi lähes 42 prosenttia vastanneista.

AAII:n kyselyyn vastanneista vajaat 40 prosenttia vastanneista on uskonut osakekurssien nousuun pitkällä aikavälillä keskimäärin, ja hieman yli 30 prosenttia on uskonut laskuun.

Kommentoi
Ylös
>