Markkinakommentit

Inderes: Nokia älypuhelinmarkkinoiden kuolemanloukussa

Analyysitalo Inderesin mukaan älypuhelinmarkkinoilla Nokian kaltaiset keskisuuret valmistajat ovat kuolemanloukussa. Markkinajohtajien Samsungin ja Applen sekä pienempien valmistajien puristuksessa eivät kaikki kuolemanloukussa olevat puhelinvalmistajat tule selviytymään. 

Älypuhelinmarkkinoille on syntynyt tilanne, jossa kaksi suurta puhelinvalmistajaa, Samsung ja Apple hallitsevat yhä suurempaa osaa koko maailman älypuhelinmarkkinoista. Muun osan markkinoista jakavat keskisuuret valmistajat – joihin Nokiakin kuuluu – ja iso joukko pienempiä valmistajia.

Analyysitalo Inderes arvioi Nordnetin aamukatsauksessa, että tukalin tilanne on keskisuurilla valmistajilla. Inderesin mukaan keskisuuret valmistajat ovat kuolemanlaaksossa, eli tilanteessa jossa valmistajat ovat heikosti kannattavia tai tappiollisia. Kuolemanlaakson tilanne on Inderesin mielestä siksi kestämätön, eivätkä kaikki keskisuuret valmistajat tule siellä selviytymään.

”Nykyinen tilanne ei voi jatkua pitkällä aikavälillä, vaan asetelmat tulevat väistämättä muuttumaan hintakilpailun ja toimialan konsolidaation kautta. Ei pidä unohtaa, että hintakilpailun kiristyminen tulee tuntumaan marginaaleissa myös Applella ja Samsungilla. Suurin hyötyjä on kuluttaja, joka pääsee nauttimaan alemmista hinnoista”, Inderes kertoo aamukatsauksessaan.

Kuolemanlaaksossa syntyy älypuhelinvalmistajille kaksi merkittävää ongelmaa. Ensiksi, kuolemanlaaksossa olevien keskisuurten valmistajien valmistajien myyntivolyymit ovat täysin riittämättömiä, jotta ne pystyisivät kilpailemaan Samsungin ja Applen mittakaavaetuja vastaan. Mittakaavaetu tarkoittaa tilannetta, jossa volyymin kasvattaminen laskee yksikkökustannuksia ja nostaa yksikkökohtaista katetta. Suuruuden ekonomia tuo siis tulosta.

Toinen ongelma syntyy siitä, että kuolemanlaakson valmistajat kohtaavat jatkuvasti kasvavaa kilpailupainetta markkinoiden kolmannelta ryhmältä, eli pienemmiltä valmistajilta. Uudet halpavalmistajat pyrkivät murtautumaan älypuhelinmarkkinoille alhaisilla hinnoilla. Androidin ansiosta alalletulokynnys on poistunut, mikä on johtanut kilpailupaineen merkittävään lisääntymiseen.

Mitkä keskisuuret valmistajat sitten selviytyvät pois kuolemanlaaksosta? Inderesin mukaan kiinalaiset valmistajat Huawei, ZTE ja Lenovo ovat vahvimmilla, sillä homogeenisilla Android-tuotteilla ne tulevat saavuttamaan riittävän suuret volyymit ja mittakaavaedut kannattavaan toimintaan.

Nokiankaan tilanne ei ole aivan niin huono kuin monella muulla muilla keskisuurilla valmistajilla, Inderes arvioi. Nokia ei saa hyötyä käyttöjärjestelmästä, mutta sille mittakaavaetuja tuovat puolestaan peruspuhelimet.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös