Talouden trendit

PS-tilien suosio kasvanut

Suomalaiset kotitaloudet solmivat vuoden 2012 viimeisellä neljänneksellä runsaat 5 000 uutta pitkäaikaissäästämis- eli PS-tilisopimusta. Tämän osoittavat Suomen Pankin kuukausitilastot.

Suomen Pankin mukaan vuonna 2012 tehtyjen uusien sopimusten suosiota lisäsi erityisesti hallituksen keväällä tekemä linjaus korottaa säästövarojen nostoikää vuoden 2013 alusta alkaen. Tiukennus tuntuu kaikissa vuonna 2013 avattavissa PS-tileissä: niiltä voi nostaa varoja vasta täytettyään 68 vuotta. Vanhoihin tileihin sovelletaan vanhaa lakia, ja säästöjä pääsee nostamaan jo 63-vuotiaana.

PS-tileille sijoitettiin Suomen Pankin tilastojen mukaan vuoden viimeisellä neljänneksellä kaikkiaan 6,5 milj. euroa. Säästämisinto on tyypillisesti huipussaan vuoden viimeisellä neljänneksellä, kun säästäjät heräävät sijoittamaan vuotuiseen maksimiverovähennykseen oikeuttavasta määrästä vielä uupuvat säästöt.

Vuoden lopussa sopimusten lukumäärä oli 28 500, ja koko vuoden aikana PS-tileille virtasi uusia säästöjä 21 milj. euron edestä. Säästövarojen arvo oli joulukuun lopussa 47 milj. euroa. Säästövaroista suurin osa on sijoitettu sijoitusrahasto-osuuksiin. Vuoden 2012 lopussa rahasto-osuuksien osuus oli kaksi kolmasosaa PS-säästövaroista.

PS-tilin kautta eläkesäästäjä voi kartuttaa lisäturvaa eläkevuosiin sijoittamalla esimerkiksi talletuksiin, osakkeisiin tai rahasto-osuuksiin tai hankkimalla vapaaehtoisen eläkevakuutuksen. Laki ps-tilistä tuli voimaan vuoden 2010 alussa. Ps-tiliä käytettäessä säästäjä tekee säästämissopimuksen esimerkiksi pankin, rahastoyhtiön tai sijoituspalveluyrityksen kanssa.

Verottaja tukee eläkesäästäjää verovähennyksellä, joka alentaa maksettavia veroja enimmillään 1 600 euroa vuodessa. Maksimivähennyksen saa, jos on vuoden aikana säästänyt ps-tilille ja/tai vapaaehtoiseen eläkevakuutuksen yhteensä 5 000 euroa ja verotettavat pääomatulot ovat yli 50 000 euroa.

 

Lähteet: Suomen Pankki, Veronmaksajain keskusliitto

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös