Markkinakommentit

Mitä kurssinousun taustalla?

Viime aikoina nähty osakemarkkinoiden kurssinousu perustuu tekijöhin joiden jatkumista ei ole varmuutta.

Osakekurssit ovat olleet ympäri maailmaa nousussa viime kuukaudet. USA:n osakekurssit ovat nousseet jo finanssikriisin alkua edeltäneelle tasolle. Helsingin pörssin nousu ei ole ollut näin rajua, eivätkä kurssit ole nousseet lähimainkaan vuoden 2007 tasolle. Kuitenkin viimeisen 3 kuukauden aikana on OMXCAP-indeksikin noussut yli 10 prosenttia.

Mutta onko kurssinousu perusteltu?

Osakekurssien nousun syyt

Pitkällä aikavälillä tärkein kursseja ohjaileva tekijä on yritysten osakekohtaisen tuloksen kehitys. Tuloskehitys ei kuitenkaan ole nyt ollut kurssirallin taustalla vaan syyt löytyvät makrotaloudesta.

CNNMoney – lehti arvioi, että useat reaalitalouden parantuneet indikaattorit ovat tukeneet osakemarkkinoiden viimeaikaista nousua.

Kuitenkin lehden mukaan asiantuntijat ovat sitä mieltä, että Yhdysvaltojen keskuspankin elvyttävä rahapolitiikka on kaikkein merkittävin kurssinousua tukenut ajuri. USA:n kurssinousu alkoi jo vuonna 2009, mutta todellinen ralli alkoi vasta, kun keskuspankki käynnisti toisen kvantitatiivisen elvytyspaketin, QE2:n vuonna 2010.

Myös Euroopassa Euroopan keskuspankin aktivoituminen rahapolitiikassa on elvyttänyt sijoitusmarkkinoita. EKP:n pääjohtajan Mario Draghin jo kuuluisaksi käynyt ilmoitus, jossa hän kertoi EKP:n tekevän ”kaiken tarvittavan” kriisimaiden pelastamiseksi, on palauttanut sijoittajien luottamuksen.

Kurssinousua on tukenut myös pahimpien pelkoskenaarioiden väistyminen. USA ei tipahtanut jyrkänteeltä, eli pelätty liittovaltion budjettileikkuri Fiscal cliff ei toteutunut vuodenvaihteessa. Ongelman ratkaisu saatiin siirrettyä kuluvan vuoden maaliskuulle.

Kaiken kukkuraksi osakemarkkinoiden arvostustaso oli romahtanut historiallisen alhaiselle tasolle vuonna 2009.

Miten osakemarkkinat kehittyvät jatkossa?

Osakemarkkinoiden arvostustasot eivät ole edelleenkään historiallisesti korkeita. Kuitenkin ne syyt jotka ovat ajaneet kursseja ylös, ovat menettämässä voimansa. Näin ainakin ajattelee Doug Cote, ING Investment Management  –yhtiön päämarkkinastrategi.

Cote huomauttaa myös, että yritysten tuloskehitys ei ole ollut enää yhtä vakuuttavaa kuin vielä jokin aika sitten.

Yhdysvaltojen keskuspankki on vakuuttanut jatkavansa liittovaltion valtionlainojen osto-ohjelmaansa. Kevyenä jatkuva rahapolitiikka saattaa tukea osakemarkkinoiden nousua lyhyellä aikavälillä?

Mutta mitä tapahtuu kun USA:n ja Euroalueen keskuspankit lopettavat valtionlainojen osto-ohjelmansa?

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös