Asunnot ja kiinteistöt

Asunto- ja yrityslainojen marginaalit edelleen nousussa

Suomalaiset rahalaitokset ovat suurentaneet uusien asunto- ja yrityslainojen marginaaleja kesästä 2011 lähtien. Tiedot käyvät ilmi Suomen Pankin julkaisemasta Rahoitusmarkkinaraportista.

Marginaalit ovat kasvaneet eniten asuntolainoissa ja pienissä yrityslainoissa. Uusien asuntolainojen laskennallinen marginaali oli tammikuussa 2013 keskimäärin 1,4 ja uusien yrityslainojen keskimäärin 1,8 prosenttiyksikköä.

Marginaalit ovat suurimmat uusissa enintään 250 000 euron yrityslainoissa; tammikuussa ne olivat keskimäärin 2,6 prosenttiyksikköä.

Uusien lainojen korot ovat kuitenkin Suomessa yhä historiallisesti katsoen matalat ja huomattavasti matalammat kuin euroalueella keskimäärin, kertoo Suomen Pankki tiedotteessaan. Euroalueella kotitalouksien ja yritysten rahoitusolot ovat kiristyneet eniten Euroopan velkakriisimaissa. Erityisesti kriisimaiden pienten ja keskisuurten yritysten uudet lainat ovat kallistuneet selvästi hyvän luottoluokituksen maiden yrityslainoihin verrattuna.

Yritysten rahoituksen rakenne on muuttunut viimeisen vuoden aikana sekä Suomessa että muualla euroalueella. Pankkilainat ovat edelleen suomalaisten yritysten tärkein yksittäinen rahoituksen lähde. Suomen Pankin mukaan kesästä 2012 lähtien näiden lainojen kanta on kuitenkin hieman supistunut.

Markkinaehtoisen yritysrahoituksen merkitys on sen sijaan selvästi kasvanut sekä Suomessa että muissa hyvän luottoluokituksen maissa, kun suuremmat yritykset ovat laskeneet liikkeeseen aiempaa runsaammin uusia joukkovelkakirjalainoja.

Asuntoluotonantoa koskevaa sääntelyä ollaan Suomen Pankin mukaan kiristämässä Pohjoismaissa. Suomessa hallitukselta odotetaan tänä vuonna esitystä lakimuutoksesta, joka mahdollistaisi tarvittaessa uusien asuntolainojen enimmäiskoon rajoittamisen sitovan enimmäisluototussuhteen eli ns. lainakaton avulla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös