startup suosioharha
Asunnot ja kiinteistöt

Asunto- ja yrityslainojen marginaalit edelleen nousussa

Suomalaiset rahalaitokset ovat suurentaneet uusien asunto- ja yrityslainojen marginaaleja kesästä 2011 lähtien. Tiedot käyvät ilmi Suomen Pankin julkaisemasta Rahoitusmarkkinaraportista.

Marginaalit ovat kasvaneet eniten asuntolainoissa ja pienissä yrityslainoissa. Uusien asuntolainojen laskennallinen marginaali oli tammikuussa 2013 keskimäärin 1,4 ja uusien yrityslainojen keskimäärin 1,8 prosenttiyksikköä.

Marginaalit ovat suurimmat uusissa enintään 250 000 euron yrityslainoissa; tammikuussa ne olivat keskimäärin 2,6 prosenttiyksikköä.

Uusien lainojen korot ovat kuitenkin Suomessa yhä historiallisesti katsoen matalat ja huomattavasti matalammat kuin euroalueella keskimäärin, kertoo Suomen Pankki tiedotteessaan. Euroalueella kotitalouksien ja yritysten rahoitusolot ovat kiristyneet eniten Euroopan velkakriisimaissa. Erityisesti kriisimaiden pienten ja keskisuurten yritysten uudet lainat ovat kallistuneet selvästi hyvän luottoluokituksen maiden yrityslainoihin verrattuna.

Yritysten rahoituksen rakenne on muuttunut viimeisen vuoden aikana sekä Suomessa että muualla euroalueella. Pankkilainat ovat edelleen suomalaisten yritysten tärkein yksittäinen rahoituksen lähde. Suomen Pankin mukaan kesästä 2012 lähtien näiden lainojen kanta on kuitenkin hieman supistunut.

Markkinaehtoisen yritysrahoituksen merkitys on sen sijaan selvästi kasvanut sekä Suomessa että muissa hyvän luottoluokituksen maissa, kun suuremmat yritykset ovat laskeneet liikkeeseen aiempaa runsaammin uusia joukkovelkakirjalainoja.

Asuntoluotonantoa koskevaa sääntelyä ollaan Suomen Pankin mukaan kiristämässä Pohjoismaissa. Suomessa hallitukselta odotetaan tänä vuonna esitystä lakimuutoksesta, joka mahdollistaisi tarvittaessa uusien asuntolainojen enimmäiskoon rajoittamisen sitovan enimmäisluototussuhteen eli ns. lainakaton avulla.

Click to comment

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä (artikkeleita ja mainosbannereita), ja sivusto voi saada ko. sisällöistä julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 0400-132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
x x
Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Sisällöntuottajaksi
Digipaketti
Anna palautetta
 

Tilaa uutiskirje

Copyright © 2017 Salkkumedia Oy

Ylös