Makrotalous

Moody’s: Kypros voi yhä ajautua maksukyvyttömyyteen

Kyproksen ja euroryhmän välisestä ratkaisusta huolimatta Kypros on edelleen vaarassa ajautua maksukyvyttömyyteen valtionveloissaan, ja siten myös ulos eurosta, arvioi luottoluokittaja Moody’s.

Viime viikkojen tapahtumien vuoksi luottamus Kyproksen pankkeihin on romahtanut. Lisäksi Kyproksen valtionlainoihin liittyvät riskit ovat kasvaneet. Luottoluokittaja Moody’sin analyytikko Sarah Carlson sanoi, että viimeaikaisilla tapahtumilla on pitkäaikaisia seurauksia maan valtionvelkojen hoidon kannalta.

Kypros on euroalueen päättämästä tuesta huolimatta vaarassa ajautua valtionvelkoineen maksukyvyttömyyteen ja sitä kautta myös ulos eurosta.

Luottoluokittajan mukaan suuri ongelma on kasvuajurien puuttuminen. Kyproksen talous on nojannut pitkälti ylisuureen pankkisektoriin. Kun pankkisektorin liiketoimintamalli ja siihen kohdistuva luottamus on kokenut kovan iskun, ei maasta löydy korvaavia kasvuajureita lyhyellä aikavälillä.

Ainoa vaihtoehtoinen kasvuala viime vuonna Kyproksella oli liiketoiminnan palvelut, maassa ovat kasvaneet esimerkiksi kirjanpito – ja lakipalvelut. Nämä palvelut ovat olleet riippuvaisia rahoitussektorista, ja nyt ei ole varmaa miltä kyseisen toimialan tulevaisuus näyttää nyt kun pankkisektori tulee kutistumaan rajusti.

Koska Kyproksen talouskasvuun liittyy nyt aiempaa suurempaa epävarmuutta, lisää se merkittävästi myös maan valtionvelkoihin liittyviä riskejä.

Lisäksi Kyproksen valtionvelan mahdolliset ongelmat pahentaisivat maan pankkisektorin ahdinkoa, koska 50 prosenttia valtiovelasta on kotimaisilta pankeilta otettuja luottoja.

Pitemmällä aikavälillä Kypros tulee hyötymään kaasukentistään, mutta siihen menee aikaa vielä joitakin vuosia.

Lähde: Business Insider

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös