Asunnot ja kiinteistöt

Loma-asuntokauppa laskussa – nuoria ei oma mökki kiinnosta

SKV Kiinteistönvälityksen välittäjilleen tekemä kysely paljastaa että loma-asuntojen kiinteistökauppa on laskussa. Tarjontaa on kesällä selkeästi enemmän kuin viime vuonna. Myös vaatimustaso on kasvanut. Mummonmökki ei ole nuorten mökki.

Loma-asumiseen liittyviä kiinteistökauppoja tehtiin viime vuonna 10 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Mökkikauppojen aluekohtaiset erot olivat suuria. Kauppaa käytiin edellisvuotta vauhdikkaammin ainoastaan Pohjois-Savossa, jossa kauppojen määrä kasvoi 3,8 prosenttia, kun esimerkiksi Varsinais-Suomessa kauppa laski 13,6 prosenttia, SKV Kiinteistövälitys kertoo tiedotteessaan.

Loma-asuntokaupoissa vallitsevatkin tällä hetkellä ostajien markkinat, uskovat välittäjät.

Yhtenä syynä laskuun on aiempien vuosien venäläisten ostobuumi, joka nosti mökkien hintoja. Suomalainen rantamökistä unelmoiva perhe ei niillä hinnoilla enää osta, välittäjät arvioivat.

Ostajien vaatimustaso loma-asuntokaupassa on SKV Kiinteistövälityksen mukaan noussut. Kyselyyn vastanneista välittäjistä suurin osa uskoo vuoden sisään tehtyjen kauppojen määrän pysyvän ennallaan erityisesti kysytyissä rantakohteissa. Sen sijaan ilman omaa rantaa tai lomakeskuksissa sijaitsevien mökkien kaupan uskotaan hieman hiipuvan. Useat välittäjät arvioivat tämän johtavan erityisesti kuivan maan mökkien hintojen laskuun.

”Merkittävä muutos on, ettei 25–35-vuotiaita enää kiinnosta oma kesämökki”, SKV:n välittäjä kertoo. Iäkkäämmät arvostavat mökkielämää selvästi enemmän kuin nuoret.

Loma-asunnolta vaaditaan lähes omakotitasoista varustusta nopeine nettiyhteyksineen ja saunaosastoineen, SKV:n tiedotteessa kerrotaan. Mökki ei saa sijaita kaukana maaseudulla, vaan mielellään kohtuuetäisyydellä kaupungista ja palveluista.

Kommentoi
Ylös
>