Markkinakommentit

Osa asiantuntijoista uskoo edelleen osakemarkkinoiden kasvuun

Amerikkalaisten osakeindeksien uudet ennätystasot ovat saaneet useat asiantuntijat epäilemään osakemarkkinoiden kasvun kestävyyttä. Kaikki asiantuntijat eivät kuitenkaan yhdy pessimistien kuoroon.

Kaikki asiantuntijat eivät halua synkistellä. Sijoitusjohtaja Eric Teal First Citizens BancShares –varainhoitoyhtiöstä kertoo Wall Street Journalille odottavansa tulosmarginaalien jatkavan kasvuaan kuluvalla tuloskaudella. Tealin mielestä analyytikoiden ennusteet saattavat olla tällä hetkellä turhan pessimistisiä.

Optimismia ruokkii ensimmäisenä amerikkalaisyhtiönä osavuosikatsauksen julkistaneen Alcoan ilmoitus ennakoitua paremmasta tuloskehityksestä. Tosin myynti jäi ennusteita alhaisemmaksi.

Myös Kiinan ilmoitus inflaatiopaineiden hellittämisestä vähentää Kiinan tarvetta raha- ja luottopolitiikan kiristämiselle. Maailman toiseksi suurimman kansantalouden kuluttajahintaindeksi nousi maaliskuussa 2,1 prosenttia viime vuodesta. Ekonomistit olivat odottaneet 2,5 prosentin inflaatiota.

Myös kotimaassa Taaleritehtaan salkunhoitaja Samu Lang näkee osakemarkkinoilla edelleen mahdollisuutta myönteiseen kehitykseen.

”Systeemiriskin pelko ei ole noussut. Euroalueen reunamaiden korot ovat pysyneet hyvin kurissa ja sijoittajat ovat ennemminkin hakeutuneet defensiivisempiin osakkeisiin omaisuusluokan sisällä kuin kategorisesti myyneet kaikkia omistuksiaan”, Lang kertoo Taaleritehtaan katsauksessa. Toimintaympäristö on nyt Langin mukaan terveempi kuin edellisten huippujen aikana vuoden 2000 alussa ja vuoden 2007 loppupuolella.

Myös osakkeiden arvostustasot ovat viimeaikaisesta kasvusta huolimatta edelleen houkuttelevia. ”Osakemarkkinoiden hinnoittelu suhteessa yhtiöiden tuloksiin on selvästi edullisempi kuin teknohuuman aikaan ja velkakupla on puhjennut”, Lang kertoo.

Myös keskuspankkien elvyttävä rahapolitiikka tukee edelleen osakemarkkinoiden kasvua, Lang sanoo.

Kommentoi
Ylös
>