Markkinakommentit

Mobiilisovelluksissa Nokian ja Microsoftin mahdollisuus

Matkapuhelinalustojen sovelluslataukset ovat kovassa kasvussa, kertoo Canalys-tutkimusyhtiö tuoreessa raportissaan. Microsoft on edistynyt kumppaniensa, kuten Nokian kanssa houkuttelemaan sovelluskehittäjiä Windows Phone –alustalle.

Matkapuhelinlaitteiden markkinaosuuskilpailussa mobiilisovelluksista on tulossa yhä kriittisempi menestystekijä. Älypuhelinten suosion kasvu lisää sovellusten merkitystä kuluttajien valinnoissa. Siksi esimerkiksi Nokian valmistamien windows-puhelinten myynnin kannalta on oleellista, kuinka Windows Phone -alustan sovellustarjonta lisää suosiotaan.

Matkapuhelinten sovelluskauppa ei ole mitään nappikauppaa. Canalys-yhtiön App Interrogator -tutkimusraportti paljastaa, että matkapuhelinten sovelluskaupassa tehtiin kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa kaiken kaikkiaan yli 13 miljardia sovelluslatausta. Sovelluskauppa kasvoi ensimmäisellä vuosineljänneksellä yli 11 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta ja sen liikevaihto kasvoi 9 prosenttia 1,7 miljardiin euroon.

Sovelluskauppa on tosin alkanut jo hidastua, mutta kasvupotentiaalia Calalys-yhtiön mukaan löytyy edelleen kehittyvistä talouksista, kuten Etelä-Afrikasta, Brasiliasta ja Indonesiasta.

Apple on edelleen sovelluskaupan ylittämätön ykkönen, sillä sen markkinaosuus oli peräti 74 prosenttia kaikesta mobiilisovellusten liikevaihdosta. Kaikista mobiilisovellusten latauksista Google on kuitenkin noussut ykköseksi 51 prosentin osuudella kaikista latauksista.

Microsoftin osuus sovellusliiketoiminnasta on vielä vaatimatonta, Canalys kertoo.

Tilanne voi kuitenkin muuttua. Canalysin pääanalyytikon Adam Daumin mukaan Applen ja Googlen valta-asema mobiilisovellusten markkinoilla luo haasteita sovellusjulkaisijoille, operaattoreille, sijoittajille ja laitetoimittajille. Tämän takia kolmannelle vahvalle ekosysteemille on olemassa tilausta.

Microsoft, yhdessä kumppaniensa kuten Nokian, onkin onnistunut houkuttelemaan uusia sovelluksia Windows Phone –alustalle, sanoo Canalysin vanhempi analyytikko Tim Shepherd. Microsoftin pitää kuitenkin tehdä lisää työtä uusien, innovatiivisten sovellusten luomiseen.

Uudet sovellukset eivät kuitenkaan yksin riitä. Myös mobiililaitteiden markkinaosuuksien tulee nousta, jotta Microsoftista tulisi houkutteleva alusta sovelluskehittäjille, sanoo Shepherd.

Onko kyse siis muna vai kana ongelmasta? Mobiilisovellukset tarvitsevat laitteiden kasvua, ja laitteet tarvitsevat sovellusten kasvua.

Kommentoi
Ylös
>