Sijoitusstrategiat

Voiko Google ennustaa osakemarkkinoiden suuntaa?

Osakkeiden ostojen ja myyntien ajoittaminen on tunnetusti sijoittamisen vaikeimpia haasteita. Osakemarkkinoiden käänteiden ennustaminen on hyvin vaikeaa ammattilaisillekin. Tutkijat ovat kuitenkin löytäneet yllättävän apuvälineen ajoitukseen – Googlen.

Google on hakukoneena uskomattoman tehokas. Jopa niin tehokas että siitä saattaa olla apua sijoittajallekin. Tähän viittaa Journal Scientific Report –julkaisussa vastikään julkaistu tutkimus, jonka mukaan Google Trends –työkalun avulla tiettyjen hakusanojen google-hakujen trendien muutokset kertovat ovatko osakkeet laskemassa vai nousemassa.

Amerikkalais- ja brittitutkijat nimittäin havaitsivat, että niinä aikoina, jolloin Google Trends –työkalulla tehdyissä hauissa olivat nousussa sellaiset sanat kuin ”debt” (=velka), ”unemployment” (=työttömyys) tai ”money” (=raha), osakemarkkinat olivat yleensä laskussa.  Havainnot saatiin 2004 -2011 välisellä aineistolla. Vastaavasti jos kyseisten hakutermien haut olivat laskussa, olivat osakekurssit nousussa.

Tutkijat kävivät läpi yli 100 erilaista hakutermiä ja havaitsivat, että sana ”debt” oli yksi parhaista selittämään markkinaliikkeitä tarkasteluajanjaksolla.

Toinen tutkimukseen osallistunut tutkija, Tobias Preis kertoo, että kun hakusanan ”debt” haut olivat kasvussa, tutkijat ostivat lyhyeksi osakkeita, ja kun hakusanan haut olivat laskussa, osakkeita ostettiin pitkäksi. Ostot ja myynnit tehtiin aina viikoksi.

Tutkijat testasivat hakutermin käyttöä Dow Jones Industrial Average –indeksin hypoteettisella sijoitusstrategialla. Strategia johti peräti 326 prosentin tuottoihin, kertoo CNNMoney.

Mikä selittää tämän ilmiön? Yksi tutkimuksen laatijoista, Lontoon yliopiston tutkija Helen Susannah Moat, selittää ilmiön CNNMoney-lehdelle siten, että niinä aikoina kun sijoittajat etsivät googlella aktiivisesti talouteen liittyviä hakusanoja, pelkäävät sijoittajat yleensä osakemarkkinoiden laskevan.

Vastaavasti jos talouteen liittyviä hakusanoja etsitään vähän, on se merkki luottamuksesta talouden ja markkinoiden nousuun.

Olisiko tässä siis toimiva sijoitusstrategia? Tutkijat ovat kuitenkin varauksellisia.  Nyt kun ilmiö on havaittu ja julkaistu kansainvälisessä tieteellisessä julkaisussa, alkaa todennäköisesti useampi sijoittaja hyödyntää ilmiötä sijoituksissaan. Tämä tulee sitten eliminoimaan strategiasta saatavan ylituoton mahdollisuuden.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös