Indikaattorit

Kotimarkkinoiden pelottavat signaalit – kuluttajat painavat jarrua

Pitkään jatkuneet ikävät talousuutiset alkavat nyt näkyä kuluttajien käyttäytymisessä ja asenteissa. Kotimarkkinoiden näkymät eivät näytä ruusuisilta.

Suomen taloudesta tulvii nyt ikäviä uutisia monelta suunnalta. Vientisektorin ongelmat ovat olleet jo pitkään tiedossa, mutta tähän asti kotimarkkinat ovat estäneet Suomen taloutta romahtamasta uuteen taantumaan. Viestit kuluttajien käyttäytymisestä ja asenteista kertovat kuitenkin, että kotimarkkinoiden tilanne on heikentymässä.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattori oli huhtikuussa 6,4, kun se maaliskuussa oli 10,2 ja helmikuussa 9,6. Huhtikuussa luottamus talouteen oli alemmalla tasolla kuin vuotta aikaisemmin ja lisäksi heikompi kuin pitkällä ajalla keskimäärin.

Kaikki luottamusindikaattorin neljä osatekijää laskivat huhtikuussa maaliskuuhun verrattuna, kertoo Tilastokeskus.

Kuluttajien luottamuksen laskusta ja epävarmuuden kasvusta kertoo myös asuntolainojen kysynnän muutokset.

OP-Pohjola kertoi osavuosikatsauksessaan, että sen myöntämien uusien asuntolainojen määrä tammi-maaliskuussa laski peräti 8 prosenttia vuoden takaisesta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Talouselämä. Muutos on Talouselämän mukaan merkittävä, koska esimerkiksi viime vuonna uusien nostettujen asuntoluottojen määrä kasvoi 2,2 prosenttia vuotta aiemmasta.

Myös vähittäiskauppa on saanut osansa kuluttajien kasvavasta epävarmuudesta. Esimerkiksi SOK:n pääjohtaja Kuisma Niemelä arvioi Yle Uutisille, että vähittäiskaupan kasvu tulee pysähtymään tämän vuoden ajaksi ja ehkä jopa supistumaan.

Kaupan pikaennakon mukaan vähittäiskaupan myynti kasvoi maaliskuussa 0,3 prosenttia vuoden 2012 maaliskuusta, kertoo Tilastokeskus. Kuitenkin vähittäiskaupan myynnin määrä, josta hintojen vaikutus on poistettu, laski samana aikana 0,9 prosenttia.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös