Markkinakommentit

Kotimaisten pörssiyhtiöiden tuloskausi ollut pettymys

Suurin osa Helsingin pörssin pörssiyhtiöistä on jo julkistanut ensimmäisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksensa. Kotimaisten pörssiyhtiöiden tuloskunto on kokonaisuudessaan ollut analyytikoiden odotuksia heikompaa.

Tähän mennessä kotimaisista pörssiyhtiöistä noin 60 prosenttia (eli 60 kpl) on julkistanut kuluvan vuoden ensimmäisen osavuosikatsauksen. Osuus on jo sen verran kattava, että sen perusteella voidaan jo vetää yleisiä johtopäätöksi kotimaisten pörssiyhtiöiden tuloskunnosta ja näkymistä.

Ohessa tarkastellaan tärkeimpiä osavuosikatsausten toteutuneita tunnuslukuja ja mittareita suhteessa analyytikoiden konsensusennusteisiin.

Liikevaihto

Liikevaihdon kehityksen osalta osavuosikatsaukset ovat olleet pettymys. Nordean laskelmien mukaan liikevaihdon osalta reilu puolet tähän mennessä tuloksensa julkistaneista Helsingin pörssin yhtiöistä jäi ensimmäisellä vuosineljänneksellä jälkeen analyytikoiden konsensusennusteista. Vastaavasti vain 17 % yhtiöistä on onnistunut ylittämään markkinaodotukset.

Tapiola Pankki arvioi aamukatsauksessaan, että pörssiyhtiöiden liikevaihdot ovat olleet keskimäärin noin 3,2 prosenttia odotettuja heikompia. Eli kovin paljon ennusteista eivät toteumaluvut kuitenkaan poikkea.

Kuitenkin liikevaihdon jääminen ennusteista on pieni signaali käänteestä heikompaan kehitykseen, sillä Tapiola Pankin laskelmien mukaan viidellä aiemmalla kvartaalilla liikevaihdot ovat ylittäneet odotukset.

Tulos

Vuoden 2013 ensimmäisen kvartaalin tuloskehityksen osalta tilanne on samantyyppinen kuin liikevaihdonkin, sillä yli puolet yhtiöistä on jäänyt markkinoiden ennusteista tuloskunnossa, kertoo Nordea markkinakommenteissaan. Odotukset ylittäneitä yhtiöitä on vajaa kolmannes.

Pohjola Pankin mukaan tuloksillaan positiivisesti on yllättänyt vain 19 prosenttia yhtiöistä. Yhtiöiden liikevoitot ovat olleet keskimäärin yli 11 prosenttia odotuksia heikompia.

Näkymät

Näkymien suhteen kotimaisten pörssiyhtiöiden tilanne on hieman toinen kuin toteumalukujen. Nordean mukaan yli neljä viidesosaa yhtiöistä on pitänyt näkymänsä ennallaan, tai aiemman ohjeistuksen puutteessa julkaissut odotusten mukaiset näkymät.

Nordea huomauttaa tosin, että yksi syy miksi näkymiä ei ole vielä muutettu on yksinkertaisesti se, että vuosi on vasta aluillaan.

”Paljon ehtii vielä vuoden aikana tapahtua, mutta jo nyt voidaan nähdä yhtiöitä, joilla on näillä näkymin varaa nostaa tai laskea koko vuoden ohjeistustaan, mutta jotka eivät varovaisuudesta vielä ole sitä tehneet”, Nordea arvioi markkinakommenteissaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös