Markkinakommentit

Osakemarkkinoiden kasvun rajat lähestyvät

Osakemarkkinoiden viime kuukausien kasvu on ollut hurjaa. On kuitenkin kaksi seikkaa, joiden perusteella osakemarkkinoiden kasvunäkymät eivät enää jatkossa näytä yhtä ruusuisilta.

Osakekurssien kasvu on pitemmällä aikavälillä sidottu yritysten tulosten kasvuun. Ilman tuloskasvua ei osakkeiden nousulle ole olemassa kestäviä perusteita.

Factsetin tietokanta osoittaa, että vaikka USA:n S&P 500 –osakeindeksi on noussut yli 5 prosenttia huhti-toukokuun aikana, ovat toisen kvartaalin tulosennusteet pudonneet 3,4 prosenttia samalla ajanjaksolla. Osakekurssit ja tulosennusteet ovat siis erkaantumassa toisistaan, kuten tästä kuvaajasta näkyy.

Vaikka kuluvan vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä 70 prosenttia S&P-indeksin yhtiöistä raportoi odotuksia paremman tuloksen, vain 46 prosenttia yhtiöistä raportoi odotettua kovempia myyntilukuja.

Yhtiöiden tulokset eivät voi loputtomiin kasvaa vain kustannussäästöjen perusteella, tuloskasvuun tarvitaan myös myynnin kasvua.

Lisäksi viimeisimmät uutiset talouskehityksen näkymistä ovat olleet lieviä pettymyksiä, arvioi Nordea markkinakommenteissaan. Myös Nordea uskoo tuloskasvun hiipumiseen. ”Tämä johtaa vääjäämättä myös siihen, että yritysten tuloskasvu jää vaatimattomaksi, sillä useiden yhtiöiden kannattavuus on jo ennätystasolla ja siten parantamisvaraa on niukalti”, arvioi Nordea.

Toinen osakekurssien kasvunäkymiä rajoittava seikka saattaa olla USA:n keskuspankki Fed.

”Fed oli ensimmäinen keskuspankki, joka alkoi todenteolla elvyttää rahapolitiikalla ja nyt se lienee ensimmäinen, joka alkaa vähentää elvytystä. Keskustelu mahdollisesta setelipainojen alasajamisesta onkin taas kiihtynyt, mikä on johtanut myös korkojen nousuun”, toteaa Nordea markkinakommenteissaan.

Fed ei ole vielä ilmoittanut elvytyksen vähentämistä, mutta markkinoilla on Fedin pääjohtajan kommentit tulkittu jo siten, että niin tulee käymään.

Yhdysvaltojen liittovaltion 10 vuoden valtionlainan korkotaso onkin jo selkeässä nousussa. Vielä kuukausi sitten korkotuotto oli 1,75 prosenttia, nyt se on yli 2 prosenttia.

Nordea ei silti usko markkinoiden trendikäänteeseen. Mutta ne tekijät, jotka ovat viime kuukausina tukeneet osakekurssien kasvua, eivät enää jatkossa ole avittamassa kurssinousua samassa mittakaavassa. ”Siten osakemarkkinoiden nousupotentiaali on aiempaa vähäisempää ja toisaalta riski korjausliikkeelle on kasvanut”, Nordea arvioi.

Kommentoi
Ylös
>