Markkinakommentit

Odotettua heikompia tuloksia toisella tuloskaudella

tulosToisen vuosineljänneksen kotimaisten pörssiyhtiöiden tulokset ovat olleet keskimäärin selvästi odotuksia heikompia, kertoo Tapiola pankin laatima analyysi. Joukossa on kuitenkin muutama selkeä positiivinen tulosyllättäjä.

Tapiola pankki raportoi aamukatsauksessaan, millainen on kokonaiskuva Helsingin pörssin yhtiöiden julkaisemien toisen vuosineljänneksen tuloksista suhteessa odotuksiin. Analyysi laadittiin 25.7. jolloin 34 kpl eli noin 35 prosenttia pörssiyhtiöistä on raportoinut tuloksensa Helsingin pörssissä. Raportoimatta on vielä noin 64 kpl toisen vuosineljänneksen osavuosikatsausta.

Pankin johtopäätös tuloskaudesta on selvä; liikevaihdot ovat olleet odotusten mukaisia mutta tulokset ovat olleet keskimäärin odotuksia selvästi heikompia.

Osavuosikatsauksen raportoineiden pörssiyhtiöiden toteutunut liikevaihto on ollut keskimäärin vain noin 2,4 prosenttia alle konsensusennusteiden mukaisten odotusten. Liikevoitto (EBIT) on puolestaan jäänyt peräti 16,5 prosenttia odotuksia alhaisemmalle tasolle. Luvuista on laskettu ilman Nokiaa, jonka vaikutus olisi mukaan laskettuna kohtuuttoman suuri.

Lisäksi negatiivisten tulosyllätysten määrä on kasvussa, sillä vuonna 2012 toisella kvartaalilla tulokset olivat 13,2 prosenttia odotuksia heikommat

Raportoineista yhtiöistä vain 7 kappaletta (21 % kaikista raportoineista yhtiöistä) on tarjonnut positiivisen tulosyllätyksen.  Negatiivisen tuloksen suhteessa odotuksiin on puolestaan julkistanut 15 kpl (44 % kaikista raportoineista yhtiöistä).

Positiiviset tulosyllättäjät ovat olleet siis harvassa.

Näistä harvoista positiivisista tulosyllättäjistä selkeimmin nousee esille kolme yhtiötä; Fortum, Componenta, ja Comptel. Fortumin toisen kvartaalin liikevoitto ylitti konsensusennusteet peräti 52 prosentilla. Componentankin tulos oli 33 prosenttia ja Comptelin 25 prosenttia odotuksia parempi.

Fortumin kohdalla on mielenkiintoista että kurssireaktio on selvästä tulosyllätyksestä riippumatta ollut varsin maltillinen. Fortumin osakkeen noteeraus on pitempään pysynyt sinnikkäästi alle 15 eurossa.

Pahimpia tulospettymyksiä ovat olleet Nokia (liikevoitto 202 % alle odotusten), Oriola-KD (104 % alle odotusten, Talentum (100 % alle odotusten) sekä Kemira (70 % alle odotusten).

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös