Makrotalous

Portugali saattaa käynnistää eurokriisin uudelleen

PortugaliHetken vaikutti jo siltä että eurokriisimaista Portugali olisi tiukalla talouskurilla vähitellen pääsemässä kuiville pahimmasta myrskyn silmästä.

Markkinat alkoivat kuitenkin uudelleen testaamaan maan velansietokykyä. Maan 10-vuotisten velkakirjojen korkotaso nousi yli kriittisenä pidetyn 7 prosentin ensimmäisen kerran tänä vuonna. Keskiviikkona 3.7.  korko nousi yli 8 prosentin.

Portugalin pääministerin Pedro Passas Coelhon ajama tiukka säästökuuri ei onnistunut vakauttamaan maan talouskehitystä. Portugalin taantuma on ollut odotettua kovempi työttömyyden ja budjettivajeen pysyessä korkeana. Maan bruttokansantuotteen odotetaan laskevan 2,3 prosenttia vuonna 2013, mikä tarkoittaa kolmatta perättäistä taantumavuotta. Työttömyys on noussut uuteen ennätykseen 18 prosenttiin.

Maan hallituksen uskottavuus heikkeni entisestään kun säästöohjelman takuumies, ulkoministeri Paulo Portas jätti eroilmoituksensa.

Portugalin uudistunut kriisi sai markkinat huolestumaan uudestaan myös muista euroalueen kriisimaista. Kreikan 10-vuoden lainakorko nousi jo yli 11 prosenttiin. Italian ja Espanjan pitkät korot hätyyttelevät jälleen 5 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös