Markkinakommentit

Tässä osakesijoittajien pahin huolenaihe

Tappiollinen tulosUnohda nouseva korkotaso, Kiinan hidastuva kasvu ja euroalueen taantuma. Pankkijätti Citigroupin mukaan osakemarkkinoilla vaanii näitä pahempi uhka.

Sijoitusmediassa on jo useita viikkoja kannettu huolta korkojen nousutrendistä. Epäilyt USA:n keskuspankin kvantitatiivisen elvytyksen vähentymisestä on jo nostanut valtionlainojen korkoja ympäri maailmaa.

Pankkijätti Citigroupin mielestä sijoittajien pahin huolenaihe ei kuitenkaan ole korkojen nousu. Eikä edes maailman toiseksi suurimman kansantalouden, Kiinan kasvun hiipuminen uhkaa osakesijoittajien tuottoja.

Mikä sitten Citigroupia huolettaa?

Markkinoiden hermostumisen perimmäinen syy on Citigroupin mukaan pörssiyhtiöiden alenevat tulosodotukset. Viimeisimmässä asiakaskommentaarissaan Citigoupin Tobias Levkovich sanoo olevansa ”järkyttynyt” tulosodotusten negatiivisesta trendistä.

Sijoitustutkimuslaitos Factset selvitti tulosodotusten kehittymistä USA:n markkinoilla. Factsetin mukaan vuoden 2013 toiselle kvartaalille 87 yhtiötä on antanut negatiivisen tulosohjeistuksen ja vain 21 yhtiötä on antanut positiivisen tulosohjeistuksen. “Jos 87 on lopullinen lukema, on se kaikkien aikojen suurin määrä yhtiöitä jotka ovat antaneet tuloskvartaalille negatiivisen tulosvaroituksen”, Factsetin John Butters kertoo.

Tämä tulosvaroitusten kasvu herättää kysymyksiä. Butters ihmettelee, kuinka on mahdollista että osakemarkkinoilla on koettu nousutrendi samanaikaisesti kun tulosvaroitusten määrä on kasvanut.

Oheinen Factsetin laatima kuvaaja osoittaa tämän osakekurssien nousun ja tulosvaroitusten kasvun kummallisen kehityksen varsin havainnollisesti. Yritysten tuloskehitys on kiistatta yksi tärkeimmistä, jos kohta tärkein osakekurssien kehitykseen pitkällä aikavälillä vaikuttava tekijä. Kuitenkin osakemarkkinat näyttävät nyt olevan immuuneja niille huolestuttaville signaaleille jotka saattavat kyseenalaiseksi yritysten kyvyn kasvattaa tulostaan lähitulevaisuudessa.

Kommentoi
Ylös
>