Asunnot ja kiinteistöt

Asuntomarkkinat taantuvat, hinnat ja asuntolainakannan kasvu laskussa

asuntolainaAsuntojen hinnat laskivat Tilastokeskuksen mukaan heinäkuussa selvästi heinäkuuhun verrattuna. Myös asuntolainakannan kasvu on hidastunut.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat laskivat heinäkuussa koko maassa 1,7 prosenttia edelliseen kuukauteen verrattuna. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 1,4 prosenttia ja muualla Suomessa 1,9 prosenttia.

Viime vuoden heinäkuusta hinnat nousivat koko maassa 0,2 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 1,6 prosenttia, kun taas hinnat laskivat muualla Suomessa 0,9 prosenttia.

Vuoden 2013 heinäkuussa vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta koko maassa oli 2 149 euroa, pääkaupunkiseudulla 3 378 euroa ja muualla Suomessa 1 667 euroa.

Asuntomarkkinoiden hyytyminen näkyy myös lainamarkkinoilla. Suomen pankin tuoreiden tilastojen mukaan asuntolainakannan vuosikasvu jäi heinäkuussa 3,6 prosenttiin. Vuosikasvu on hidastunut yli vuoden verran yhtäjaksoisesti. Viime vuoden heinäkuussa vuosikasvu oli vielä 6,3 prosenttia.

Kotitaloudet nostivat heinäkuussa 2013 uusia asuntolainoja 1,3 miljardin euron edestä, mikä on 0,3 miljardia euroa vähemmän kuin vuotta aiemmin heinäkuussa, Suomen Pankki kertoo tiedotteessaan.

Asuntomarkkinoilla on nyt mielenkiintoinen tilanne, kun omistusasuntojen hinnat laskevat mutta vuokrat ovat nousussa. Vuoden 2013 alkupuoliskolla vuokrat olivat koko maassa 3,7 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 4,1 prosenttia vuodentakaista korkeammalla tasolla.

Asuntojen hintojen lasku ei kuitenkaan ole merkki puhkeamassa olevasta asuntokuplasta, arvioi Suomen Pankki. Suomen Pankin Suomen talouden tilaa koskevassa raportissa arvioidaan, että asuntomarkkinoilla ei ole merkkejä huomattavasta yliarvostuksesta.

Suomen Pankki perustelee näkemystään sillä että Suomen asuntomarkkinat ovat kehittyneet tasaisesti suhteessa talouden perustekijöihin. Vanhojen asuntojen hinnat ovat nousseet vuoden 2009 alusta lähtien samaa tahtia kuluttajahintaindeksin kanssa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös