Indikaattorit

Kaupan myynti supistuu rajusti

kaupan myyntiSuomen taantuman pitkä koura on selkeästi iskenyt jo kotimarkkinoihin. Tämä näkyy tukku- ja autokaupassa.

Tilastokeskuksen uusimpien kaupan myyntitilastojen mukaan koko kaupan toimialalla myynti supistui peräti 5 prosenttia kesäkuussa viime vuoden kesäkuuhun verrattuna. Koko alkuvuonna tammi-kesäkuussa koko kaupan myynti oli 5,3 prosenttia pienempi kuin vastaavaan aikaan edellisvuonna.

Kaupan kokonaismyynnin lasku selittyy tukku- ja autokaupan laskulla. Tukkukaupassa myynti supistui 5,2 prosenttia ja autokaupassa 13,9 prosenttia vuodentakaisesta. Autokauppa on koko vuoden aikana lähes romahtanut, sillä myynti laski tammi-kesäkuussa peräti 26,1 prosenttia viime vuoden tammi-kesäkuuhun verrattuna.

Vähittäis- ja päivittäistavarakaupan muutokset olivat sen sijaan pieniä. Vähittäiskaupan myynti supistui kesäkuussa 1,3 prosenttia vuoden 2012 kesäkuusta. Päivittäistavarakaupassa myynti kasvoi 0,3 prosenttia, ja tavaratalokaupassa myynti väheni 0,6 prosenttia.

Auto- ja tukkukaupan vaihtelut ovat historiallisestikin olleet huomattavasti kovempia kuin vähittäiskaupan vaihtelut, kuten alla oleva kuvaaja osoittaa. Autokauppa on erityisen suhdanneherkkää. Esimerkiksi vuonna 2009 autokauppa laski huomattavasti vähittäiskauppaa enemmän.

Kaupan trendisarja

Lähde: Suomen virallinen tilasto (SVT): Kaupan liikevaihtokuvaaja [verkkojulkaisu].
ISSN=1799-0912. Kesäkuu 2013, Liitekuvio 1. Auto-, tukku- ja vähittäiskaupan liikevaihdon trendisarjat (TOL 2008) .

Kommentoi
Ylös
>