Markkinakommentit

Onko euroalueen osakkeissa nousuvaraa?

Euroopan unioniEuroalueen tuotanto on lähtenyt kasvuun ja osakkeiden arvostustaso on alhainen. Onko euroalueen osakemarkkinoilla siis edelleen nousupotentiaalia?

Eurostatin tuoreimpien tilastojen mukaan Euroalueen teollisuustuotanto kasvoi kesäkuussa 0,7 prosenttia edelliskuusta. Vaikka kasvu olikin vielä vaatimatonta, on se yksi merkki eurotalouden käänteestä.

Euroalueen tuotanto on ollut laskussa vuoden 2011 alusta lähtien. Kuluvan vuoden aikana on tuotanto euroalueella ollut selkeästi kasvu-uralla. Myös Euroopan luottamusindikaattorit viittaavat kasvun käynnistymiseen. Euroalueen teollisuuden luottamusindikaattori on noustu jo kasvua indikoivan 50 pisteen yläpuolelle.

Taloudessa siis menee hiukan paremmin. Mutta kuinka on sijoitusmarkkinoiden laita?

Nordea toteaa markkinakommenteissaan, että euroalueella tulokset ovat vuoden 2007 huipuistaan laskeneet 40 prosenttia, eikä käännettä parempaan ole vielä ollut näkyvissä.

“Tuoreinkin tuloskausi on ollut vaisu – myönteisiä tulosyllättäjiä on jälleen ollut Yhdysvaltoja vähemmän. Myös analyytikkojen tulosennusteita on edelleen laskettu enemmän kuin nostettu. Pankkisektorilla on suuri merkitys Euroopan markkinoille, ja toisin kuin Yhdysvalloissa, vanhalla mantereella pankeilla on vielä suuri määrä haasteita ratkomatta”, Nordea kertoo.

Toisaalta euroalueen osakkeiden arvostustaso on matala.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan euroalueen suuryhtiöiden Eurostoxx 50 –osakeindeksin P/E-kerroin on tällä hetkellä 12,5. Mielenkiintoista euro-osakkeiden arvostustasossa on, että tällä hetkellä arvostustaso on lähes 7 prosenttia alhaisempi kuin vuoden 2009 taantuman pahimmassa vaiheessa.

Bloombergin haastattelemat sijoitusstrategit ennustavat, että Euroopan osakkeet nousevat keskimäärin vielä 3,5 prosenttia vuoden loppuun mennessä. Vertailun vuoksi: USA:n S&P-osakeindeksin kasvuennuste loppuvuodelle on –0,9 prosenttia. Euroalueen paremmista tuloskasvuennusteista huolimatta amerikkalaisosakkeiden arvostuskertoimet ovat eurooppalaisosakkeita korkeammat.

Nordean mukaan sijoittajat ja analyytikot ovat lisääntyvissä määrin kääntäneet katseensa Eurooppaan. “Lisää merkkejä talouden ja tulosten pysyvästä käänteestä kuitenkin tarvitaan ennen kuin sijoittajat lähtevät täydellä höyryllä vanhalle mantereelle”, Nordea toteaa.

Euroalueen osakkeissa hinnoitellaan todennäköisesti vielä epävarmuutta joka liittyy Saksan tuleviin vaaleihin. “Kaiken kaikkiaan eurokriisissä edetään toistaiseksi hiljaista vaihetta, kun kukaan ei uskalla tehdä mitään ennen Saksan syyskuisia parlamenttivaaleja”, Nordea toteaa.

Kommentoi
Ylös
>